Epilog afere Đoković šele v ponedeljek

Tenis 6. Jan 202216:00 > 20:48 7 komentarjev
Đokovićevi podporniki se zbirajo v Avstraliji in Srbiji. AP Photo/Hamish Blair via Guliver

Včerajšnja drama Novaka Đokovića ob prihodu v Avstralijo še ni zaključena. Najboljši teniški igralec na svetu je po zavrnjeni vizi in večurnem pridržanju na letališču dobil novo "domovanje", v katerem bo tudi prenočil. Odločitev o njegovi pritožbi na zavrnjeno vizo naj bi bila znana šele v nedeljo zvečer po evropskem času. Na trenutno situacijo se odzivajo tudi teniški zvezdniki, zelo burno pa so vse skupaj pospremili srbski mediji. Đoković medtem glede na medijsko poročanje biva v zelo zahtevnih razmerah.

14:20

V restavraciji “Novak” v Beogradu je potekala posebna tiskovna konferenca družine Đoković. Objavljamo nekaj najmočnejših izjav članov Novakove družine.

Srđan Đoković (oče): “Novak je Srbija in Srbija je Novak. Kako si lahko ta človek, Scott Morrison (predsednik avstralske vlade, op. a.) drzne, da napade Novaka? Želeli so ga ponižati, vreči na kolena. Ne samo njega, ampak našo Srbijo. To nima več povezave s športom, to so politične igre. Novak ni kršil ničesar, zdaj pa je v zaporu. Ima samo telefon, ne more se niti umiti. To ni boj Novaka proti Avstraliji, to je boj svobodnega sveta proti tiraniji.”

Dijana Đoković (mati): “To je čisti politični napad na Novaka, da ne postane najboljši vseh časov. Zame je žrtveno jagnje in velik zmagovalec. On je revolucionar, ki spreminja svet. Trenutno je ujetnik, njegovo bivališče je umazano in polno žuželk. Ne more spati, hrana je obupna…”

Goran Đoković (stric): “Imamo podporo vsega sveta. To ni ponižujoče za Novaka, ampak za celotno Avstralijo.”

Đorđe Đoković (brat): “Prekršil ni nobenega protokola, imel je iste dokumente kot vsi ostali igralci, ki so prišli v državo. Pol ure je še lahko komuniciral z nami, nato mu je bila komunikacija onemogočena. Vzeli so mu vse in ga vtaknili v umazan hotel. Pri sebi ima samo telefon. Skupaj z advokati se borimo za njegove pravice in prepričan sem, da bomo dosegli zmago.”

Družina Đoković je stopila v bran Novaku in napovedala boj za njegovo pravico. Foto: Guliverimages

13:40

Pred centrom za migrante, v katerem je nastanjen Đoković, je prišlo do izgredov. A zanje niso odgovorni navijači srbskega teniškega igralca, temveč zagovorniki pravic za migrante, ki naj bi bili v Avstraliji neustrezno obravnavani. Protestniki izkoriščajo medijsko zanimanje, ki v zadnjih urah vlaga okrog hotela Park, v katerem so prosilci za vizum.

13:20

Kolegi iz srbskega Sportkluba medtem poročajo o tem, da je Novak Đoković, ki je nameščen v centru za migrante, še vedno brez denarnice in dokumentov. V sobi naj bi sobival celo z žuželkami.

12:50

Srdan Đoković, oče Novaka Đokovića, je izpolnil svojo obljubo in ljudi danes ob 15:00 povabil na ulice mest, od koder bodo izkazali podporo svojemu športnemu junaku.

12:35

Številni mediji poročajo, da so v deželo tam spodaj uspešno vstopili vsaj trije teniški igralci z enakimi dokumenti kot Beograjčan. Preverili smo, kaj je v ozadju te zgodbe.

