Vendarle našli prvino, v kateri je Bedene boljši od Đokovića

Grand Slam 26. Maj 202211:45 > 14:36
Delite:
Foto: Guliverimage

Glede na to, da Novaka Đokovića v Parizu organizatorji kot prvega igralca sveta načrtujejo le za največja dva stadiona, se Aljažu Bedenetu v petek obeta vnovična predstavitev na enem izmed ikonskih svetovnih teniških prizorišč. Zdaj je že jasno, da bo s Srbom v 3. krogu Rolanda Garrosa zaigral na osrednjem igrišču, poimenovanem po francoski teniški legendi Philippe Chartrier, in sicer okoli 14 ure popoldne.

Aljaž Bedene se je z zmago proti Urugvajcu Pablu Cuevasu že šestič v karieri prebil med najboljših 32 na turnirjih, ki v svetu tenisa veljajo največ, tretjič na OP Francije.

Za nagrado mu bo na drugi strani mreže jutri – predvidoma v popoldanskih ali večernih urah – nasproti stal prvi favorit stavnic za zmago na letošnjem Rolandu Garrosu, Novak Đoković.

Skrajno razbremenjen

S prvim igralcem sveta se je Ljubljančan doslej pomeril trikrat in v vseh primerih relativno gladko izgubil.

Vsi medsebojni obračuni:

OP Avstralije 2015: Đoković – Bedene 6:3, 6:2, 6:4 (1 ura, 49 minut)
OP Francije 2016: Đoković – Bedene 6:2, 6:3, 6:3 (2 uri, 2 minuti)

Rim Masters 2017: Đoković – Bedene 7:6 (2), 6:2 (1 ura, 46 minut)

Aljaž je noro bolj sproščen, kot v obdobju pred Parizom. Res gre v tekmo z Novakom skrajno razbremenjen,” se je za Sportklub s prizorišča oglasil Bedenetov fizioterapevt Blaž Kamin.

Prvi slovenski “lopar” je v tretjem poskusu prvič premagal Cuevasa, dokaj ugoden žreb je maksimalno izkoristil. “Pozitivna naravnanost in pogum bosta na koncu vedno prinesla kaj dobrega,” pa se je na tekmo z Urugvajcem navezal teniški komentator Sportkluba Peter Pevc, ki Aljaža spremlja na prizorišču drugega turnirja velike četverice.

S tem je želel opozoriti na to, da se je Aljaž včeraj po izgubljenem prvem nizu zlasti na drugi servis nasprotnika pomaknil naprej in začel aktivno iskati pobudo, kar se mu je lepo obrestovalo.

V enem parametru je slovenski as boljši

Stavnice so Đokovića pred jutrišnjim obračunom z Aljažem pričakovano postavile v močno vlogo favorita (najvišja kvota 1.03, na zmago Bedeneta nekatere stavne hiše ponujajo skoraj kvoto 30), tako da s položenim denarjen na Srba v primeru njegove zmage ravno obogateti ne boste mogli, razen če bi zastavili “hišo, avto in še kaj”.

Aljaževe pretvorjene “brejk” priložnosti proti Đokoviću: 3/12

Zanimiv je podatek, da je “Benko” v treh medsebojnih obračunih Novaku uspel servis vzeti trikrat, a mu niza še ni odščipnil, je pa res, da ga premaguje v relevantnem statističnem parametru in to je število doseženih asov: na treh tekmah Srba in Slovenca je Aljaž “ustrelil” 24 neubranljivih začetnih udarcev, Đoković le 17.

Dejstvo je, da Aljaž v srečanje res lahko vstopa povsem sproščen, saj nasprotnik v primeru poraza izgubi precej več, kot on sam. Že z uvrstitvijo v 3. krog je na provizorični lestvici ATP napredoval za vsaj 35 mest, poleg tega je bančni račun oplemenitil s 125,800 evri.

Zmagovalec obračuna v osmini finala “pade” na Bolgara Grigorja Dimitrova oziroma Argentinca Diega Sebastiana Schwartzmana.

Naj se zgodi “Denis”

Tisti pravi navijači Novaka Đokovića, ki ne zamudijo niti ene njegove tekme, vam bodo znali povedati, da prav veliko sramotnih porazov na turnirjih velike četverice “Nole” pač nima.

Tako je denimo proti igralcu izven elitne stoterice na Slamih izgubil zgolj enkrat. To se je tačas prvemu igralcu sveta zgodilo na uvodu sezone 2017, ko ga je iz Melbourne Parka kot poraženca pospremil Denis Istomin. Uzbekistanec je bil takrat uvrščen na 117. mesto ATP lestvice.

V tem kontekstu velja vsekakor omeniti tudi senzacijo izpred štirih let, ko je “Nole” v pariškem botaničnem vrtu doživel poraz proti tedaj 72. igralcu sveta, Italijanu Marcu Cecchinatu. Se lahko zgodba ponovi?

Primerjava Bedene – Đoković:

Število turnirskih zmag: Đoković 87, Bedene 0
Število zmag na turnirjih za Grand Slam: Đoković 20, Bedene 0

Število finalnih nastopov: Đoković 125, Bedene 4
Denarne nagrade: Đoković 146,14 mio. €, Bedene 4,52 mio. €
Število sledilcev (Instagram): Đoković 10.6 milijona, Bedene 16 tisoč
Število sledilcev (Twitter): Đoković 9 milijonov, Bedene 11.4 tisoč

Najvišja uvrstitev na ATP lestvici: Đoković 1., Bedene 43.
Trenutna uvrstitev na ATP lestvici: Đoković 1., Bedene 195.

Komentari

Vaš komentar