Kitajci jezni: Primer Shuai Peng zloraba v politične namene

Tenis 23. Nov. 202113:52 > 14:29
Delite:
Peng Shuai je (zaenkrat) na varnem. Foto: Tim Ireland - AP via Guliver

Ob številnih pobudah svetovnih medijev, da Kitajska svoji teniški igralki Shuai Peng dovoli posneti svoj video, v katerem bo potrdila svoje dobro stanje, se je danes za BBC oglasil predstavnik zunanjega ministrstva omenjene azijske države.

Kitajska odgovarja na obtožbe, da teniško igralko sili v snemanje videoposnetkov pod prisilo.

Za britanske medije se je oglasil predstavnik zunanjega ministrstva ljudske republike Kitajske Zhao Lijian in povedal naslednje: “Verjamem, da ste si vsi lahko ogledali posnetek, na katerem je jasno, da Shuai v nedeljo sodeluje na javni prireditvi in potem še to, kako se v videoklicu pogovarja s predsednikom MOK.”

Lijian je dodal, da bi morali ljudje prenehati namerno in celo zlonamerno podpihovati temo, kaj šele, da jo politizirajo. Naj spomnimo, na začetku meseca je v zelo dolgi objavi na družbenem omrežju Weibo nekdanjega kitajskega podpredsednika partije Zhanga Gaolija obtožila, da jo je silil v spolne odnose.

Gre za prvi tako odkrit napad na visokega političnega delavca na Kitajskem, zato ne čudi, da se Gaoli na to od tedaj še ni oglasil ter se verjetno niti ne bo.

Peng naj bi v 30-minutnem video klicu s predsednikom Mednarodnega olimpijskega komiteja, Thomasom Bachom menda dejala, da je z njo vse v najlepšem redu.

“Želim, da spoštujete mojo zasebnost,” naj bi dejala ter sprejela vabilo na večerjo, ko se bo Bach prihodnji mesec mudil v Pekingu. Vse bolj se zdi, da bo uradni Peking v naslednjih tednih Mednarodni olimpijski komite uporabil kot orodje, s katerim bo primer teniške igralke v predolimpijskem obdobju enostavno pometel pod preprogo. Na kocki (beri: denar) je pač preveč.

Komentari

Vaš komentar