Izjemen uspeh slovenskega tenisa: že prvič vse do finala

Grand Slam 29. Jan 20239:54 0 komentarjev
FOTO: Uroš Skaza

Slovenski gluhi teniški igralec Marino Kegl je izgubil v finalu odprtega prvenstva Avstralije v Melbournu za gluhe in naglušne. Po štirih zmagah v skupinskem delu je bil od 27-letnega Sobočana v finalu boljši izkušeni Madžar Gabor Mathe.

Četrti nosilec Marino Kegl, ki je pred dnevi postal tudi parašportnik Slovenije za leto 2022, je nastopil na sploh prvem turnirju za grand slam gluhih in naglušnih v zgodovini. V konkurenci desetih najboljših gluhih tenisačev se je 27-letni Sobočan zelo izkazal.

Po uvodni zmagi s 6:0, 6:3 proti Avstralcu Glenu Flindellu je v svoji skupini zmagal še dvakrat. Najprej je bil s 6:2, 6:1 boljši od Nemca Ursa Breitenbergerja, potem pa še od Ekvadorca Andresa Vazqueza s 6:1, 6:2.

Pred zadnjo tekmo skupinskega dela si je tako Kegl že zagotovil vsaj nastop za tretje mesto, a je v zadnjem krogu ugnal še prvopostavljenega Čeha Jaroslava Šmedeka s 3:6, 6:4, 7:5 in si zagotovil nastop v finalu.

V njem se je pomeril z drugim nosilcem, deset let starejšim Gaborjem Mathejem, sicer prvakom olimpiijade gluhih iz leta 2013 v Sofii. Ta je bil na zadnji stopnički turnirja boljši s 6:4, 6:2 in postal prvi zmagovalec turnirjev za grand slam za gluhe in naglušne.

“Dragi moji prijatelji. Predzadnjič se vam oglašam iz Melbourna. Na AO se mi je uspelo uvrstiti v finale prvega grand slama za gluhe na svetu. V polfinalu sem premagal št. 1 na svetu, Jaroslava Šmedeka (CZE) 3:6, 6:4 in 7:5. Šmedek se z mano ni slikal. V finalu pa sem izgubil proti prijatelju Mathe Gabori (HUN), 4:6, 2:6. Ker je vmes precej rosilo nisem upal pritisniti do konca. Na koncu sem drugi. Hvala za podporo, sLOVEnija … Oglasim se še po podelitvi,” je Kegl po finalu zapisal na Facebooku.

Kegl je v Melbourne Parku nastopil tudi v dvojicah, kjer pa je v navezi z Breitenbergerjem v prvem krogu klonil proti Britancu Esahu Hayatu in Indijcu Prithviju Sekharju z 2:6, 6:4, 8:10.

Marino Kegl je prav v teh dneh, ko je nastopal v Avstraliji, dobil tudi priznanje krovne zveze za šport invalidov – Paralimpijskega komiteja Slovenije za športnika leta 2022 med posamezniki. Lansko leto je končal na četrtem mestu lestvice gluhih tenisačev, četrti je bil tudi na olimpijadi gluhih v Braziliji.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!