12:15

Že vse od začetka teniške drame poudarjamo, da je zgodba široko presegla športne okvire. Zato ne čudi, da se oglašajo tudi številni politiki. ”Ne gre za diplomatski spor,” poskuša razgreto sceno hladiti avstralski premier miri Scott Morrison. Večkrat se je že oglasil tudi srbski predsednik Aleksandar Vučić. Več o tem …

11:35

V javnosti so se pojavili posnetki srbskih navijačev, ki pred hotelom, v katerem je začasno nastanjen Novak Đoković, plešejo kolo. Pred hotelom so sicer še vedno tudi protestniki, ki oblasti pozivajo naj bolje ravnajo z ljudmi, ki so nastanjeni v centru za migrante.

11:10

Ne glede na odločitev avstralskih oblasti se zdi, da bo Novak izpustil letošnji Australian Open. Turnir je namreč že izbrisan iz razporeda tekem na njegovi osebni spletni strani.

10:50

Za vas smo zbrali nekaj odzivov srbskih medijev, ki so pričakovano stopili v bran svojemu športnemu junaku. Zelo sočne odzive naših novinarskih kolegov iz Srbije najdete na tej povezavi.

10:10

Glede Đokovićeve situacije se je oglasil tudi zmagovalec US Opna Danill Medvedev: “So pravila in so izjeme. Če je imel podlago za to, da je izjema, potem bi moral biti tu. Če ni imel, potem ne bi smel biti. Sliši se enostavno, a v praksi je situacija izjemno zapletena.”

09:30

Dvomov ni več, Đoković bo konec tedna, torej čas pravoslavnega Božiča, preživel v hotelski karanteni. Za zdaj je še vedno v centru za migrante, pred katerim se zbirajo njegovi navijači s srbskimi zastavami.

Po informacijah iz Avstralije morajo njegovi odvetniki do sobote sodišču predložiti ustrezna potrdila in dokumente, s katerimi bodo upravičili pritožbo na zavrnjeno vizo za vstop v državo. V vsakem primeru se bo prvi lopar sveta težko kvalitetno pripravil na prihajajoči prvi Grand Slam sezone.

09:00

Sveže informacije iz Avstralije. Paul Sakkal, ki se je doslej izkazal kot kredibilen vir informacij, poroča o tem, da bodo odločitev o pritožbi Novaka Đokovića na zavrnjeno vizo sprejeli šele v ponedeljek zjutraj (v nedeljo zvečer po evropskem času)!

08:40

Vse več medijev poroča o tem, da bo Novak prespal v centru za migrante, v katerem je nastanjen. Lokalni čas v Melbournu je 18:40.

08:20

Oglasil se je tudi Rafael Nadal, ki je po zmagi na turnirju serije ATP 250 v Melbournu dejal: “Če bi želel, bi Novak lahko igral na tem turnirju, ampak odločil se je za svojo pot, kar je njegova pravica. Ampak vsaka odločitev lahko ima posledice. Pogoji za igranje v Avstraliji so jasni že nekaj mesecev.”

Celoten odziv Rafaela Nadala

Nočno dogajanje …

#related-news_1

Đoković je bil po pritožbi na zavrnjeno vizo z letališča premeščen v Hotel Park v Melbournu, ki je namenjen migrantom in prosilcem za azil oziroma tistim, ki jim oblasti vstopa v državo ne dovolijo. V njem naj bi bilo poleg enega največjih zvezdnikov svetovnega športa trenutno več kot 40 migrantov.

Zatočišče za tiste, ki ne dobijo potrebne vize za vstop v Avstralijo, je sicer na precej slabem glasu. Pred stavbo redno potekajo protesti tistih, ki želijo, da prosilce za azil spustijo v državo. A to je še najmanjša težava.

V zadnjem obdobju je bil hotel središče izbruha bolezni covid-19, ki se je hitro širila med njegovimi prebivalci. Lokalni mediji so poročali tudi o požaru, katerega vzrok nikoli ni bil pojasnjen. Prebivalci so se večkrat pritožili, da se v njihovi hrani pojavljata plesen in ličinke.

V hotelu bo Novak počakal na dokončno odločitev avstralskih oblasti, s katerimi trenutno pravni boj bijejo njegovi odvetniki. Pred hotelom se že zbirajo srbski navijači, ki s tem izkazujejo podporo svojemu šampionu.