Vodič po prihajajočem veselem Slamu

Grand Slam 14. Jan. 20227:103 komentarji
Delite:
Foto: Andy Wong - AP via Guliverimage

Ob robu drame, ki spremlja teden pred začetkom prvega teniškega vrhunca sezone, smo pripravili nekaj gradiva za čim boljšo informacijsko "oboroženost", preden se v Melbournu začne zares. V spodnjih vrsticah boste med drugim izvedeli, kakšna je tradicija dogodka, kdo so favoriti turnirja ter kateri so bili v preteklosti največji dosežki Slovenk in Slovencev.

OP Avstralije je prvič, kot avstralazijsko prvenstvo, potekalo leta 1905. Letos je tako na sporedu že 110. izvedba tekmovanja.

Ste vedeli, da je do leta 1988, ko je Avstralska teniška zveza dokončala kompleks Melbourne Park, tekmovanje potekalo na travnati podlagi v Kooyoong Parku? V tem obdobju si največ zmag lastijo domačini – Roy Emerson je slavil šestkrat, po štirikrat sta se zmage razveselila Jack Crawford in Ken Rosewall.

Scott Barbour/Getty Images

Izmed vseh štirih turnirjev velike četverice je bil prav turnir v deželi “tam spodaj” prvi, ki je dež ali ekstremno vročino premagal s pomično streho. Dandanes to omogočajo trije največji objekti, Rod Laver Arena, John Cain Arena in Margaret Court Arena.

Prvi in tretji nosita ime po še živečih teniških legendah (Court z 11 naslovi še zmeraj drži rekord turnirja), drugega so predlani poimenovali po preminulem politiku, ki je služboval kot 41. predsednik vlade v zvezni državi Victoria.

Vzdevek si je izmislil švicarski maestro

Ker je januarja v Melbournu skoraj ves čas sončno, vroče in je publika praviloma dobro razpoložena, poleg tega pa si avstralski teniški praznik lasti rekord po obiskanosti (812.000 gledalcev predlani), je prvi vrhunec sezone med dobršnim delom nastopajočih zelo dobro zapisan.

To je hkrati obdobje, ko igralcev še ne pestijo poškodbe, nihče ni naveličan tenisa, vse skupaj služi kot svež začetek po novoletnih zaobljubah. Ko je lani Roger Federer odpovedal nastop, je direktor tekmovanja Craig Tiley povedal, da je bil prav Švicar tisti, ki v povezavi z OP Avstralije prvi uporabil izraz “Happy Slam” (Veseli Slam).

Roger Federer
Roger Federer

Šestkratni zmagovalec turnirja bo v Melbournu tudi letos manjkal. Zaradi okrevanja po operaciji desnega kolena se bo vrnil šele poleti, predvidoma za turnir v nemškem mestu Halle.

Manjkala bo tudi 23-kratna zmagovalka turnirjev za Grand Slam, Serena Williams, ki ji je potovanje v Avstralijo odsvetovala njena zdravniška ekipa.

Denarne nagrade izenačene

Celoten denarni sklad za tekmovanje letos znaša 47.7 milijona evrov, kar je za slabih 5 odstotkov več, kot v lanski izvedbi, zamaknjeni v mesec februar. Zmagovalca turnirjev med posamezniki/-cami bosta domov odšla bogatejša za 1.83 milijona evrov, finalista bosta bančni račun dopolnila točno z milijonom evrov.

Izenačene denarne nagrade so na OP Avstralije stalnica od leta 2001, kot zadnji se je k tovrstni emancipaciji žensk v tenisu priključil Wimbledon leta 2007. “Vreča denarja” za nagrajevanje še nikoli ni bila tako polna. Celotno tabelo – v avstralskih dolarjih – si lahko ogledate TUKAJ.

Absolutna prevlada pri moških, anarhija pri dekletih

V primeru, da se bo naslednjih nekaj dni za Novaka Đokovića izteklo po njegovih željah, ima turnir le enega favorita. Prvi igralec sveta lovi svoj že deseti naslov v Melbournu, njegova najbolj resna konkurenta bosta, vsaj sodeč po videnem na koncu pretekle sezone, Alexander Zverev in Danil Medvedjev.

Ostali? Za presenečenje bi se moralo marsikaj poklopiti, recimo slabo počutje Srba, skrajno nastrojena publika (kar je pri Novaku večkrat celo plus) in izjemna dnevna forma nasprotnika. V tem primeru lahko na senzacijo morda računajo kakšni mladci. Na misel pridejo Jannik Sinner, Carlos Alcaraz, Sebastian Korda.

Carlos Alcaraz. Foto: Guliverimage

Zadnji izmed naštetih treh je takoj po prihodu v Adelaide izkazal pozitiven test in se moral zapreti med štiri stene hotelske sobe, tako da ima za seboj omejeno število treningov.

Pri dekletih je trenutno težje napovedati zmagovalko, kot prognozirati vreme za prihodnji konec tedna. Stavnice so v ospredje postavile Ashleigh Barty in Naomi Osako, a nalijmo si čistega vina: bo komu vzelo sapo, če izpadeta že uvodnih krogih tekmovanja?

