Rojstvo šampiona: vsi so prihajali, on je prišel

Tenis 11. Maj 20229:42 > 15:16 0 komentarjev
Foto: Juan Medina - Reuters via Guliverimage

Pogled Sportklubovega komentatorja: ob izjemnih uspehih 19-letnega Carlosa Alcaraza se v teniškem svetu več kot očitno odpira novo poglavje. Dolgo smo namreč čakali nekoga, ki bi spodnesel veliko trojico - Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Đoković - in začel zapovedovati preostanku ATP turneje. V izjemnem najstniku se resnično zdi, da smo dobili novega "mesijo".

Kar 28 posamičnih zmag in le trije porazi. Sedem odigranih turnirjev in od tega štirje osvojeni, na dveh različnih podlagah.

To je letošnja bilanca mladca iz Murcie, ki sem ga predlani v živo spremljal na challenger turnirju v Trstu. Pred začetkom polfinala, ki ga je tedaj igral proti Lorenzu Musettiju, sem postopal po prizorišču in se odpravil do restavracije v sklopu teniškega kluba.

Tam je na terasi sedel suhljat temnolas mulec in previjal ročaj loparja.

Foto: AP Photo/Marta Lavandier

Dve vrsti nasmeška

Ko je dvignil glavo, sem ga spoznal. Bil je on, Carlos Alcaraz-Garfía. Človek je imel delo, zato ga predolgo nisem želel motiti. Vprašal sem ga le, za kateri nogometni klub navija v Španiji (op.a.: Real Madrid) in mu dejal, da ga nekoč vidim kot velikega šampiona ter številko 1 na ATP lestvici.

Prisrčno, skoraj pokroviteljsko, se je nasmehnil. Kot bi mi želel dejati, da v to trdno verjame tudi on. Naredil sem “selfie”, se poslovil in odšel. Uvrščen je bil na 310. mesto ATP lestvice.

Čisto drugačen nasmešek je imel na podelitvi po porazu v finalu madridskega masters turnirja Alexander Zverev, ko je Carlitos pred mikrofonom nizal floskule.

Saj veste, to je na ceremonijah postala že folklora. Zahvališ se sponzorjem, pobiralcem žogic, sodnikom, svojemu štabu in pohvališ nasprotnika. “Sascha, odličen igralec si in verjamem, da boš v bodoče osvojil tudi turnirje velike četverice,” je dejal Alcaraz, Nemec pa se je v svoji negotovosti kislo namuznil, kot da bi si mislil nekaj v stilu: “Aha, mogoče, če mi boš ti dovolil. Drugače lahko samo sanjam!”

Verjetno je enak strah Španec nagnal tudi v kosti preostalega dela ATP turneje. Nikomur od aktivnih igralcev namreč ni uspelo tako hitro nabrati 10 zmag proti članom elitne deseterice. Federer in Nadal sta za to potrebovala več kot 1000 dni, Đoković 813, Carlitos pa zgolj 246.

Sam se na tej točki sprašujem, ali je možno, da “Charlie”, kot ga kličejo najbližji, kariero sklene kot rekorder in osvoji, recimo, 30 turnirjev velike četverice? Vprašanje se poraja zato, ker po slovesu velike trojice od trenutne konkurence ne vidim nekoga, ki bi mu lahko resno pariral.

Nihče od NextGen “frajerjev” nima celotnega paketa. Če teniška igra kot sama niti ni tako velik problem, pa se v mentalno težkih trenutkih enostavno “podelajo v hlače”, torej igrajo preveč pasivno ali pa ob aktivnejši igri delajo napake.

Carlos Alcaraz Foto: AP Photo/Marta Lavandier via Guliverimage

Da bi se Španec tako močno poigraval s konkurenco in skrbel za “monopol” nad “Majors” turnirji, se prvemu komentatorju tenisa na Sportklubu, Petru Pevcu, vendarle zdi pretiravanje, toda: “Resnično verjamem, da lahko prvi po Rodu Laverju osvoji pravi Grand Slam, torej nabere vse štiri vrhunce v isti sezoni. Če jih bo pa na koncu 30?  Po mojem mnenju ne, to prepuščam vedeževalcem.”

“Fant navdušuje s teniško popolnostjo, ima vse: forehand, backhand, zbranost, gibanje, premikanje naprej-nazaj, razumevanje igre, znanje voleja, izjemen nadzor nad tem, kje se nahaja nasprotnik. Ima X-faktor, kot so ga imeli na začetku kariere Roger, Rafa in Nole,” je prepričan Pevc.

Prvi mikrofon teniških prenosov v državi je poudaril, da se je leta 2004 ob vzponu Federerja tudi za Švicarja zdelo, da ga dolgo nihče ne bo mogel potolči.

“Pa je prišel eden, pa drugi … To se bo zgodilo tudi Alcarazu. Slej ko prej se bo pojavil nekdo, ki mu bo konkurent ali pa se navsezadnje od njega kaj naučil. Je pa glavni kandidat za menjavo straže. Saj smo videli s to novo generacijo – vsi so prihajali, a nihče ni prišel,” meni Pevc in dodaja, da je Španec vsekakor glavni kandidat za menjavo “straže”.

“Napredek bo moral narediti na travi, je pa res, da ga na tej podlagi prav veliko niti nismo imeli priložnost videti,” je zaključil Pevc.

Prehitevanje lastnih ciljev

S koliko pokali najvišje vrednosti v vitrinah bo sklenil športno pot bo še nekaj časa uganka. Za začetek mora osvojiti prvega, potem se bomo pa naprej pogovarjali, je pa dejstvo, da čudežni deček iz El Palmarja pri Murciji prehiteva še samega sebe.

Pred začetkom sezone si je za cilj postavil, da do konca leta pride med najboljših 15 na ATP lestvici, danes je 6. igralec na svetu.

Alcaraz je na nekaterih stavnicah že prvi favorit za zmago na Roland Garrosu, večina ga ima na drugem mestu za Rafaelom Nadalom. Sledita Novak Đoković in Stefanos Cicipas.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!