Nadal: Svet je pretrpel preveč, da ne bi upoštevali pravil

Tenis 6. Jan 20228:24 > 8:26 2 komentarja
Foto: AP Photo/Hamish Blair via Guliverimages

Deportacija Novaka Đokovića iz Avstralije je teniška tema dneva, tedna, leta, morda celo desetletja. Situacija je že zdavnaj prešla okvirje športa in postaja širša družbena in politična debata. Na vprašanja o tej temi se po zmagi proti Ricardasa Berankisu (6:2, 7:5) na turnirju v Melbournu ni mogel izogniti niti Rafael Nadal. Španec je prepričan, da gre za situacijo, ki bi se ji Novak moral izogniti.

Rafael Nadal se je po petih mesecih vrnil na teniška igrišča. Na turnirju serije ATP 250 v Melbournu je s 6:2 in 7:5 odpravil Litovca Ricardasa Berankisa. Ampak tudi Španec se je takoj po tekmi dobro zavedal, da njegova zmaga še zdaleč ne bo novica dneva. Novinarje je seveda zanimal njegov pogled na situacijo, v kateri se je znašel njegov veliki rival Novak Đoković.

“Kar se dogaja, zagotovo ni dobro. Živimo v težkem obdobju, ko trpijo celotne družine. Razumem Avstralce, nekateri več mesecev niso mogli domov, zato je to zanje občutljiva tema. Moje mnenje je takšno – strokovnjaki za medicino pravijo, da naj se cepimo. Tudi sam sem imel covi-19, dvakrat sem cepljen in tu lahko igram. Z mojega stališča je vse jasno,” razmišlja 35-letnik.

Nadal je v nadaljevanju poudaril, da zaradi pomanjkanja informacij težko sodi o tem, kaj se dogaja z Đokovićem, a izpostavil: “Če si cepljen, lahko igraš na Odprtem prvenstvu Avstralije oziroma kjerkoli. Svet je pretrpel dovolj, da ne bi sledili pravilom. Nikogar ne silim, naj se cepi, a če se ne cepiš, lahko imaš težave. Če bi želel, bi Novak lahko igral na tem turnirju, ampak odločil se je za svojo pot, kar je njegova pravica. Ampak vsaka odločitev lahko ima posledice. Pogoji za igranje v Avstraliji so jasni že nekaj mesecev.”