“Dekleta so bila med štirimi na svetu, zaslužila bi si več”

Tenis 25. Dec 202316:00 0 komentarjev
Maja Matevžič; FOTO: Aleš Fevžer

Najboljši rezultat slovenskega ekipnega tenisa je do letošnjega leta držala generacija z obdobja tik po prelomu tisočletja, ko so se takrat Katarina Srebotnik, Tina Pisnik, Tina Križan in Maja Matevžič prebile med najboljših osem na svetu v tedanjem Pokalu Federacij. Letos so slovenska dekleta ta mejnik premaknila, ko so v Sevilli igrala polfinale na Pokalu Billie Jean King. Ob uspehu, ki je cvet slovenskega tenisa uvrstil v ožji krog kandidatov za športno ekipo leta, smo se pogovarjali z eno izmed zgoraj navedenih ikon.

Maja Matevžič je bila zelo talentirana igralka, med najboljših 50 na svetu je recimo poleti 2003 sodila tako med dvojicami kot v konkurenci parov.

Zaradi dveh operacij komolca in rame je že pri 26 letih sklenila svojo športno pot in takrat dejala: “Pogrešala bom tenis.” Brez belega športa ni ostala, zdaj znanje in izkušnje prenaša na mlade. V Savljah je organizirala teniški center, kjer poučuje in največji poudarek daje razvoju mlade Sare Kovačević.

Nekoč boljša od prve igralke sveta

Za Sportklub je med drugim pokomentirala izbor Športnik leta: “Dekleta so bila med štirimi najboljšimi na svetu, kar je izjemen uspeh, jaz bi jih postavila višje. Resda smo imeli še kup uspehov v ostalih športih. Na ta tenis se v Sloveniji vedno nekoliko pozabi. Vsaj glede na to, kako globalno priljubljen šport je in kako težko je v njem uspeti.”

Matevžič je v karieri osvojila en WTA naslov, in sicer v Bratislavi; FOTO: Guliverimage

Matevžič je bila del fantastične generacije, ki je leta 2003 v Buenos Airesu premagala Argentinke in se potem za vstop med najboljše 4 reprezentance na svetu doma v Portorožu merila proti zvezdnicam iz Rusije.

“Dekletom je letos res uspel veliki met, a če se spomnim, kaj nam je uspelo pred dvajsetimi leti, … takrat smo recimo premagale takratno ZRJ, sama sem bila recimo boljša od Jelene Janković, ki je bila kasneje prva igralka sveta. Ko si športnik, se dobro zavedaš, kakšen trud v uspeh vlagaš in tudi takrat smo ga,” je o primerjavi tedanjega in letošnjega uspeha slovenskega tenisa razlagala Matevžič.

Navdušil jo je Italijan

Na vprašanje, kdo se Maji najbolj dopade od mlade ‘falange’ na turneji, prav dolgo ni oklevala: “Pri fantih mi je od nekdaj najbolj simpatičen Jannik Sinner, ker ga spremljam že kar dolgo. Velikokrat sem bila v Piattijevi akademiji, tako da ga poznam od malih nog. Ima pravo etiko, je skromen, prave udarce, samozavest. Je lepo razvit in sestavljen igralec od 13. leta dalje. Všeč mi je, da ni bilo ves čas nekih menjav trenerjev, Piatti je lepo vodil zgodbo.”

Foto: Profimedia

Pri dekletih je Matevžič dejala, da bo v naslednjih sezonah največ odvisno od tega, katera se ne bo prehitro zadovoljila z uspehi: “Iga Swiatek in Coco Gauff sta taki. V očeh se jima vidi, da gresta po rekorde, na turneji bosta vztrajali še dolgo.”

Dodala je, da je – poleg forme in kakovosti – izjemnega pomena tudi “kemija” znotraj ekipe, povezanost s strokovnim štabom in pri tej reprezentanci letos je bilo tudi to lepo vidno.

Največji vseh časov? Ni dileme

Matevžič je kariero sklenila ravno takrat, ko sta na turneji Roger Federer in Rafael Nadal začela bojevati najhujše boje. Kazalo je, da se bosta le onadva potegovala za naziv največjega v zgodovini. Zasukalo se je drugače.

“Vsak od treh največjih igralcev zadnjih dveh desetletij ima svoje področje, na katerem je G. O. A. T. (angleška kratica za največjega vseh časov op. a.). No, če pogledamo, kdo od njih je dosegel res vse in kdo ima skupek vseh teh prvin, je to vsekakor Novak Đoković,” trdi Ljubljančanka.

Maja Matevžič s svojo varovanko Saro Kovačević v Wimbledonu; FOTO: osebni arhiv

Za konec je kot mentorica mladih razkrila, kaj je odločilni dejavnik za uspeh pri mladih: “Starši morajo biti njihova neomajna opora, pustiti morajo, da se otrok res razvija, pa čeprav to kar nekaj časa traja, večina prej obupa. Otroci bi morali slediti svoji začrtani poti, predvsem pa morajo biti vztrajni. Res lepe možnosti za končni uspeh in razvoj v profesionalca imajo tisti, ki vztrajajo, takih otrok je žal vse manj.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!