Četrta igralka sveta že obupovala, nato pa smola Kaje Juvan

Tenis 26. Maj. 202221:44 > 23:281 komentar
Delite:
Kaja Juvan Foto: Guliverimage

Kaja Juvan je po odličnem turnirju v Strasbourgu, kjer je prišla vse do finala, veliko pričakovala tudi na OP Francije, žal pa ji je v drugem krogu Pariza zmago nad četrto igralko sveta Paulo Badoso preprečila poškodba.

Enaindvajsetletna Juvanova, 68. na lestvici WTA, je dvoboj proti favorizirani Španki začela slabo. Po dveh izgubljenih servisih je Badosa povedla z 5:2, a slovenska teniška igralka se ni dala in se vrnila na 5:5, toda že v naslednji igri je še tretjič v nizu izgubila servis in Španka je povedla z 1-0 v nizih.

Juvanova je s servisom odprla drugi niz, le da je tokrat za razliko od uvodnega povedla. V vodstvu je ostala tudi po tretji igri niza. V šesti je dobila igro na servis tekmice in povedla s 4:2. Igrala je vse bolj sproščeno in je ne le vzpostavila ravnotežje na igrišču, ampak prišla tudi do pobude ter vodstva s 5:2. V deveti Juvanova ni izkoristila dveh žogic za osvojitev niza in Španka je izenačila, tretjo priložnost pa je slovenska igralka izkoristila in odločitev o zmagovalki prenesla v tretji niz.

Foto: Guliverimage

Zdravniška pomoč je bila zaman

Pred začetkom tretjega dela srečanja je Juvanova zaprosila za zdravniško pomoč zaradi bolečin v hrbtu. Po nekajminutnem premoru, ko ji zdravnica pravzaprav ni mogla veliko pomagati, je odločno nadaljevala in po sedmih minutah odvzela servis tekmici za 1:0. Španka ji je v naslednji igri vrnila z isto mero ter izenačila na 1:1 ter nato dobila tretjo servisno igro brez izgubljene točke. Španka je dobila krila in brez izgubljene točke osvojila tudi servisno igro Juvanove za 3:1. Šele v dolgi in izenačeni četrti igri se je Juvanova znova vrnila, a je Badosi vendarle uspelo povesti s 4:1.

Slovenska igralka, ki se je vse težje premikala po igrišču, je nato znižala zaostanek po šesti igri, sedmo pa je Badosa znova dobila brez izgubljene točke, za konec pa je Juvanovi še odvezal servis.

Kdaj je bil tisti trenutek, ko ste videli, da ne bo šlo več naprej. Odločilni tretji niz ste začeli z breakom, nato pa vas je kar naenkrat odrezalo.

Že dan pred dvobojem z Badoso sem začutila, da nisem povsem v redu. Že ko sva s Tamaro igrali dvojice, sem imel težave pri returnu, z obračanjem. Tamara je igrala odlično, kar je bilo zelo dobrodošlo, saj meni ni bilo treba vložiti toliko napora. Danes smo se dobro ogreli, imela sem dobro energijo, nato pa sem proti drugega nizu zgodilo. Pri teku na backhand me je zablokiralo mišico. Poklicala sem fizioterapevtko, a mi pri težavi ni mogla pomagati. Malce pomaga le, če se dobro raztegneš. Poskusila sem, nisem imela česa za izgubiti, a že od prve točke naprej po premoru sem se mučila. Nisem bila več v idealnem stanju. V mojem primeru bolečina ravno ne izginja, ampak je čedalje huje …

Foto: Guliverimage

Vseeno je delovalo, da ste boljša igralka od Badose. Ste imeli tudi vi ta občutek?

Po izgubljenem prvem nizu nisem obupala in v drugem nizu pokazala dobro energijo in dvignila svoj nivo. Tudi sama sem imela občutek, da je bila že malce obupana. Zdi se mi, če bi mi uspelo zdržati nekoliko dlje, da bi lahko tekmo tudi dobila, saj ni imela rešitev. Če bi lahko v tretjem nizu zadržala svojo taktiko, igranje hitro žogo, grajenje točke, rešujem se več na forhend … bi lahko dobila tudi tretji niz.

A težko je igrati, ko veš, kako si se počutil še nekaj dni prej in kako se zdaj. Težko je iti v tekmo vedoč, da nisi stoodstoten, da ne moreš početi vsega, kar lahko, ko si zdrav. To se je poznalo na servisu, tudi zgrešeni udarci po paraleli so bili posledica omejenosti premikanja telesa. Škoda, žal mi je, da se je danes izšlo, kot se je, po drugi strani pa se še vedno učim.

K ekipi ste dodali kondicijskega trenerja, ravno to je tisti del vašega tenisa, kjer imate največ rezerv…

Nisem še tam, kjer si želimo biti, a že to, da sem prejšnji teden zdržala pet tekem zapored, se mi zdi zelo spodbudno. Zame je to povsem nova situacija, da moram iti po nekem turnirju neposredno na grand slam. Ponavadi sem izpadla prej in imaš nekaj dni časa, da si spočiješ, zdaj pa ni bilo tako. Naš moto je, da ne stopimo čez to črto, ampak naredimo načrt vsak dan, je pa res, da sem imela tudi smolo. Tukaj sem dobila res slabo posteljo. Vsak dan me je hrbet bolj bolel. Danes je bilo bolje, ker sem se preselila, a tudi ritem tekem je naredil svoje.

Foto: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Vseeno sta za vami fantastična tedna …

Če bi že pred dvema tednoma verjeli, da smo na tako visokem nivoju, bi morda celo spustili turnir v Strasbourgu. A moraš narediti ta preskok, sama zato našega sporeda ne bi spreminjala. Prišla sem do lepih zmag, do neke potrditve, da zmorem.

Boste igrali dvojice, ali je poškodba prehuda?

Poskusila bom. Bomo videli jutri, če bo sreča, jutri še niti ne bova igrali, a naredila bom vse, da stopim na igrišče. Dokler mi ne rečejo, da ni poškodba nevarna, se bom poskušala dobro regenerirati in iti naprej.

Komentari

Vaš komentar