Zgodovinski dan za svet golfa

Drugi športi 6. Jun 202318:00 0 komentarjev
Foto: Profimedia

Po dveh letih razhajanj bodo najboljši golfisti znova združeni pod eno streho. Združenje poklicnih igralcev (PGA) in združenje LIV, za katerim stojijo bogati vlagatelji iz arabskega sveta, sta danes podpisala pogodbo o sodelovanju. "To je zgodovinski dan za igro, ki jo vsi poznamo in imamo radi," je ob tem zapisal komisar PGA Jay Monahan.

Dogovor oziroma podpis partnerskega sporazuma, ki bo združil turneji, je presenetil golfski svet, saj je bilo še nekaj tednov nazaj čutiti ogromen razkorak med sprtima stranema, piše francoska tiskovna agencija AFP.

Aprila letos je DP World Tour, ki združuje PGA Tour in evropsko profesionalno serijo, zmagal v pravni bitki proti dvanajstim igralcem LIV, ki so zagrešili “resne kršitve” kodeksa obnašanja Toura z igranjem na turnirjih pod okriljem LIV Golfa.

Posledično igralci iz serije LIV niso smeli tekmovati na PGA Touru ali se udeleževati največjih turnirjev, takoimenovanih ‘majorjev’. Na prvih dveh te sezone, mastersu v Augusti in prvenstvu PGA, so nastopili le tisti povabljeni oziroma oni, ki so si mesto izborili glede na uvrstitev na svetovni jakostni lestvici. Hkrati turnirji serije LIV niso šteli za to lestvico.

Strani sta dogovor sklenili 115 dni pred tradicionalnim Ryderjevim pokalom med ZDA in Evropo, ki bo letos potekal v Rimu, kar pomeni, da bodo ljubitelji golfa konec septembra lahko spremljali najboljše igralce obeh ekip.

PGA in LIV zaenkrat še nista sporočili natančne strukture nove organizacije ali imena le te, sta pa zapisala, “da bosta do konca 2023 izvedli pošten postopek za vrnitev igralcev pod enotno okrilje.”

“Danes je vznemirljiv dan za ta poseben šport, ki je razširjen po vsej zemeljski obli. Ponosni smo, da smo postali partner serije PGA in da je PGA spoznal, da je LIV v teh dveh letih vnesel veliko pozitivnega v svet golfa,” je ob tem sporočil predstavnik serije LIV Jaser Al-Rumajan.