Kaja Juvan: Boljše ekipe si ne bi mogla želeti

Pokal Billie Jean King 12. Nov 202218:18 0 komentarjev
Foto: Sportida/Matic Klanšek Velej

Senzacija v Velenju! Slovenija je v polfinalu kvalifikacij za nastop na zaključnem turnirju pokala BJK s 3:1 premagala Kitajsko. Drugi dan je najprej zmagala Kaja Juvan, dvoboja pa je bilo konec po veličastni zmagi Nine Potočnik.

“Kot sem dejala, že dolgo nisem igrala na turnirjih. Danes je bila tudi višja intenzivnost dvoboja. Začela je res izjemno. Mogoče sem v prvem nizu izgubila nekaj točk povsem nepotrebno, zato se je vse hitro obrnilo. Igra namreč tako, da ti enostavno ne da dihati,” je o prvem nizu dejala Juvan.

“Rekla sem si, še si tukaj, še si v igri, še se bom borila. Zmorem sem si rekla. Tudi v drugem nizu sem bila na koncu malce nervozna. Imela sem tudi nekaj sreče. Pri 6:6 se je žoga čudno odbila od črte. Ampak včasih je tudi ta potrebna za uspeh,” je o drugem nizu dejala Juvanova, ki je v tretjem povsem prevladovala in Sloveniji priigrala drugo točko.

“S takim tenisom sodim višje”

“V tretjem nizu sem se sprostila. Bila sem že tako dolgo na igrišču, da sem začutila ta tekmovalni ritem. Vrnila sem se v igro. Tudi sama ji nisem pustila dihati. Tudi moje odločitve v tretjem nizu so bile zelo dobre. Pri 5:3 sem se odločila, da bom odigrala zelo potrpežljivo in zato na koncu ni bilo nepotrebnih napak. V tretjem nizu sem ves čas držala visoko raven igre. Zadovoljna sem, da mi je uspelo to njeno hitro igro prebiti. To mi daje veliko motivacije za prihodnost. Videla sem, da lahko igram s temi puncami. Vidim, da spadam višje, kot sem trenutno na lestvici. Igranje v Sloveniji pred domačimi navijači je bil velik plus. Omenila pa bi, da smo res povezani. Boljše ekipe si ne bi mogla želeti.“

Foto: Sportida/Matic Klanšek Velej

Sledil je dvoboj med Nino Potočnik (270. WTA) in Xiyu Wang (50. WTA). Slednja je letos med drugim premagala Grkinjo Marijo Sakari in Belorusinjo Viktorijo Azarenko, 25-letne Ptujčanke pa tekmica ni prav nič prestrašila. Prvi niz se je po 44 minutah končal s 6:3 za Potočnikovo, tudi v nadaljevanju se je Potočnikova držala navodil kapetana Andreja Kraševca in po uri in 32 minutah se je razveselila največje zmage v karieri.

Kapetan od začetka prepričan v uspeh

“To je moja najslajša v karieri. Trenutno se niti še ne zavedam pomembnosti te zmage. Lahko samo rečem, da sem vesela. Živčnost se je prikradla ob koncu drugega niza, ko sem začutila, da lahko zmagam. Nisem pokazala najboljše igre, a sem se držala taktike, ki smo jo postavili pred začetkom dvoboja – da so žoge čim višje, da so spini čim višji, seveda ob konstantnem menjavanju ritma. Borila sem se za vsako točko in to je bilo ključnega pomena,” je dejala Potočnikova in nato nadaljevala: “Vzdušje v ekipi je bilo res izjemno. Igranje za Slovenijo je posebna čast. Imaš posebno motivacijo. To velja še toliko bolj, ker smo igrali pred domačimi gledalci. Vesela sem bila vpoklica v reprezentanco, čeprav se borim za kvalifikacije za nastop na OP Avstralije. A reprezentanca je na prvem mestu.”

Ptujčanko zdaj do konca sezone čakata še dva turnirja v Španiji in če se ji bo vsaj na enem uspelo prebiti do četrtfinala, januarja v Avstraliji sledi debitantski nastop v kvalifikacijah katerega koli izmed turnirjev velike četverice. “Če uspem, bo to super, drugače pa bomo poizkušali priti na OP Francije,” je dejala Potočnikova.

Foto: Sportida/Matic Klanšek Velej

Od zadovoljstva je sijal tudi kapetan Andrej Kraševec, ki je reprezentanco prevzel leta 2015.

“Najprej bi pohvalil Kajo, ki je obrnila položaj v drugem nizu, potem pa izjemno odigrala še tretjega. Nina se je držala navodil. Njena igra Kitajkam ne ustreza, kar smo videli že včeraj. Dihali smo skupaj celoten teden. V ekipi je izjemno vzdušje. Ko sem prevzel reprezentanco je bil glavni cilj priti med najboljše in zdaj smo le še korak oddaljeni od nastopa na zaključnem turnirju. Zahvalil bi se tudi navijačem. Mislim, da je to eno izmed največjih presenečenj v pokalu BJK. Kitajke so bili izrazite favoritinje, ampak smo vseeno verjeli, da jih lahko premagamo. Zato sem govoril, da imamo 51 odstotkov možnosti za zmago. Ker sem iskreno verjel v naš uspeh. Spremljal sem dekleta na treningu in v hotelu ter videl, da je pred nami posebna zgodba. In vse to se je potem uresničilo. Poplačani smo bili že v Turčiji in zdaj še doma v Velenju,” je bil zadovoljen Kraševec.

Foto: Sportida

Slovenke bodo za spomladanske tekmice izvedele že jutri, ko bo žreb 9 parov v Glasgowu. Dvoboj bo na sporedu aprila. V primeru zmage bi Slovenija igrala na zaključnem turnirju pokala BJK novembra 2023.

Velenje, BJK pokal, kvalifikacije za zaključni turnir 2023:

Slovenija – Kitajska 3 : 1

petek, 11. november:
Nina Potočnik – Zheng Qinwen 6 : 7(4), 3 : 6.
Kaja Juvan – Wang Xinyu 6 : 3, 6 : 1.

sobota, 12. november:
Kaja Juvan – Zheng Qinwen 2 : 6, 7 : 6(6), 6 : 3.
Nina Potočnik – Wang Xiyu 6: 3, 6 : 2.

Francija – Nizozemska 3:1
Hrvaška – Nemčija 1:3
Romunija – Madžarska 4:0
Avstrija – Latvija 3:2

Japonska – Ukrajina 1:3
Argentina – Brazilija 1:3

Mehika – Srbija 2:0*

Prve do finala Avstralke

Letošnji zaključni turnir svetovne elite tokrat poteka v Glasgowu. V prvem polfinalu so Avstralke z 2:1 v zmagah ugnale reprezentanco Velike Britanije. Za preboj v finale se bosta pomerili še Švica in Češka.

Avstralke so slavile po odločilnem dvoboju dvojic. Tega sta Storm Sanders in Sam Stosur dobili tesno s 7:6 (1), 6:7 (5) in 10:6 v podaljšani igri odločilnega niza.

Avstralke bodo za nastop v finalu prejele najmanj 1,16 milijona evrov, Britankam pa pripada 771.000 evrov. Zmagovalke pokala BJK bodo v žep pospravile 1,93 milijona evrov.

So si pa predstavnice iz dežele tam spodaj kot finalistke že zagotovile nastop na zaključnem turnirju pokala BJK prihodnje leto, Britanke pa se bodo aprila merile v play-offu. Pare tega bodo v Glasgowu izžrebali jutri ob 14. uri, ko bo v bobnu tudi Slovenija.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!