Roger, Rafa, Novak? Največji vseh časov je kralj Richard

Tenis 10. Apr 202213:00 > 15:10 2 komentarja
Foto: Guliverimage

Po podelitvi nagrad za najboljše filme (Oskarji) je v javnosti naraslo zanimanje za izdelek "Kralj Richard", pod katerega sta se podpisala režiser Reinaldo Marcus Green in scenarist Zach Baylin. Naslov za najboljšo moško vlogo je dobil igralec Will Smith, ki je v celovečercu odigral očeta sester Williams, lastnic številnih trofej. V spodnjih vrsticah razkrivamo, kdo je v resnici danes 80-letni Američan.

Richard Dove Williams ml. je bil na valentinovo 1942 rojen v mestecu Shreveport, v zvezni državi Louisiana. Bil je najstarejši med petimi otroki in edini sin Richarda Williamsa st. ter Julie Mae Metcalf. Po opravljeni gimnaziji se je najprej preselil v zvezno državo Michigan in nato v Kalifornijo.

V knjigi “Black and White: The Way I see it” med drugim priča o nasilju belcev nad temnopoltimi v svoji mladosti.

Kot fantiča naj bi ga nekdo po glavi udaril s kijem in steklenico, videl je, kako je dekle z osebnim vozilom povozilo temnopoltega pešca in se izgovarjalo, da je za nesrečo kriv sam, nekega nesrečnika pa je združenje KKK pred njegovimi očmi menda obglavilo.

Deset otrok, mogoče še kakšen kje

Richard ima kar deset potomcev. No, mogoče še kakšnega, pa zanj niti ne ve. Že kot najstnik je imel deklico, potem pa v prvem zakonu z Betty Johnson povil tri dekleta in dva fantiča, sledil je odnos z Oracene Price, v katerem sta se  rodili Venus in Serena.

Tudi ta ljubezen je “počila” in leta 2002 je sledila ločitev. Nato je imel Richard v slogu pravih srednjeveških kraljev še enega sina s 37 let mlajšo lastnico trgovine Lakeisho Graham, ima pa tudi nezakonskega sina Tylerja.

O tenisu človek, ki je z Oracene “Brandy” Price živel v losangeleški četrti Compton, ni vedel prav dosti oziroma, kot sam pravi: “Nič!”

Nekega septembrskega večera, leta 1980, je doma gledal televizijo in ujel zaključek turnirja v Salt Lake Cityju, na katerem je legendarni reporter Bud Collins zmagovalki tekmovanja, Romunki Virginiji Ružiči, predal ček, na katerem je pisalo 40.000 $. “Draga, Ali vidiš koliko denarja je dobila za štiri dni igranja tenisa,” je vzkliknil proti ženi Oracene.

Takrat je bil stoodstotno odločen, da bo naslednje otroke usmeril v beli šport. Za Venus in Sereno, ki se je rodila naslednje leto, je spisal skoraj 80 strani dolg traktat, nekakšen program, kako bodo skupaj prišli do vrhunskega uspeha.

Nevarna soseska, izbiti zobje, predrte gume

Ko sta imeli dekleti 5 oziroma 4 leta, ju je v Comptonu začel kaliti na razpokanih igriščih, iz katerih je štrlela trava. “Geto te utrdi, iz tebe naredi močno osebnost in te fizično izoblikuje,” je dejal Richard, čeprav je kasneje priznal, da je bilo mogoče za takšno vadbo sester dve leti prezgodaj.

V Comptonu so živeli, ker si je oče izoblikoval sliko, da bodo skoraj groteskne razmere dekletoma v karieri med težkimi trenutki pomagale, čeprav je družina imela dovolj “cvenka” za življenje le lučaj stran od kalifornijske plaže Long Beach.

Richard je bil namreč najprej sam varnostnik, potem pa odprl svoje podjetje Samson Security Service in kar dobro služil. “Kot otrok sem veliko kradel. Moral sem, za preživetje. Le kdo bi lahko o tem poslu imel več pojma od mene,” razlaga v svojih spominih.

