Poljski tenis pretresa grozljiv škandal

ATP 2. Nov 20229:42
Miroslav Skrzypczynski; Foto: PressFocus NEWSPIX.PL via Guliver

Miroslav Skrzypczynski, predsednik Poljske teniške zveze (PZT), je obtožen za spolno in fizično zlorabo mladoletnih teniških igralk, poleg tega pa poljski medij Onet.pl poroča o njegovem fizičnem in psihičnem nasilju nad svojima hčerkama, bivšo ženo in taščo.

Prva igralka sveta, Iga Swiatek je odločno začela naskakovanje na zmago v Fort Forthu, kjer poteka zaključni turnir osmerice WTA turneje, medtem pa njeno državo pretresa največji škandal v zgodovini tamkajšnjega športa.

Spletna stran Onet.pl, njuna novinarja Jacek Harłukowicz in Janusz Schwertner, sta v javnost spravila informacije o “umazanem perilu”, za katerega je zaslužen prvi človek Poljske teniške zveze. Miroslav Skrzypczynski, ki na čelu krovne organizacije deluje pet let, je informacije uspel držati v svojem “predalu” zahvaljujoč političnim in družbenim povezavam. Poleg tega je pred parlamentarnimi volitvami menda sklenil dogovor z novim premierjem. da se v zvezo steka ogromno državnega denarja z ministrstva za šport in državnih podjetij.

Prvi mož zveze je ločen z nekdanjo poljsko igralko, Renato Skrzypczynsko, ki je igrala v 80. letih prejšnjega stoletja.

Naveden poljski medij je do informacij o nečednih poslih predsednika prišel prek njegove bivše tašče Sabine, ki trdi, da se je Skrzypczynski fizično in psihično znašal nad njo, njeno hčerko Renato in njunima hčerkama. Na obtožbe se je 59-letni vodja zveze odzval z besedami, da je bivša tašča “človek s posebnimi potrebami” in da so za napad nanj zaslužni ljudje, ki so mu nevoščljivi, ker je na vrhu PZT.

Kam greš, PZT?

Leta 2020 je anonimna skupina ustvarila Facebook skupino z imenom “Quo vadis, PZT?” (Kam greš, Poljska teniška zveza?). V njej so avtorji objavili fotografije modric, ki jih je ob domnevnem pretepanju pridobila Ewelina, ena od hčera Skrzypczynskega.

Če bi temno plat slednjega izpostavila le njegova nekdanja tašča, bi bila stvar na dokaj trhlih temeljih, toda za poljski medij se je oglasilo tudi eno izmed deklet, ki je imelo z njim stik še tedaj, ko je bil v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja trener v teniškem klubu Energetyk Gryfino.

“Povabil me je v pisarno. Takoj, ko je vstopil, je zaprl vrata. Vse, kar se je dogajalo v notranjosti, je morala ostati skrivnost med njim in igralko. Ko sem imela 14 let, se me je prvič dotaknil. Prijel me je za prsi, zadnjico, na intimnih mestih … Še zdaj se spomnim njegovega smeha. To je vzel kot zabavo. Spomine na to sem želela potlačiti,” je za Onet dejala anonimna oseba.

“Plačala bosta za to”

Eden izmed poljskih medijev, Salon24.pl, je predsednika poklical in z njim opravil pogovor. “Nisem od včeraj, videl sem že veliko umazanih igric v boju za visoke položaje, toda novinarjema Harłukowiczu in Schwertnerju ne bom odpustil ene stvari: prizadela sta mojo družino. Ta portal je presegel vse meje. Za to bosta ustrezno odgovarjala,” se je odzval Skrzypczynski.

Glede na to, da si proti možakarju z močnim političnim ozadjem nihče ni upal podati tožbe in so vsi zapisi na navedeni Facebook strani zgolj anonimni, se v vrhu poljskega tenisa bržčas ne bo spremenilo nič. Psi lajajo, karavana gre dalje.

Komentari

Vaš komentar