Portoroški turnir WTA septembra znova na Sportklubu

Tenis 10. Maj 202213:00 0 komentarjev

Ob najmočnejšem teniškem turnirju, ki ga je do sedaj gostil Koper (ITF 60.000 $), smo se pogovarjali z direktorjem Teniške zveze Slovenije, Gregorjem Krušičem.

Med drugim nam je potrdil, da možnost ogleda finala ženskega turnirja v Kopru ni bil zadnji prenos tenisa na slovenskih tleh v letošnji sezoni.

“Tri leta nazaj smo pri TZS začeli projekt, s katerim smo želeli tekmovalni tenis dvigniti na višjo raven. Del tega so tudi profesionalni turnirji. Mednarodni teniški zvezi smo predstavili načrt, ki vključuje povečanje WTT (op. a. World Tennis Tour) turnirjev. Dejali so nam, da nas bodo dve leti opazovali,” je povedal Krušič in dodal, da so očitno vse zastavljene obljube tudi izpolnili.

Letos bo na slovenskih tleh potekalo 11 WTT turnirjev. Naslednji za dekleta je v Krškem, potem še Čatež. “Bomo videli, morda se s Sportklubom dogovorimo tudi za prenos finala s teh dveh turnirjev,” je dejal direktor Krušič.

Slovenija bo letos gostila tudi šest profesionalnih turnirjev za moške. V Velenju, Litiji in Celju bodo potekala tekmovanja z nagradnim skladom 15.000 dolarjev, v Radomljah in (dva) v Mariboru pa turnirji z nagradnim skladom 25.000 dolarjev.

Izdatna finančna injekcija

Lani so izpeljali dva turnirja z nagradnim skladom 25.000 dolarjev na Otočcu, enega z identičnim skladom v Velenju ter WTA 250 turnir v Portorožu, hkrati pa so povečali število mladinskih turnirjev kar je krovno organizacijo svetovnega tenisa prepričalo, da so zvezi zaupali še večje število profesionalnih turnirjev.

Direktor TZS, Grega Krušič; Foto: Tenin Slovenija

ITF tukaj, na turnirju v Kopru, krije denarni sklad, mi imamo potem stroške okoli 40.000 evrov za vse ostalo – kader, sodniki, prehrana, najem igrišč, varnost, ipd. V veliko pomoč nam je tudi koprska mestna občina,” je projekt pravkar končanega koprskega turnirja opisal Krušič.

Letošnje in prihodnje leto bosta za TZS, kot pravi direktor, pomenili poskusno dobo, da se dokažejo tako ITF-u, sponzorjem in občinam, da so taki turnir pomembni za razvoj in popularizacijo tenisa v Sloveniji.

Morje, sonce, ples, zabava

Od 12. do 18. septembra se bo na sončni strani Alp spet odvijal WTA turnir, kjer bodo, po mnenju Krušiča, za slovenskega gledalca dodana vrednost predvsem nastopi slovenskih deklet.

Kaja Juvan, Foto: Sportida

Kaja Juvan, Tamara Zidanšek, Polona Hercog in tudi Andreja Klepač. To so imena, ki bi na slovensko obalo lahko privabila množice in napolnile tribune. One so nam prvi cilj. Ostale igralke iz tujine poskušamo v nastop pri nas pregovoriti z osebnim stikom, ali pa tako, da kakšna slovenska igralka zastavi dobro besedo,” razlaga direktor TZS.

Velik plus pri nastopu v Portorožu je ambient, je prepričan: “Dobro počutje in prijetne izkušnje so lahko pomemben faktor. Saj veste, dekleta gredo rada tja, kjer je morje, sonce, ples, zabava. Na to karto skušamo igrati.”

Gregor Krušič; Foto: Tenis Slovenija

Vzporedno z WTA turnirjem bo v Portorožu potekalo tudi srečanje za Davisov pokal kjer se bo Slovenija pomerila z Estonijo, prav tako pa bodo organizirali ostale dogodke kot so seniorsko prvenstvo, tam bo tudi trenerska konferenca Tennis Europe in pa zabavni glasbeni program.

Najbolj pomemben podatek je Krušič prihranil za konec: “Tudi letos smo se za prenose tekem iz Portoroža dogovorili s televizijo Sportklub.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!