Radikalno: WTA s koledarčka črtala vse turnirje na Kitajskem

Tenis 1. Dec 202120:47 > 22:22 1 komentar
Mike Hewitt/Getty Images

Krovna teniška organizacija ženskega tenisa WTA se je zaradi nezadostnega sodelovanja kitajskih oblasti ob primeru Shuai Peng odločila za rigorozen ukrep. V sezoni 2022 namerava bojkotirati vse turnirje na območju Kitajske.

O odločitvi WTA-ja oziroma njenega direktorja Steva Simona, je prvi poročal novinar New York Timesa, Ben Rothenberg.

“Ko je 2. novembra 2021 Shuai Peng objavila obtožbe v povezavi s spolno zlorabo pomembnega kitajskega politika, je WTA takoj spoznala, da je njeno sporočilo potrebno obravnavati resno. Igralke pod WTA in tudi vsa ostala dekleta na svetu si to zaslužijo. Vedela je v kaj se spušča, poznala je nevarnost, pa vseeno reagirala, zato njeno moč in pogum občudujem,” se začne sporočilo za javnost, ki ga je spisal Simon.

“Žal politični vrh na Kitajskem zadeve ni obravnaval tako resno, kot smo si želeli. Čeprav vemo, kje je Shuai Peng, pa močno dvomimo v njeno svobodo in v to, da je na varnem ter da vse skupaj počne pod prisilo in ustrahovanjem. WTA je bila ustanovljena na temeljih enakosti za dekleta. Takšnega obnašanja do članic ne podpiramo in ga ne bomo trpeli, zato sporočam, da s polno podporo celotnega upravnega odbora WTA nemudoma ukinjamo izpeljavo vseh turnirjev pod okriljem zveze na Kitajskem, vključno s Hong Kongom,” dodaja Simon.

Direktor krovne organizacije je v sporočilu zapisal še to, da si enostavno ne more predstavljati, kako bi od teniških profesionalk zahteval igranje v taki državi, kjer Peng nima možnosti svobodne komunikacije z mednarodno zvezo, pod katero je sodila zadnjih 15 let.

Foto: Guliverimage

“WTA bo storila vse za zaščito svojih igralk. Upam, da bodo voditelji po vsem svetu še naprej upali spregovoriti o pravici za Peng in vse ženske, ne glede na finančne posledice,. Žal mi je, da je moralo priti do te točke,” je zaključil.

WTA je sicer na Kitajskem nameravala v sezoni 2022 organizirati kar enajst turnirjev, vključno z zaključnim tekmovanjem WTA Finals v Shenzenu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje