Klic, ki je zapečatil usodo Luke Dončića

Košarka 22. Nov 202319:36 1 komentar
Mark Cuban in Luka Dončić
Mark Cuban in Luka Dončić. Foto: Profimedia

Kako se je leta 2018 odvila zgodba, ki je Luko Dončića pripeljala v Dallas? O razburljivih minutah pred veliko kupčijo se je razgovoril lastnik teksaške franšize Mark Cuban.

Pet let in pol po naboru lige NBA, na katerega se je prijavil tudi čudežni deček Luka Dončić, lahko brez kančka dvoma trdimo, da bi moral biti prav Slovenec izbran prvi. Phoenix je Deandreja Aytona, ki je takrat komisarja lige Adama Silverja kot prvi med vsemi kandidati zaslišal poklicati svoje ime, je medtem že menjal klubske barve. Enako velja za drugi izbor Marvina Bagleyja, ki je po ponesrečeni epizodi pri Sacramentu odšel v Detroit, kjer mu je namenjena vloga rezervista.

V Dallasu so imeli na vrhu seznama že dolgo zapisano ime “Luka Dončić”, je še enkrat več v podcastu All the smoke, ki ga gostita nekdanja košarkarja Matt Barnes in Stephen Jackson, potrdil Mark Cuban. To že dolgo ni več novica, se je pa ameriški milijarder prvič razgovoril o minutah pred samim izborom, ki so Teksašanom pomagale uloviti glavno tarčo.

“Našim oglednikom je bil všeč, analitiki pa so ga oboževali. Vedeli so, da bo Ayton izbran prvi, a so bili prepričani, da je Luka edini superzvezdnik na tem naboru,” je dejal Cuban in nato razkril, da se je naposled za posel, ki je Dallasu iz Atlante prinesel 3. izbor, dogovoril kar sam. Dallas je za želeno plačal s svojim 5. izborom in izborom v prvem krogu leta 2019.

Luka Dončić nabor NBA
Poziral je še s čepico Atlante, a takrat je bilo že jasno, da bo kariero nadaljeval v Dallasu. Foto: Guliverimage

“Pri menjavi smo poizkušali in poizkušali. Do izbora je bilo le še 15 minut. Klical sem lastnika Atlante in mu dejal: ‘Ne boste izbrali Luke. Veste, koga želite. Dajmo opraviti ta posel, saj vas bo vaš igralec počakal. Namesto, da se pogovarjata športna direktorja, dajva skleniti to kupčijo.’ In sva dosegla dogovor,” se je dogodkov spominjal Cuban. Od leta 2015 je lastnik franšize Atlanta Hawks Tony Ressler.

Ponesrečena sezona jih je naučila ponižnosti

In ostalo je zgodovina, kot radi rečemo. Kljub uspešnemu izboru, v Dallasu ni šlo vse kot po maslu. V prejšnji sezoni, Dončićevi peti v ligi, so Teksašani ostali celo brez končnice, čeprav so se okrepili s Kyriejem Irvingom. Kot pravi Cuban, je bila to za vse v klubu sezona streznitve, tudi za prvega zvezdnika.

“Jokić je dobro dejal, da si najprej slab, nato postaneš dober, sledi trenutek ponižnosti, preden si nato znova dober. To se nam je že zgodilo in to se zdaj dogaja z Luko. Seveda gre za enega od treh največjih talentov lige NBA, a včasih gre vse že pregladko. Lanska sezona nas je vse naredila ponižne, Luka pa se je vrnil maščevalno razpoložen,” je z nasmeškom zabrusil lastnik Dallas Mavericks.

Luka Dončić
Foto: Profimedia

“Ko ti ne gre, ugotoviš, kdo si ti, kdo so tvoji soigralci in kakšna je tvoja organizacija. Luka si je, bolj kot kdorkoli od nas, to vzel k srcu. Izboljšal je tako vodstvene kot komunikacijske sposobnosti. Od Dirka se je naučil, da moraš vsako poletje svoji igri dodati nekaj novega in to tudi počne. Vse to so koščki, ki jih potrebuješ, da si šampion in on jih je zdaj sestavil,” je glede razvoja danes 24-letnega Ljubljančana dodal Cuban.

Teksašani so to sezono precej boljši kot lani. Po mnenju ameriškega poslovneža tudi zaradi bolje razporejenih vlog. Tako ima trener Jason Kidd letos sladke skrbi, tudi zaradi daljše klopi. Cuban je še izrazil željo, da novinca Dereck Lively in Olivier-Maxence Prosper prevzameta čim večji vlogi. Prvemu to že uspeva, po zgolj eni tekmi rednega dela je namreč zasedel mesto v prvi peterki.

Dallas bo sezono nadaljeval v Los Angelesu, kjer ga čakata dve tekmi. V noči na četrtek proti Lakers in tri dni pozneje še proti mestnih tekmecem Clippers.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje