Poljska ‘pekarna’ po stopinjah največjih teniških legend

Grand Slam 5. Jun 202213:22 > 13:29 0 komentarjev
Foto: Yves Herman - Reuters via Guliverimage

Zdi se, da svetovni ženski tenis spet dobiva stalnost, ko bo pred turnirji velike četverice samo ena glavna favoritinja. Tako kot denimo nekoč Martina Navratilova, pa potem ob koncu osemdesetih let Stefi Graff in do neke mere kasneje v tem tisočletju tudi Serena Williams. Za to je poskrbela izjemna Iga Świątek, ki je v Parizu včeraj še drugič dvignila pokal Suzanne-Lenglen za zmago v konkurenci posameznic.

Iga je v seriji 35 zaporednih zmag, poleg tega je osvojila zadnjih 6 turnirjev, na katerih je sodelovala.

In kdo sploh je 21-letna Poljakinja? Rojena je maja 2001 v Varšavi, prihaja iz športne družine, oče Tomasz je bil olimpijski veslač, mati Dorota je ortodontka in je za ta poklic navdušila tri leta starejšo Igino sestro Agato. No, tudi slednja se je sicer preizkušala v tenisu, a zaradi poškodb prenehala, Iga pa je pridno trenirala v klubu Mera in ob vse boljših mladinskih rezultatih so jo “ukradli” iz bolje organiziranega kluba Legia.

Najboljša prijateljica je Slovenka

Že v mladinski konkurenci je nakazala velik potencial, med drugim osvojila mladinski Wimbledon 2018, bi bilo pa teh naslovov na Majors turnirjih bržčas več, če ne bi pri 16 letih prestala operacije gležnja.

V tem obdobju je Iga stkala zelo tesno vez s Kajo Juvan, dekleti sta kot mladinki večkrat zaigrali skupaj in največji dosežek zabeležili pred štirimi leti, ko sta pokorili konkurenco na mladinskih OI v Buenos Airesu.

“Na dolgo popotovanje bi s seboj vzela Rafaela Nadala, ker je moj vzornik … in Kajo Juvan, ker je moja najboljša prijateljica,” je letos aprila dejala Poljakinja. Pred sezono se je nad njenim učinkom pojavil velik vprašaj, saj se je odločila za menjavo trenerja.

Lego kocke in sestavljanke

Piotra Sierzputowskega, ki jo je spremljal na vseh turnirjih od 15. leta dalje, je “nagnala” in za vodjo štaba postavila nekdanjega stratega Agnieszke Radwanske, izkušenega Tomasza Wiktorowskega.

“Odločitev zame predstavlja velik izziv. Ni ravno tako, da bi jo sprejela z lahkim srcem,” je lani decembra dejala Iga. Vitalni del njene ekipe je vsekakor tudi psihologinja, Daria Abramowicz.

Nekateri poljski mediji so v preteklosti namigovali, da imata s Świątek še kaj več kot le profesionalni odnos in da je bilo prav njuno intimno prijateljstvo glavni razlog za odhod Sierzputowskega, saj se s tem ni pomiril.

“Moja filozofija temelji na tem, da se je včasih bolje pogovoriti ob večerji ali kosilu, kot pa imeti terapijo v pisarni. Ni dvoma, imava dogovorjene ure, a hkrati tudi veliko preprostih, neformalnih pogovorov,” je lani za srbske kolege Sportkluba dejala Abramowicz.

Foto: Katarzyna Milewska

Dodala je, da Igi pri njenih uspehih močno pripomorejo dejavnosti, ki jih običajno vidimo početi pri otrocih.

“Športniki bi morali še več časa posvečati delu na volji, koncentraciji, pozornosti, zmožnosti za reševanje težav in sprejemanju odločitev, torej vseh kognitivnih sposobnostih. Trudim se, da to vbijem v glavo vrhunskim športnikom in športnicam, s katerimi delam,” je še dejala psihologinja.

Iga tako pred dvoboji pogosto zlaga sestavljanke ali pa gradi kakšno zadevo iz Lego kock, kar v zadnjem času pridno posnema tudi Kaja Juvan.

Mačke, rock in knjige

Poljakinja je velika ljubiteljica knjig, obožuje tudi rock glasbo, še posebej so ji všeč zasedbe AC/DC, Red Hot Chilli Peppers, Pink Floyd, Pearl Jam in Led Zeppelin.

Prav slednji v ušesih so jo bojda pospremili na igrišče za polfinalni obračun proti Darji Kasatkini.

Tik pred začetkom Rolanda Garrosa je prebrala knjigo “21 lekcij za 21. stoletje”, avtorja Yuvala Noaha Hararija. “Težko mi je bilo razmišljati o njej, saj govori o smislu življenja,” je po zmagi nad Danko Kovinić v 3. krogu OP Francije o svojih proznih afinitetah razlagala Iga.

Letos je še pred tem “pohrustala” romana “Umor na Orient Ekspresu” Agathe Christie ter “Trije mušketirji” Alexandra Dumasa. Če ste se spraševali, ali je Poljakinja bolj naklonjena mačkam ali psom … Tole je njen ljubljenček po imenu Grappa:

Glede na to, da je Świątek ob 43 zmagah v tej sezoni kar šestnajstkrat zavezala “kravato” (6:0) in v 14 nizih tekmice pustila pri le enem gemu, so ji nekateri angleško govoreči novinarji nadeli vzdevek “pekarna”.

V angleško govorečih delih sveta se namreč za izid 6:0 pri tenisu pogovorno uporablja izraz “bagel” (slan pekovski izdelek obročkaste oblike, priljubljen zlasti v New Yorku), za izid 6:1 pa “breadstick” (podolgovata štruca kruha).

“Pekarna Iga” svoja vrata predvidoma spet odpre med 13. in 19. junijem na WTA turnirju serije 500 v Berlinu.

Postavite se v vrsto

Zaradi številnih uspehov so njenega agenta poklicali številni sponzorji. Oglasili so se z Asicsa, ki jo opremlja, podpira jo tudi kitajski tehnološki velikan Xiaomi, proizvajalec energijskih pijač RedBull, svoj prispevek dajeta še Lexus in od lani dalje Rolex. Ste opazili, kako se je Iga takoj po zmagi v včerajšnjem finalu, ko je odložila lopar, obrnila proti klopi, potem pa zamahnila z roko in stekla v objem svojemu štabu? Spomnila se je, da na roki nima ure, a je v tistem trenutku ni želela iskati po teniški torbi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!