Slovenski “pušeljc” s smelimi cilji

Tokrat bodo na turnirju v deželi kengurujev in koal zastopale tri Slovenke iz različnih regij.

Čast severovzhodnega dela države bo zastopala Tamara Zidanšek, ki nastopa celo v vlogi nosilke. Njen domet je vsekakor šestnajstina finala, kjer bi jo potem v primeru uspeha najverjetneje pričakal zrelostni izpit v obliki tretje nosilke Garbiñe Muguruze.

Osrednje-slovensko regijo zastopa Kaja Juvan. Prva tekma, v kateri Ljubljančanka zagotovo ne bi bila v vlogi favoritinje prihaja že v 2. krogu, ko se utegne srečati proti deveto postavljeni Tunizijki Ons Jabeur. Upanje na napredovanje daje načet hrbet talentirane Arabke, zaradi česar je morala predčasno zapustiti pripravljalni turnir v Sydneyju.

Guliverimages

Najlepše možnosti za končni uspeh ima Koprčanka Andreja Klepač, ki se bo v konkurenci ženskih parov kot 7. nosilka skušala čim bolje odrezati skupaj s Hrvatico Darjo Jurak.

V konkurenci mešanih dvojic, kjer je Primorka leta 2016 prilezla celo do polfinala, ji bo tokrat družbo na betonskih igriščih Melbourne Parka delal Belgijec, Joran Vliegen.

Mima nedosegljiva

Najboljši slovenski nastop na turnirju je še zmeraj trdno v lasti Mariborčanke Mime Jauošovec, ki se je leta 1980 – takrat še na travnatih igriščih Kooyoonga – uvrstila v polfinale, nato pa izgubila proti kasnejši zmagovalki, Čehoslovakinji Hani Mandlikovi. Še najbolj sta se ji približali Katarina Srebotnik in Kaja Juvan, ki sta obe dosegli 3. krog tekmovanja.

V moški konkurenci je avstralsko poletje najbolj prijalo Blažu Kavčiču. Ljubljančan je leta 2013 tam dosegel šestnajstino finala ter klonil proti tedanjemu 8. igralcu sveta, Jo-Wilfried Tsongaju. Omenjeni rezultat bo mejnik tudi za leto 2023, saj letos svojega predstavnika Slovenija nima. Blaž Rola se je žal poslovil že po kvalifikacijah.

Obisk zavoljo porasta okužb omejili

Ker se je v zadnjih dveh tednih pred začetkom turnirja število okuženih v zvezni državi Victoria eksponentno povečalo, so se organizatorji v dogovoru z državo odločili za poostrene ukrepe.

V četrtek je imel Melbourne z okolico več kot 37.000 novih pozitivnih primerov, zato je regijski parlament določil, da lahko glavne tri objekte gledalci napolnijo maksimalno do polovice, medtem ko za obisk zunanjih igrišč pravila ostajajo nespremenjena.

Vsi obiskovalci na Rod Laver Areni, John Cain Areni ter Margaret Court Areni bodo morali nositi masko, razen takrat, ko uživajo hrano in pijačo, drugače jih bo varnostna služba pospremila proti izhodu.

Žogica kot “sneta sekira”

Za konec pa še nekaj besed o podlagi. Lani so beton mnogi kritizirali, Đoković in Thiem sta, denimo, potožila, da “gre za najhitrejšo podlago v zgodovini igranja v Melbournu“, kar je vodja odbora za pripravo terenov Machar Reid zanikal.

Dejstvo je, da razbeljen avstralski zrak naredi pogoje še nekoliko hitrejše, vendar je za hitrost zaslužno tudi dejstvo, da so pred turnirjem 2020 namesto dotedanjega Plexicushiona položili podlago GreenSet in lani na igriščih Melbourne Parka izmerili CPI (court pace index = indeks hitrosti igrišča) okoli 50.

Glede na to, da so najhitrejša igrišča na ATP turneji po navadi na Mastersu v Šanghaju, kjer običajno namerijo CPI okoli 45, izjavi “Noleta” in Thiema le nista iz trte izviti. Pred letom 2008 je OP Avstralije tekme gostilo na še počasnejši betonski podlagi Rebound Ace, ki je imela vmešano gumo, kar je povzročilo višji odskok žogice.

Nekaj “instant” podatkov:

Branilca naslova iz sezone 2021:
Novak Đoković / Naomi Osaka

Največ zmag v odprti dobi:
Novak Đoković (9) / Serena Williams (7)

Najmlajša zmagovalca (odprta doba):
Mats Wilander (19 let, 8 mesecev) / Martina Hingis (18 let, 4 mesece)

Najstarejša zmagovalca (odprta doba):
Ken Rosewall (37 let, 2 meseca) / Serena Williams (35 let, 4 mesece)

Ime pokala za zmagovalca:
Norman Brookes Challenge Cup (m) / Daphne Akhurst Memorial Cup (ž)

Komentari

Vaš komentar