Turnirji velike četverice poenotili pravila za odločilni niz

Grand Slam 16. Mar 202210:59 > 11:07 0 komentarjev
Roland Garros 2021
Twitter

Mednarodna teniška zveza je, v sodelovanju z vsemi štirimi krovnimi zvezami, ki gostijo turnirje velike četverice, poenotila pravila in z letošnjim Rolandom Garrosom spreminja pravila.

#related-news_0

Do letošnje sezone so imeli vsi turnirji za Grand Slam različna pravila, kar zadeva odločilni del srečanja. Za moške torej peti, za dekleta tretji niz.

Na OP Avstralije je zmagovalca odločila podaljšana igra (pri izidu 6-6) do desetih točk, na Rolandu Garrosu se je igralo na dve razlike v gemih, medtem ko je Wimbledon po maratonu Kevina Andersona ter Johna Isnerja v polfinalu leta 2018 (26-24 v petem nizu) uvedel boj na razliko, a le do 12-12, ko nastopi običajna podaljšana igra (do sedem).

OP Združenih držav je bil prav tako izjema, saj se je tekma v odločilnem nizu pri 6:6 zaključila s “tie-breakom” do sedmih osvojenih točk.

Zdaj so zveze pravilo poenotile in uvajajo tisto pravilo, ki je prej veljalo zgolj za Melbourne. Že na letošnjem OP Francije bodo torej teniški igralci in igralke tekmo – če se ta zavleče v odločilni niz – zaključili s podaljšano igro, v kateri bo slavil tisti, ki prvi pride do desetih točk oziroma se bo od 9:9 igralo na dve razlike.

Roland Garros v Parizu letos poteka od 22. maja do 5. junija. Na njem naj bi, kot trenutno kažejo ukrepi v Franciji, nastopil tudi Novak Đoković.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!