Đoković sprejel vabilo starega prijatelja in pomemben izziv

Foto: Profimedia

Novak Đoković danes začenja igranje na ATP turnirju v Tel Avivu. Med dvojicami se bo preizkusil skupaj s starim znancem, Izraelcem Jonathanom Erlichom, medtem ko ga nastop v konkurenci posameznikov čaka jutri.

Ljubitelji tenisa širom sveta se ta teden upravičeno sprašujejo, zakaj se je Novak Đoković odločil za igranje v Izraelu na turnirju serije 250. Za to obstajata (vsaj) dva dobra razloga.

Prvi je vez z izraelskim specialistom za igro dvojic, veteranom Jonathanom Erlichom. Pravi navijači Beograjčana znajo tudi ob 3. uri ponoči, ko jih nekdo zbudi iz sna, izstreliti na vprašanje: “Koliko ATP naslovov v konkurenci parov ima Đoković?” Pravilen odgovor je “enega samega”.

Leta 2010, ko njegovo zvezdništvo zdajšnjemu statusu ni segalo niti do gležnjev, se je z Erlichom razveselil zmage na travnati podlagi v londonskem Queen’s Clubu.

Grand Slam zmagovalec, ki ga imajo vsi radi

Dvanajst let kasneje, ko se 45-letni Izraelec poslavlja od aktivnega tenisa, bosta z “Noletom” spet združila moči in se skušala predvsem zabavati.

Erlich ima v vitrinah 22 pokalov s teniških turnirjev v konkurenci dvojic, najpomembnejšega je dodal leta 2008, ko sta z rojakom Andyjem Ramom osvojila Odprto prvenstvo Avstralije.

Đoković in Erlich ducat let nazaj; Foto: Guliverimage

“Najlepši spomin na igranje dvojic imam prav s tabo, omogočil si mi zmago v Queen’s-u. Do mene in mojega štaba si bil vedno izjemno prijazen, vsi na turneji te obožujemo, pogrešali te bomo. Veselim se, da se v Tel Avivu snideva za tvoj ‘zadnji ples’,” je Đoković sporočil Erlichu, ki je svoj edini Slam osvojil ravno takrat, ko je Srb prišel do prvega od svojih, trenutno, enaindvajsetih.

Đoković se v zadnjih letih redko odloča za nastope na turnirjih, ki nimajo vsaj statusa ATP 500, mu pa zato – poleg navedenega poslovilnega dogodka z Erlichom – kot dober izgovor za izlet na Bližnji vzhod služi še en pomemben izziv.

Lov na Torino

Novak se kljub zmagi v Wimbledonu še ni prebil na zaključni masters turnir v Torino, kjer bo nastopilo osem teniških igralcev z največ nabranimi točkami v koledarskem letu 2022. Pravila krovne teniške organizacije velijo, da je za eno mesto na zaključnem prazniku tenisa v sezoni prednostno upravičen zmagovalec turnirja velike četverice, če je teden pred dogodkom uvrščen med najboljših 20 na lestvici ATP Race to Turin.

“Trenutno sem okoli 15. mesta. V načrtu imam še igranje na turnirju serije 500 v Astani in pariški masters. Upam, da mi uspe,” je na Laverjevem pokalu v Londonu novinarjem razlagal Đokovič.

Večjih težav s prebojem v Torino najverjetneje ne bo imel. Če bi se sezona zaključila že danes, bi Srbu pod Dolomiti družbo delali še Danil Medvedjev, Andrej Rubljov in Felix Auger Aliassime, medtem ko so si Rafael Nadal, Carlos Alcaraz, Casper Ruud in Stefanos Cicipas nastop tam že zagotovili.

Beograjčan bo v Tel Avivu z Erlichom nastopil danes ob 17.30 uri, njuno srečanje proti nizozemski navezi Sander Arends/Bart Stevens pa si boste lahko ogledali na televiziji Sportklub.

[ATP Tel Aviv] lahko spremljate na Sportklubu in pri Telemachu. Če niste naročnik Telemachovih storitev, vam je na voljo predplačniški paket EON, ki je dostopen v omrežju kateregakoli operaterja.