Novak Đoković kot Lloyd v filmu ‘Butec in butec’

Grand Slam 22. Jul 20227:00 > 10:56 1 komentar
Novak Đokovic
Foto: Guliverimage

Takoj po zmagi Novaka Đokovića v Wimbledonu so se vsi ljubitelji tenisa vprašali, ali bo Srb v Flushing Meadowsu naskakoval svoj 22. naslov na turnirjih velike četverice, s čimer bi po številu najpomembnejših pokalov v vitrinah dohitel Rafaela Nadala. Naslednje vrstice osvetljujejo položaj, v katerem se je znašel Beograjčan.

“Nole” se ne namerava cepiti, kar je sam že večkrat poudaril.

Prepričala ga ni niti januarska saga v Avstraliji. Odprto prvenstvo Združenih držav Amerike oziroma organizator dogodka, Ameriška teniška zveza (USTA), medicinske zaščite proti covid-19 kot pogoja za nastop sicer ne nalagata, a za Đokovića se stvar zaplete pri dejstvu, da ZDA v državo ne spuščajo tujcev, ki se proti novemu koronavirusu niso “pičili” z vsaj enim odmerkom potrjenega cepiva.

Famozni člen 3b

To po zakonu odreja predsedniški odlok št. 10294, ki ga je oktobra lani izdal politični vodja ZDA Joe Biden. Ta pravila se do sredine avgusta, ko bi moral Đoković pripotovati v New York, sicer še lahko spremenijo, a za to obstaja bolj malo možnosti.

Še posebej zato, ker se v ZDA število okužb dviguje (včeraj je bil o pozitivnem testu obveščen tudi predsednik Joe Biden), zato gre pričakovati kvečjemu bolj in ne manj rigorozne ukrepe ameriške vlade. Po drugi strani pa je res, da se trend lahko hitro obrne.

Tako je, recimo, “State department” junija za vse letalske potnike, ki vstopajo v državo, ukinil predložitev potrdila o negativnem covid testu in obvezno nošenje mask na letalu.

Foto: Jed Jacobsohn/USTA via AP

Je na vidiku repriza januarske sage?

Zelo malo verjetno ima Đoković pripravljeno zdravniško opravičilo, v katerem bi jamčil za to, da mu cepivo lahko drastično ogrozi zdravje, saj bi ga drugače bržčas uporabil že v Melbournu. Se bo spet podal v državo, ki mu ne jamči nastopa ali pa ga je vse skupaj vendarle izučilo?

Vrnimo se k odloku 10294. Ob prebiranju tega oktobrskega dokumenta obstaja člen 3b, ki vstop v ZDA vseeno omogoča tudi necepljenim osebam. Ta odstavek je poimenovan kot “vprašanje nacionalnega interesa” in se glasi takole: “V državo lahko izjemoma vstopijo tudi necepljeni potniki, če je njihov prihod v državnem interesu. To lahko določi državni sekretar, minister za promet ali minister za domovinsko varnost oziroma njihovi pooblaščenci.”

Ključne osebe so predsednik države Joe Biden, ki je izdal dokument, državni sekretar Antony Blinken, minister za promet Pete Buttigieg in Alejandro Mayorkas, ki je glavni človek za zaščito države.

Kdor jezika “špara” …

V praksi to odpira diplomatsko vprašanje med Srbijo in ZDA. Torej dvema državama, ki sta politični nasprotnici. Đoković bi moral za rokav pocukati predsednika države Aleksandra Vučića in doseči, da pokliče Bidna in Blinkna ter ju prepričati, da se ga vključi pod zgoraj navedeni člen.

Foto: Guliverimage

V primeru, da tega ne stori, pač nikoli ne bo izvedel, ali sploh ima možnosti za nastop. Novaku bi lahko naproti prišla tudi krovna teniška organizacija USTA oziroma direktor Michael Dowse, ki bi dal zeleno luč za opravnomočenje navedenega člena.

Prav njemu bi moralo biti sodelovanje zvezde takšnega kova v interesu, saj je “Nole” kot trikratni zmagovalec turnirja in eden izmed največjih športnikov vseh časov magnet za gledalce.

Tudi mesto New York mu igranje od 28. marca, ko so tam uvedli sprostitev ukrepov, dovoli.

Obljuba in rajanje

Novak je z dvema zadevama posredno nakazal, da nastopa v New Yorku morda vseeno še ni povsem odmislil. Indica sta dva. Prvi: po zmagi v Wimbledonu je tekmecu Nicku Kyrgiosu na vprašanje “Kje je moja večerja?”, odgovoril, da ga bo za prizadejan poraz na sveti travi (posledica njune stave) obljubljen obrok plačal v ZDA. In drugi: med rajanjem v Beogradu skupaj s pevcem Sašo Kovačevićem zapel Stingovo uspešnico “Englishman in New York”.

Možnosti ena proti sto? Bolj ena proti milijon!

Če vse skupaj seštejemo, se – glede na vse zgoraj navedeno – vseeno ne gre ravno zanašati na to, da bomo Đokovića konec avgusta videli postopati po Flushing Meadowsu.

Celotna zgodba spominja na komičen dialog iz ameriške komedije “Butec in butec”, v kateri filmski igralec Jim Carrey upodablja letalskega uslužbenca Lloyda. Slednji je tako noro zaljubljen v prikupno Mary, da ji z njenim izgubljenim kovčkom sledi v zimsko-športno središče Aspen.

Foto: Guliverimage

Ko tja prispe in jo naposled le najde, zbere pogum za težko vprašanje. “Mary! Koliko možnosti obstaja, da dekle kot ti in moški kot jaz, končata skupaj?” Presenečena mu odgovori, da prav veliko, žal, ne, a se trmasti voznik limuzine ne da kar tako: “S tem misliš nekako 1 proti 100?”

Mary iskreno odgovori: “V bistvu bolj 1 proti milijon.” Nekaj podobnega velja tudi za Đokovića in njegovo letošnjo zgodbo z OP Združenih držav. Možnost za njegov nastop vsekakor (tudi zakonsko) obstaja, a realno na areni Arthurja Ashea ikone srbskega športa tokrat najverjetneje ne bomo mogli spremljati, kako gledalcem pošilja svoje srce.

Za seboj ima vojsko navijačev

Navijači Novaka Đokovića so medtem na spletni strani Change.org zagnali peticijo, ki zahteva, da ameriške oblasti Srbu pustijo nastop na US Openu. Projekt je do tega trenutka zbral že skoraj 25.000 digitalnih podpisov, vse pogostejši pa je na Twitterju tudi ključnik #LetNovakPlay (pustite Novaku igrati).

Ali je vključitev Đokovića v člen 3b smiselno, presodite sami. Dejstvo je, da bi šport na tak način absolutno pridobil.

Morda bo vrzel v zakonu glavni lik naše zgodbe želel uveljavljati že za nastop v Cincinnatiju. V tem primeru bi do razpleta prišlo že sredi prihodnjega meseca in ne 29. avgusta, ko se zadnji vrhunec sezone začne.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje