Šimundža: Kaj imamo od tega, da smo najmlajši? Smo zato uspešni v Evropi?

Nogomet 23. Nov 20236:00 1 komentar
nogomet nk maribor ante šimundža
Foto: Uroš Skaza

Ante Šimundža je po vrnitvi na klop Maribora tudi drugi reprezentančni premor izkoristil za serijo treningov in vnašanje željenih avtomatizmov v igro. Ob ligaških izzivih, ki vijoličaste še čakajo do konca jesenskega dela, bo sicer najprej v ospredju Pokal Pivovarna Union, ki zaenkrat deluje kot edina realna možnost za osvojitev lovorike v sezoni 2023/24.

Maribor je na reprezentančni premor šel slabše razpoložen kot pred mesecem dni. Varovanci Anteja Šimundža proti vodilnemu Celju v Ljudskem vrtu niso izkoristli priložnosti, da bi se približali vrhu in tekmo po dobro odigranem prvem polčasu ter slabšem drugem izgubili. To pomeni, da je Maribor zdaj kar 12 točk oddaljen od prvega mesta in da zaseda šele četrto mesto.

Maribor bo po reprezentančnem premoru prvič na delu danes, ko ga čaka pokalna tekma s Primorjem. Obračun, ki je na sporedu ob 13. uri, si lahko v neposrednem prenosu ogledate na Sportklubu.

Reprezentančni premor smo izkoristili za obisk pisarne Anteja Šimundže, ki je najprej poskrbel za pravilen napoved razpleta kvalifikacij za evropsko prvenstvo 2024, nato pa se v intervjuju za Sportklub razgovoril o stanju ekipe, pravilu Nogometne zveze Slovenije za vključevanje mladih igralcev in se zazrl v prihajajoči zimski prestopni rok, odzval pa se je tudi na govorice, da sta Aljaž Antolin in Ishaq Rafiu že odpisana.

nogomet nk maribor ante šimundža josip iličić
Zadnji ciklus pred zimskim premorom Maribor odpira s pokalno tekmo v Ajdovščini proti Primorju. Foto: Jure Banfi

 • Na reprezentančni premor ste tokrat odšli po prvenstvenem porazu. Je tekma s Celjem na kakršenkoli način negativno vplivalo na ekipo?

Ko sem se vrnil v Maribor in smo prvo tekmo zmagali, je nato tudi sledil reprezentančni premor. Izkoristili smo ga za mini cikel priprav, ki so pozitivno vplivale na ekipo. Dejstvo je, da je lažje delati po zmagi. Proti Celju smo odigrali solidno tekmo. Če je bil poraz zaslužen, je danes povsem nepomembno. Pomembno je, da smo analizirali svojo igro. Pri igralcih nisem opazil, da bi poraz nanje negativno vplival. Pri meni se je bolj poznalo v tem, da sem prepričan, da smo na pravi poti in da so zadeve nastavljene tako, da se bomo dvigovali, kar kažejo tudi statistični podatki. A rezultat je tisti, ki šteje in k temu moramo stremeti. Sama zagnanost in delovna etika je na visokem nivoju, je pa prisotna jeza, ker nismo kapitalizirali priložnosti. Ampak to je nogomet. Osredotočeni smo nase, kar bi veljalo, tudi če bi tekmo zmagali.

 • Maribor je trenutno 12 točk za prvim mestom. Na zadnji tiskovni konferenci ste dejali, da bo Maribor še popopral boj za naslov v Prvi ligi Telemach. Na kaj ste ciljali? Ali verjamete, da se lahko vaša ekipa v tej sezoni aktivno vključi v boj za prvo mesto?

V vsakem primeru se bo Maribor glede boja za naslov nekaj vprašalo. S trdim delom želimo nasprotnike prisiliti v to, da bodo glede razpleta sezone tudi na nas naslavjlali vprašanja. Evforičen nisem bil nikoli, tudi zdaj ne bom s prepričanjem govoril, da se bomo borili za prvo mesto, a je to naša želja. Še nobena ekipa ni novembra osvojila naslova. Nogomet je živa stvar, marsikaj se lahko spremeni. Spremeni se lahko tudi situacija pri nas. V vsakem primeru razmišljamo o sebi, kako postaviti temelje, ki so potrebni za nadgradnjo. Od tega ne odstopamo.

