Jo prepoznate: tako je legenda belega športa videti danes

Tenis 23. Nov 202312:10 4 komentarji
Martina Navratilova. Foto: Profimedia

Športnim navdušencem je jasno, da ima v vitrinah največ pokalov za zmago na turnirjih velike četverice (v odprti dobi) med posamezniki Novak Đoković, toda skupen rekord po največ osvojenih titulah s tekmovanj, ki v denarnem in točkovnem smislu veljajo največ, je v domeni dekleta. Če seštejemo pokale z vseh štirih odprtih prvenstev med posameznicami, dvojicami ter v konkurenci mešanih parov jih ima 67-letna Martina Navratilova skupno kar 59!

Osemnajst med posameznicami, kar 31 med dvojicami, temu pa je dodala še deset zmag v konkurenci mešanih parov.

Živa legenda belega športa, ki je kot najstnica zbežala iz trdega socialističnega režima Češkoslovaške in od 19. leta dalje zastopala ZDA, ima v knjigi rekordov posebno mesto. Je edino dekle, ki ma v Wimbledonu preko 100 zmag (120), poleg Serene Williams je edina igralka, ki je šestkrat osvojila Slam brez izgubljenega niza, še nekaj časa pa bo pri vrhu po skupno osvojenih naslovih na WTA turneji. Navratilovi je uspelo dobiti sapo jemajočih 167 turnirjev iz (tudi rekordnih) 239 nastopov v finalu.

Tudi bolezen je premagala

V sodobnem tenisu, ko so urniki igralk vse bolj zapolnjeni, obstaja verjetnost, da bo rekord članice hrama slavnih po skupno odigranih tekmah v karieri sčasoma sicer padel.

Navratilova ima najlepše spomine na Wimbledon; FOTO: Guliverimage

A kdaj? Levoroka specialistka za igro pri mreži je v karieri nabrala nadrealističnih 1661 srečanj, jih 1442 končala z nasmeškom pri mreži (87 %).

Nepredstavljivo

Se spomnite, ko smo lani brenčali o seriji zmag Ige Swiatek? Poljakinja poraza ni doživela kar 37 zaporednih srečanj. Veste kdo si lasti rekord? Uganili ste, Navratilova. Na Miklavža leta 1984 se je zaključil niz 74 zaporednih zmag, ko jo je v polfinalu OP Avstralije porazila rojakinja Helena Sukova.

Navratilova, ki trenutno prebiva na Floridi, je na začetku tega koledarskega leta z javnostjo delila informacijo, da ima nepovezani rakovi obolenji na požiralniku in prsih.

Navratilova na letošnjem Odprtem prvenstvu ZDA; FOTO: Guliverimage

Dvajsetkratna zmagovalka Wimbledona je hkrati medijem zaupala, da so ji povečano bezgavko obsevali, kar je povzročilo raka na grlu, pri dodatnih preiskavah pa so ji odkrili (ponovno) karcinogene celice na prsih. Nekdanja teniška igralka je šla leta 2010 na kirurško odstranitev rakavega tkiva na dojki, k sreči je šlo za nenevarno obliko.

“Za menoj je težko obdobje, a najhujše sem prebrodila,” je že maja sporočila Navratilova, potem ko je med masters turnirjem v Rimu kot častna gostja prejela zlati lopar za posebne dosežke v športu. Zdaj naj bi bila zdrava, kot komentatorka televizijske hiše Tennis Channel naj bi se pripravljala za sezono 2024. Martina, ostani zdrava!

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje