Pravni vidik primera Đoković: Suspenz, izgon ali celo zapor

ATP 13. Jan 202217:36 0 komentarjev
(Foto: Michael Dodge/ Getty Images Sport)

Medtem ko svetovna javnost čaka na avstralskega ministra za priseljevanje Alexa Hawka, ki se mora odločiti, ali bo teniškega zvezdnika Novaka Đokovića deportiral iz države, smo se za boljše pravno razumevanje odmevnega primera obrnili na odvetnika in poznavalca športnega prava Blaža Tomažina Bolcarja.

Saga okoli Novaka Đokovića in njegovega nastopanja na OP Avstralije še zdaleč ni enoplastna, odločitev avstralskega ministra o usodi športnika pa vse prej kot enostavna. Spomnimo, da je teniški igralec v Avstralijo pripotoval 5. januarja, nakar so mu tamkajšnje oblasti zaradi neustreznega zdravstvenega potrdila in napačno izpolnjene vize preprečile vstop v državo. Primer je v ponedeljek romal na sodišče, ki pa je zavrnilo preklic vize in športniku dovolilo, da ostane v državi.

Ministrstvo se želi prepričati o vseh okoliščinah

Zakaj se torej tudi po odločitvi sodišča primer še ni zaključil? “Sodišče je presojalo predvsem ali so bile Đokoviću kratene procesne pravice in se ni spuščalo oziroma ni presojalo okoliščin glede izpolnjevanja pogojev za vstop v Avstralijo. Đokoviću bi morali omogočiti, da se o zadevi ustrezno izjasni, česar pa mu na meji niso omogočili. Prav tako je bilo več napak oziroma neskladij glede pristojnosti oziroma veljave posameznih predpisov v Avstraliji. Zato je primer takoj padel. Sodišče se z vsebino (razen procesno) zato niti ni ukvarjalo,“ pojasni Blaž Tomažin Bolcar.

Blaž Tomažin Bolcar (Foto: bolcar.si)

Primer je tako končal na mizi ministra za priseljevanje Alexa Hawka, ki pa se tudi po štirih dneh še ni odločil, ali bo teniškemu igralcu dovolil ostati v državi. “Minister ima diskrecijsko pravico in se lahko sam odloči, ali mu bo razveljavil vizo. Glede na to, da gre za primer, ki je na očeh javnosti in bi minister lahko izkoristil pravico, ki pa naj bi predstavljala skrajni ukrep, se želi ministrstvo za priseljence prepričati o vseh okoliščinah in tako sprejeti odločitev, ki ne bi bila pristranska,“ je prepričan Tomažin Bolcar.

Kot poudari, Đokovića krivde v celotnem primeru ne odvezuje niti izgovor, da vize ni izpolnjeval sam, temveč je to napravil njegov agent Edoardo Artaldijo. “Na obrazcu za vizo običajno piše, ali si jo izpolnil sam ali pa je to napravil nekdo drug. A tudi če ga je izpolnil kdo drug, te to ne odvezuje od odgovornosti. Če me kot odvetnika pooblastite za pridobitev delovnega dovoljenja in se zmotim, boste posledice še vedno nosili vi,“ pravi Tomažin Bolcar, ki je mnenja, da se teniškemu zvezdniku ob vseh sredstvih, ki so mu na razpolago, take stvari ne bi smele dogajati.

Proti Đokoviću lahko steče tudi kazenski postopek

Poznavalec športnega prava opozarja tudi na dolgoročne posledice, ki utegnejo Đokovića doleteti zaradi sumljivega zdravstvenega potrdila in težav z vizo. “Morda v ozadju potekajo dogovori za prostovoljen odhod Đokovića iz države, saj mu, tako razumem, v primeru deportacije grozi avtomatična triletna prepoved vstopa v državo. Poleg tega te lahko v Avstraliji zaradi napačnih podatkov na obrazcu za vizo doleti zaporna kazen do petih let,“ pove sogovornik, ki v takšen scenarij sicer močno dvomi, a pripomni: “Vseeno lahko proti njemu steče kazenski postopek in ga spoznajo za krivega. Enako se mu lahko zgodi tudi v Srbiji. Predvsem pa mu v primeru dokazanega ponarejanja potrdila grozi tudi do triletni suspenz s strani ATP-ja.”

James Chance Getty Images Sport

Kako se bo zaključil celoten primer, ki je prerasel športne okvire in postal politična tema, si odvetnik ne upa napovedati, saj bi moral videti vso dokumentacijo. Vseeno dodaja: “V kolikor so napake, ki jih očitajo Đokoviću resnične, mislim, da minister v luči ukrepov, ki veljajo v Avstraliji, nima drugih možnosti, kot da mu prekliče izdano vizo, a dopuščam prav vse možnosti saj je potrebno nenazadnje upoštevati, da bo odločitev sprejel politik.“

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!