Vrhunci s štajerskega derbija pred reprezentančnim premorom:

 • Do zimskega premora nas čaka še en cikel tekem. Ritem v njem bo zahteven, a se konec jesenskega dela nezadržno bliža. Ste že sestavili seznam igralcev, na katere v v prihodnosti ne boste več računali in seznam tistih, ki so po vašem mnenju pravi za Maribor?

Do konca je še šest tekem. Pet prvenstvenih in ena pokalna. Vsak trening je priložnost za igralca, da dokaže, da si zasluži biti tukaj. Niti en trening ni izjema. Dan za počitek je včeraj, danes je dan za delo. Stvari so fantom jasne. Morda se jih vsi še točno ne zavedajo, ampak nihče še ni odpisan. Do konca decembra bomo delali po zastavljenem načrtu, nato pa vstopili v novo obdobje dela. Moram pa na tem mestu opozoriti, da tudi takoj potem ne bo vse idealno. Takrat bomo komaj nastavili smernice in nadgrajevali zadevo na temeljih, ki jih zdaj postavljamo. Tu je ključna mentaliteta pristopa na vsakem treningu in tekmi.

Povem vam lahko, da ste mediji tukaj za pisanje zgodb. To spoštujem. Glede na neko videnje si vsak ustvari svojo zgodbo. Nihče od njiju ni odpisan. Rafiu je v nekaterih stvareh v plusu in v nekaterih v minusu, kar velja za vse igralce in je normalno. Vem, da so se po tekmi z Bravom pojavila ugibanja o prihodnosti Strajnarja, ker je takrat vstopil Urata. To so moje odločitve. Če igralec igra, ali pa je izven kadra, je to moja odločitev. Temu ni zato, ker si ga želim ali ne želim, ampak zato ker takrat mislim, da je to najboljša odločitev za ekipo.

Amir Ružnić je oktobra pokritiziral NK Maribor zaradi neigranja njegova klienta Marka Strajnarja. Ante Šimundža mu je v našem intervjuju odgovoril: “Agentje skrbijo za svoje varovance, igralci pa so tisti, ki za vse dogodke odgovarjajo z dejanji na igrišču. Pri meni ne odločajo imena in priimki, odloča igrišče.” FOTO: Uroš Skaza.
 • Tu se morda odpira še tema o delovanju zastopnikov. Pred časom je Amir Ružnić pokritiziral Maribor zaradi neigranja Marka Strajnarja. Kako gledate na takšne komentarje in na vlogo zastopnikov v modernem nogometu?

Stvar glede Strajnarja je za nami in razrešena. Delamo za boljši jutri. Vsak ima svoj način. S tem nimam težav. Noben agent pri meni ni imel moči, da bi določal, kdo bo igral in kdo ne. Odločajo igralci. S tem nikoli nisem imel težav, nimam jih niti zdaj v Mariboru. Agenti so del nogometa, ki je šel v to smer, da je igralcem lažje, da za nekatere stvari skrbijo drugi. Ampak pri meni velja samo pogovor na štiri oči in igrišče. Niti enega igralca še nisem videl, da bi prišel k meni v pisarno in me vprašal, zakaj igram? Tudi ne agenta, ki bi me vprašal, zakaj igra moj klient, če ni v formi. Govorimo o resnih zadevah. Agentje skrbijo za svoje varovance, igralci pa so tisti, ki za vse dogodke odgovarjajo z dejanji na igrišču. Pri meni ne odločajo imena in priimki, odloča igrišče.

Ena stvar me zanima. Slovenska liga je najmlajša, a kaj imamo mi od tega? Imamo zato dobre rezultate v Evropi? So najmlajše lige najuspešnejše v Evropi? Zame leta niso pomembna. Pomembna je kvaliteta. Če se skušam dati v kožo igralcev, je to dvorezen meč, saj morajo nekateri mladi igrati, tudi če si tega ne zaslužijo. Posledično se pišejo zgodbe, s katerimi se sicer ne kršijo pravila, a se o njih veliko govori. S tem nimam težav. Če igralec pri Mariboru ne bo odgovarjal standardom, bo začel samo zato, ker je takšno pravilo. V tem ne vidim težav.

Z mojega vidika je to, da ciljamo biti najmlajša liga v Evropi, slab način za produkcijo dobrih reprezentantov. Poiskati moramo dobro rešitev in igralcem omogočiti dober razvoj. Le tako lahko mladi prosperirajo. Italijani imajo ligo U23 in s tem olajšan prehod v članski nogomet. Ogromno jih je v prvo ekipo prišlo na ta način. Ali v svojih klubih ali pa s prestopi drugam in tudi s tem so njihovi klubi zaslužili. Ne vem, če je to prava rešitev za nas. Zelo težko je nekoga kopirati. Poiskati je potrebno smernice in razviti svoj model ter pri njemu vztrajati. Je trenutni sistem, ko nekdo mora igrati in se ga lahko po nekaj minutah menja, pravilen? V to nisem prepričan.

 • Zimski premor prinaša tudi zimski prestopni rok. Koliko prometa pričakujejo pri prihodih in odhodih?

Prometa bo toliko, kolikor ga bo potrebnega, da bomo lahko nivo trenažnega procesa dvignili in da bomo lahko dvignili kvaliteto igre in posledično posameznikov. Tukaj je zelo pomembno, da se sam zavedam, da smo v Sloveniji in da se veliko vpraša finančnega direktorja. S športnim direktorjem in svojimi sodelavci moramo poiskati čim bolj optimalne rešitve, ki bodo dobre za klub tako s finančnega kot tekmovalnega vidika. Tukaj nas čaka res ogromno dela.

 • O obdobju, ko vas ni bilo v klubu, ne govorite radi, ampak vseeno. Maribor je v zadnjih dveh letih skoraj vedno prepozno pozdravljal nove obraze. Kako bo tokrat?

Zelo pomembno je, da se vsi skupaj pripravimo na obdobje, v katerem se bomo dvignili na višji nivo. Zavedati se moramo, da vsak novinec, naj si bo to igralec iz tujine ali iz slovenske lige, potrebuje čas za adaptacijo na novo okolje. To ni nič novega in je popolnoma vsakdanje. Tudi slovenski igralec, ki pride s Primorske in Dolenjske, potrebuje čas, a ne toliko kot tujec, ki ima ob vseh izzivih pri selitvi še težave z razumevanjem jezika. Ko pride tujec, lahko ta potrebuje tudi pet mesecev, da se privadi na novo okolje. To smo videli pri vseh največjih tujih klubih, kar pomeni, da Maribor ne more biti izjema. Tega se moramo zavedati in poiskati ter narediti vse, da novincem nudimo podporo, da bodo lahko že spomladi in predvsem pa nato v novi sezoni na svojem najvišjem nivoju.

Naredili smo seznam položajev, kjer se želimo okrepiti. Upam, da bosta v Brazilji uspešna.

 • Ali je možno, da se Mariboru še kdaj ponovijo podobne zgodbe, kot je bila tista z Arghusom ali celo Tavaresom?

To bosta povedala Marko in Marcos. Jaz vam iz pisarne težko odgovarjam na takšna vprašanja. Določili smo položaje, kjer iščemo nove igralce, pri iskanju novincev pa si želimo narediti korak naprej. Verjam, da bomo uspešni.

 • Se obeta kakšno sodelovanje z brazilskimi klubi?

Za to se morate obrniti na športnega direktorja. On vam bo lahko povedal vse o teh stvareh. Ne želimo skakati iz leve na desno in gor dol. Moje delo je, da stabiliziram ekipo in da sem trener. S športnim direktorjem in njegovim pomočnikom sem konstantno v pogovorih, to pa je to. Vsak opravlja svoje delo, nato pa moramo vse skupaj spraviti v željeno celoto.

Martin Milec NK Maribor nogomet
32-letni Martin Milec je v tej sezoni zaradi težav s poškodbami v vseh tekmovanjih zbral samo 10 nastopov. Kakšna je njegova prihodnost? Foto: Jure Banfi
 • Dotakniti se moramo tudi statusa poškodovanega kapetana Martina Milca. Slednji ima v zadnjih letih ogromno smole s poškodbami, po koncu sezone pa se mi izteče pogodba. Kako gledate na kapetana in njegovo prihodnost v Ljudskem vrtu?

To je spet delo športnega direktorja. Prva želja je, da bo Martin zdrav in da ne bo imel težav. Zdravniki so tisti, ki mu bodo prižgali zeleno luč. Ko bo pripravljen za trenažni proces in za tekme, bomo razmišljali o prihodnosti. Zdaj je zdravje na prvem mestu, dokler na tem področju ne bo vse na 100-odstotkih, je nesmiselno delati načrte za druge stvari.

 • Po premoru vas takoj čaka pokalna tekma. Pokal bo za vas v tej sezoni morda še bolj pomemben, saj prinaša priložnost za tako želeno lovoriko in boljše izhodišče v Evropi. Kako se boste lotili tega tekmovanja?

Že v prvem mandatu v Mariboru igralcem nisem dovolil, da bi kateregakoli nasprotnika podcenjevali. Vsi si nas vedno želijo premagati. Z moje strani je vedno prisotno maksimalno spoštovanje do nasprotnika in do tekmovanja. Moraš biti ponižen in delaven, a vseeno samozavesten in tekmovalen. Vse to se da narediti s pravim pristopom do tekme in s svojo kvaliteto. Pri pokalu se naša miselnost ne spreminja. Mi gremo v vsako tekmo na zmago ne glede na nasprotnika. Vedno zahtevamo zmagovalno mentaliteto. Kaj nato prinese tekma, je druga stvar, a naša mentaliteta, naš fokus in pristop do tekme se ne razlikuje ne glede na nasprotnika.

 • Veliko govorite o mentaliteti ekipe. Kako bi jo ocenili danes, ko ste že nekaj časa z ekipo? Dvakrat so vaši varovanci uspešno odreagirali, ko so se znašli v zaostanku in poskrbeli za preobrat, na zadnji tekmi s Celjem, ki je štela za nekaj več, pa jim to ni uspelo.

Znova bom rekel. Za nas je vsaka tekma pomembna. Dejstvo je, da smo na zadnji tekmi igrali s prvo ekipo lige. Z ekipo, v kateri so odgovorni nabrali veliko igralcev od drugod in ustvarili zgodbo, ki jo peljejo po začrtani poti. Kot sem dejal že po tekmi, mentaliteta ni bila slaba, v tem ni bilo težave. Težava je bila v nizki zmagovalni energiji. To me je zmotilo. Predvsem zaradi nevnešene energije rezervistov, za katere vemo, kaj pomenijo. Zame so vsi igralci pomembni. Rezervni igralci so tisti, ki vstopijo, zadržijo nivo igre ali ga celo dvignejo. Nikakor pa si ne smemo dovoliti, da nivo igre pade. To pomeni, da je bila sama mentalna priprava morda na malo nižjem nivoju. Na igrišču smo imeli dovolj izkušenih igralcev, ki bi morali prepoznati zahteve tekme.

A vse to je proces. Če tega pred tem ni bilo, če je to bilo tuje, je potrebno to korigirati in to prepoznati. Na napakah se učimo. Bolj me bo skrbelo, če se bo to ponavljalo. Na tem moramo delati, prevzemati moramo odgovornost. Vsi, tako jaz kot trener in igralci. Tega se vsi zavedamo, ampak proces, ki smo mu priča, je zelo pomemben, da bodo igralci znali odreagirati tudi v takšnih situacijah.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje