Novak Đoković ni izjema, izjeme so že v Avstraliji

Tenis 6. Jan 202212:40 > 13:11 2 komentarja
REUTERS/Loren Elliott
Foto: REUTERS/Loren Elliott

Srbskega teniškega igralca Novaka Đokovića so kljub zdravniškemu opravičilu, ki ga necepljena oseba potrebuje za vstop v Avstralijo, tamkajšnje oblasti na meji zavrnile. A številni mediji poročajo, da so v deželo tam spodaj uspešno vstopili vsaj trije teniški igralci z enakimi dokumenti kot Beograjčan.

Pogoji za vstop v Avstralijo in nastopanje na prvem turnirju velike četverice so že dolgo znani. Avstralci imajo namreč zelo stroge pogoje za vstop v državo, za razliko od lani, ko so morali vsi športniki in njihovi spremljevalci v 14-dnevno karanteno, pa sta letos za prihod v deželo tam spodaj le dve možnosti.

Ali je oseba polno cepljena ali pa je upravičena do zdravniškega opravičila, ki ga na podlagi zdravniških dokumentov iz domače države izdata dve neodvisni zdravniški komisiji. O seznamu izjem cepljenja, ki so dovolj tehtne za zdravniško opravičilo, smo že pisali, ponujamo pa vam jih še enkrat.

Seznam izjem:

1. V zadnjih treh mesecih ste zboleli za kronično boleznijo srca: vnetje srednje plasti srčne stene ali vnetje srčnega tkiva; srčno popuščanje, akutna revmatična bolezen srca ali akutno dekompenzirano srčno popuščanje.

2. Ste žrtev resnega akutnega zdravstvenega stanja, ki bi lahko pripeljalo do resnejšega operacijskega posega. Predložiti morate poročilo specialista in poročilo o odpustitvi iz bolnišnice.

3. Pozitivni ste bili na covid-19, in sicer po 1. avgustu 2021. Stanje lahko zaradi prisotnosti protiteles cepljenje odloži do šest mesecev po okužbi.

4. Pri predhodnem odmerku cepiva proti covid-19 ste utrpeli resne fizične posledice, brez identifikacije posebnega vzroka in brez možnosti za prejem kakršnega koli sprejemljivega alternativnega cepiva.

5. Če imunizirana oseba med postopkom cepljenja predstavlja tveganje zase ali za druge, lahko uveljavlja začasen izvzem. To lahko vključuje vrsto posameznikov z osnovnimi motnjami v razvoju ali duševnem zdravju.

Čeprav še vedno ni jasno, na podlagi katere od zgoraj naštetih točk je do zdravniškega opravičila prišel Novak Đoković, pa je jasno, da ga je Srb uspešno prejel. A zataknilo se je ob prihodu v državo, kjer je moral za uspešen prehod meje predložiti dokazila za pridobitev delovne vize. Zaslišanje, ki je trajalo kar osem ur, očitno ni bilo uspešno. Beograjčan je trenutno v imigrantskem centru, kjer naj bi ostal vse do nedelje zvečer.


Več o dogajanju v Melbournu


Prebolel virus v zadnje pol leta?

Kot je v sredo sicer pojasnil direktor OP Avstralije Craig Tiley, je za zdravniško izjemo od okoli 3000 udeležencev (skupaj s spremljevalnim osebjem) prvega grand slama sezone zaprosilo 26 oseb. Tiley ni želel s številko razkriti, koliko od teh je bilo pri svoji prošnji uspešnih, dejal je le, da zgolj “peščica”.

Direktor OP Avstralije Craig Tiley. Foto: Guliverimage

Večina naj bi pri tem navajala izjemo, da je koronavirus prebolela v zadnjih šestih mesecih, kar je eden od upravičenih razlogov za necepljenost. Kot so za avstralski The Age dejali trije anonimni viri, naj bi enako izjemo uveljavljal tudi Đoković, a to je neuradna informacija, saj gre za zaupne podatke. Kot pišejo pri avstralskem portalu, pa naj bi bili obe potrdili (ena pri Tennis Australia, druga pri ministrstvu za zdravje zvezne države Victorie), ki tvorita skupno zdravniško opravičilo, za Srba sprejeti soglasno.

Trojica uspešna, a ostaja anonimna

Toda če je bilo zdravniško opravičilo uspešno pridobljeno, enako ne velja za vizo. Zdravniki so Đokoviću torej priznali izjemo, enako pa (zaenkrat) ne moremo trditi za carinike na letališču v Melbournu. Zgodba dobi zanimivo nadaljevanje, če omenimo, da naj bi v Avstraliji že bili trije teniški igralci ali igralke, ki so z enakimi dokumenti uspešno prešli nadzor na meji.

Prva je o tem pisala agencija Reuters, povzemali pa so jo številni svetovni mediji. Imena trojice so zaenkrat še neznana, v srbskih medijih pa pričakujejo, da se bo kmalu kdo od njih oglasil in podal podporo Đokoviću. Pojavila so se namigovanja, da naj bi šlo celo zgolj za politično igro, saj je bil odziv Avstralcev in ostale svetovne javnosti, ko so izvedeli, da bo Novak lahko nastopal v Melbournu, čeprav ni cepljen, zelo buren.

Očitno pravila vlade in organizatorjev niso poenotena

Da zapletov še ni konec, pa kaže današnje dogajanje v Melbournu. Po poročanju Andrewa Greena, novinarja avstralskega ABC-ja, naj bi avstralska obmejna policija (Australian Border Force) danes preučevala še dva primera posameznikov z zdravniškimi opravičili. Tudi ti sta skupaj izdali Avstralska teniška zveza in ministrstvo za zdravje zvezne države Victorie, pa čeprav obe osebi (šlo naj bi za teniškega igralca in sodnika) ne izpolnjujeta pogojev za vstop v državo.

Vse skupaj se spreminja v veliko farso, pod veliko vprašanje pa postavlja regularnost prvega turnirja velike četverice v sezoni, ki se začne 17. januarja.