Foto: Guliverimage

Potikanje po comptonskih igriščih ga je kar precej stalo. Sicer ne denarno, a je zaradi zaščitništva, ko je igral očetovsko vlogo, nastradalo njegovo telo. Nekaj članov tolpe mu je decembra 1985 polomilo rebra in z brco v obraz izbilo deset zob, imel je tudi zlomljen nos.

Nepridipravi so mu na kultnem kombiju nemške blagovne znamke (ki ga je menda pral vsak dan) predrli gume, manjkalo ni niti osvajanja 16-letne polsestre bodočih šampionk. “Vse to je skoraj ubilo duha in vero v to, da bomo uspeli,” je kasneje razlagal Richard, ki se je zavoljo varnosti opremil s puško, mu je pa nikdar ni bilo potrebno uporabiti.

Špartanske metode

V zgodnjih 90-tih letih se je s hčerkama preselil na Florido, kjer ju je vpisal v akademijo Ricka Maccija, je pa iz časov treniranja v Comptonu zanimiva še ta anekdota, da je Richard nekoč najel avtobus šolarjev, ki so prišli k igriščem in jim naročil, naj glasno žalijo njegovi hčerki. “Želel sem ju pripraviti na nepričakovano,” razlaga.

V okolico terenov je nalepil plakate, ki so sporočali: “Venus, ko ti ne uspe, si v tem neuspehu osamljena!” Tako da je film, nagrajen z Oskarjem v bistvu očeta prikazal v lepši luči, saj se v hollywoodskem izdelku pojavijo precej bolj prijazni transparenti.

Richardov moto se je glasil: “Ko ne uspeš planirati v bistvu planiraš, da ne boš uspel.”

Ena izmed sosed je bila tako močno zaskrbljena nad špartanskimi metodami Richarda, da je na dom Williamsov poklicala policijo. Richard je obisk po hitrem postopku odslovil: “Tu ste, ker sem strog? Prav imate, res sem! Tako oster sem zato, ker želim svoji dekleti ločiti od ulice, drog in nasilja.”

Še zdaj se ni vrnil s kolesom

Da je imel človek, ki ga na teh vrsticah predstavljamo vsekakor tudi temno plat, še posebej ko pride do tankih živcev, prikazuje tudi posnetek spodaj, na katerem Richard prekine intervju novinarja s takrat 14-letno Venus.

Še ena stvar, ki je film “Kralj Richard” ne prikaže je to, da so (bila) brhka dekleta njegova šibka točka. Že zgoraj smo dejali, da je imel kar tri različne žene, njegova najstarejša hčerka iz prvega zakona Sabrina pa si ga je v enem izmed pogovorov za ameriške medije pošteno privoščila.

“Pri osmih letih mi je dejal, da gre v trgovino kupit kolo zame. Nikoli ga ni bilo nazaj. Serijsko je varal, med Los Angelesom in Louisiano ima po moji oceni med 15 in 19 potomcev. On je navaden darovalec sperme!” je besnela nad svojim pobeglim očetom in dodala, da večjega egocentrika od Richarda iščeš s povečevalnim steklom.

Richard in Venus med treningom; Foto: Guliverimage

Kljub črnim pikam je potrebno priznati, da je s trdim delom dosegel in verjetno celo presegel svoj načrt s tistega 78-stranskega eseja o ciljih za svoji dekleti. Kot gostja pri slavni voditeljici Oprah Winfrey je o tem pred leti spregovorila Serena.

Ponoči je ostajal pokonci in študiral teniško igro, da bi potem o tem podučil najino mati, potem pa sta skupaj učila mene in Venus. Očetu se daje premalo zaslug za najin uspeh. Naučil naju je servirati in zdaj imava najboljši začetni udarec na svetu med dekleti,” je dejala največja teniška igralka v odprti dobi.

Richard se dobro zaveda, da so bile njegove nekonvencionalne metode vzgoje že takrat hoja po tankem ledu, danes pa bi tovrsten pristop verjetno obravnavala socialna služba, zato ne čudi, da je ob informaciji o filmu, ki bo nekakšen portret zgodbe o uspehu sester Williams, dejal: “Ne vem, če je to dobra ideja. Nočem, da me ljudje zasovražijo.”

Foto: Guliverimage

Starejša polsestra Williamsovih, Isha Price, je očeta pomirila, češ da njegove hčerke nikdar ne bi sodelovale pri projektu, ki bi ga očrnil, saj ljudje ne razumejo, kaj vse je moral prestati za dosego ciljev. In tako je umetniško delo vendarle dobilo zeleno luč.

Znana je tudi zgodba, kako je svojim hčerkam – tudi Isha je sicer trenirala tenis, a jo je na poti proti zvezdam ustavila poškodba hrbta – prepovedal gledati takrat izjemno priljubljeno humoristično serijo The Cosby Show. “Ne boste gledale te bedarije. On je že bogat temnopolt človek, mi pa se moramo do teh sanj še prebiti,” je dejal in ugasnil televizijo.

Menda je bil najbolj besen, če sta mu Serena in Venus omenili, da imata fanta. O partnerjih ni želel niti slišati, saj se je zbal, da bosta hčerki želeli (pre)hitro zanositi in tako “uničiti” njegov velik načrt.

V vitrinah zmanjkalo prostora

Venus in Serena Williams sta med posameznicami zbrali kar 30 naslovov na turnirjih velike četverice, še 14 sta jih skupaj “pospravili” med dvojicami. Obe si lastita tudi zlato kolajno z OI, Venus iz Sydneya, Serena iz Londona. Dekleti sta z denarnimi nagradami na svoj račun skupno spravili 125 milijonov evrov, še veliko več pa jih je “kapnilo” iz naslova sponzorskih pogodb. Če vse omenjene naslove seštejemo in pripišemo očetu Richardu, bi lahko v prenesenem pomenu dejali, da je on največja teniška osebnost vseh časov.

Richard je med tekmami svojih najuspešnejših hčera pogosto odšel izven stadiona in si privoščil “čik pavzo”. Večinoma takrat, ko je začutil, da dekleti tekme ne moreta nikakor izgubiti. Kajenje je kasneje zaradi težav s srcem opustil.

Več srčnih napadov od leta 2016 dalje ga je konkretno oslabilo, dandanes govori tako, da se ga komaj kaj razume.

Na vidiku nova sestrska senzacija

Karkoli si že mislimo o 80-letnem starcu in njegovih metodah , je jasno, da dekleti vsekakor ne bi privolili v film s pozitivno zgodbo, če bi ju Richard maltretiral. Film je pravilno prikazal, da se je Richard na neki točki odločil Venus umakniti iz mladinskih konkurenc, da ne bi še pred profesionalno športno potjo izgorela kot recimo Jennifer Capriati in Andrea Jaeger.

Poleg morja uspehov je navsezadnje najlepše priznanje zanj to, da ga nekdo skuša kopirati, kar je za ameriške medije potrdil oče 17-letne Coco Gauff, Corey: “Richard je pokazal, da se s trdim delom lahko doseže marsikaj.”

Očitno se je na Češkem nekomu porodila podobna ideja. V teniški igralki svetovnega kalibra odraščata sestri Linda (16 let) in Brenda Fruhvirtova (15 let). Z izvrstnimi predstavami sta letos priplezali že do 188. oziroma 377. mesta na WTA lestvici.

Kdo ve, morda bomo čez 20 let na velikem platnu gledali film “Král Hynek” (op.a. ime očeta navedenih najstnic). Tako kot Richard svoja dva aduta, so ju starši poslali trenirat v prijetnejše kraje. V Nici se potita na igriščih akademije Patricka Muratoglouja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje