Politik Đokoviću ponudil nenavaden način za vstop v ZDA

ATP 10. Mar 202311:53
"Nole" v Miamiju leta 2019; FOTO: Guliverimage

Prepoved vstopa Novaku Đokoviću v ZDA v teniškem svetu še zmeraj buri duhovi. Zlasti zato, ker je lahko denimo v Indian Wellsu nastopil domačin Tennys Sandgren, ki prav tako kot "Nole" zavrača cepljenje za zaščito proti novemu koronavirusu. Pojavile so se tudi nekatere domiselne ideje, kako Srba spraviti čez lužo.

V ZDA so neomajni, kabinet predsednika države Joea Bidna je že konec lanskega leta sporočil, da bodo strogi ukrepi za necepljene tujce glede vstopa v državo držali vsaj do maja 2023.

Đoković je bil posledično prisiljen odpovedati nastop v Indian Wellsu na prvem mastersu sezone, pa vendarle nekaj malega upanja za njegov nastop v Miamiju, na drugem dejanju turnirjev “sončnega dvojčka”še tli? Floridski guverner Ron De Santis meni, da za to obstajajo opcije, saj je nedavno lobiral za nastop Đokovića v Miami Gardensu. Tam bo turnir potekal od 19. marca do 2. aprila.

44-letni DeSantis je dejal, da je pripravljen za nastop Beograjčana v Miamiju organizirati prevoz ladje z Bahamov na Florido. “To bi nedvomno bil pripravljen storiti, zagotavljam s stoodstotno verjetnostjo. Mislim, da njegov tabor premleva možnosti, pa čeprav verjetno to ni ravno način, na katerega želijo priti v državo,” je na novinarski konferenci v Tampi povedal De Santis.

Guverner bi rad izkoristil vrzel v pravilih ukrepov državnega centra za nadzor nad boleznimi (CDC), ki narekujejo, da morajo tujci ob vstopu v državo z letalom predložiti potrdilo o cepljenju. Pa to velja tudi za ostale načine potovanja? Na Đokovićevo žalost je to lani za ameriške medije potrdil Alejandro Mayorkas, tajnik Ministrstva za domovinsko varnost.

De Santis je v torek na omenjeni novinarski konferenci predsednika Bidna pozval, naj v primeru srbskega šampiona ukrepa: “Edina stvar, ki Đokoviću preprečuje nastop je nerazumna in neznanstvena zahteva po cepljenju proti COVID-19 za vse tujce. Gospod predsednik, ukinite omejitve in mu pustite tekmovati! Đoković je že prebolel Covid. Veste, obstaja nekaj, kar se imenuje naravna imunost, česar CDC ni želel priznati, vendar vsi vemo, da je življenjsko dejstvo.”

Ron de Santis; FOTO: Guliverimage

Republikanski guverner Floride naj bi bil resni kandidat za predsedniško kandidaturo, z lobiranjem si verjetno skuša pridobiti nekaj političnih točk, a je njegova ideja nadvse zanimiva, na žalost predvsem neizvedljiva.

“Noletov” položaj je spodbudil tudi njegove navijače, ki so Srbu prek družbenih omrežij ponudili idejo, naj v ZDA vstopi preko Mehike. “Čez južno mejo v ZDA vsak dan pride več kot 7 tisoč (necepljenih) Mehičanov. Novak bi se moral samo sprehoditi čez,” je le eden izmed zapisov njegovih jeznih podpornikov.

Komentari

Vaš komentar