V Wimbledonu mislijo resno – sprejeli so zgodovinski ukrep

Grand Slam 20. Apr 202217:40 2 komentarja
Daniil Medvedev
Foto: AP Photo/Kirsty Wigglesworth

Vodstvo tekmovanja na tretjem vrhuncu teniške sezone v Wimbledonu je sporočilo novico, ki bo močno prizadela vse beloruske in ruske tekmovalce. Na "sveti travi" teniški igralci in igralke iz omenjenih držav ne bodo smeli nastopiti, to je zdaj tudi uradno sporočilo organizatorjev iz Anglije.

Razlog za takšno odločitev je napad ruske vojske na Ukrajino, kar podpira tudi uradni Minsk.

Wimbledon bo s tem postal prvi teniški turnir, ki bo igralcem iz določene države prepovedal nastop. Tudi, ko je recimo nacizem v Nemčiji koncem tridesetih let postajal vse močnejši, so nemški tenisači vseeno lahko nastopili v Wimbledonu, zato gre za precedens.

O tem je najprej poročal New York Times, ki je kot vir informacij navajal uglednega in pomembnega teniškega delavca, ki pa je želel ostati anonimen. V sredo popoldne pa je potrditev prišla tudi na uradni spletni strani Wimbledona. “Z globokim obžalovanjem sporočamo, da ruski in beloruski teniški igralci v Wimbledonu ne bodo mogli nastopiti,” so zapisali, šef All England Cluba Ian Hewitt pa je dodal: “Zavedamo se, da je odločitev težka za vse posameznike, ki jih je ta odločitev prizadela. Žalostni smo, da bodo trpeli posledice početja ruskega režima. Preučili smo tudi druge možnosti, a naš turnir je tako pomemben, da smo se na koncu odločili za takšno potezo.”

Nasprotovanje vojni ne pomaga

To pomeni, da bodo morali v moški konkurenci enega izmed najpomembnejših turnirjev sezone izpustiti takšni asi, kot sta recimo Danil Medvedjev ter Andrej Rubljov v moški ter Arina Sabalenka in Anastazija Pavljučenkova v ženski konkurenci.

Med prvo petdeseterico na WTA lestvici je kar pet Rusinj, na ATP lestvici so v tej elitni skupini štirje.

Sicer je Mednarodna teniška zveza (ITF) na tekmovanjih s semaforjev, žrebov in ostalih grafičnih podob odstranila rusko in belorusko zastavo, prav tako so bila tekmovanja za letos v teh dveh državah odpovedana, a so tekmovalci iz omenjenih držav vsaj lahko opravljali svojo službo.

Vodstva v odboru Britanske teniške zveze (LTA) očitno ne prepriča niti dejstvo, da je kar nekaj Rusinj in Rusov odkrito spregovorilo, ali pa se vsaj nagibalo k temu, da vojne ne podpira.

Turnir v All England Lawn tennis Clubu se začne 26. junija in konča 10. julija. Vsa pomembna srečanja bomo spremljali tudi na televiziji Sportklub.

Hitler paktiral z All England Clubom

Leta 1939, ko je v Evropi že močno zasmrdelo po II. svetovni vojni, so Nemci sicer lahko nastopili v Wimbledonu. Izjema je bil le baron Gottfried von Cramm, ki je bil ravno za naslov v izjemni formi. Kasnejšega zmagovalca Wimbledona tistega leta Bobbya Riggsa je v Queen’s Clubu denimo porazil 6-0 in 6-1, a v All England Clubu ni nastopil, saj je Adolf Hitler nekaj dni pred začetkom tekmovanja do časnika Daily Mail spravil zgodbo o Von Crammovi izprijenosti, češ da ima homoseksualna nagnjenja. Turnir mu je zaradi “sumljivih moralnih nazorov” tako nastop prepovedal! Hitlerja je motilo predvsem to, da je imel menda von Cramm razmerje z židovskim estradnikom, Manasse Herbstom.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje