Matej Mohorič po smrti Švicarja razmišljal o koncu kariere

Kolesarstvo 23. Dec 202319:15 0 komentarjev
Matej Mohorič
Foto: profimedia

Matej Mohorič je po smrti moštvenega kolega in tesnega prijatelja Gina Mäderja razmišljal o svoji prihodnosti v profesionalnem kolesarstvu.

Mäder je umrl, potem ko je junija letos padel na spustu dirke po Švici. Star je bil le 26 let, njegova smrt pa je pretresla kolesarski svet in močno prizadela njegovo ekipo Bahrain-Victorious.

Za Mohoriča je bilo razmišljanje o lastnem mestu v športu del procesa žalovanja. Na koncu je razrešil vprašanja in dvome, ki so se mu porajali v glavi, ter se odločil, da bo še naprej dirkal.

“Ko se zgodi kaj takega, seveda razmišljaš o tem, da bi končal kariero. Sprašuješ se, zakaj to počneš in ali je res vredno. Mlad človek je tako izgubil življenje. Bil je res dober človek. Z njim sva si bila zelo blizu, z Ginom sem preživel veliko dni skupaj v sobi. Zato ni lahko izgubiti takšnega prijatelja. Sam se moraš odločiti, ali si to še vedno želiš početi ali ne,” je za Velo spregovoril Mohorič.

“Tudi zato, ker mora tvoja družina gledati, kako dirkaš. Šlo je za nesrečo na dirki, vendar menim, da dirkanje ni nič bolj nevarno kot trening ali življenje na splošno. Stvari se lahko zgodijo, ko jih najmanj pričakuješ.”

“Verjamem, da je bil morda Gino preprosto predober za ta svet in da je bila morda njegova usoda, da nas je zapustil, vendar tega ne bomo nikoli izvedeli. O teh stvareh je treba razmišljati in govoriti. Kajti če tega ne storiš, lahko to ostane v tebi, in če tega ne rešiš, je lahko težko in se pojavi, ko to najmanj pričakuješ,” je še dodal slovenski kolesar.

Le nekaj tednov po Mäderjevi smrti se je ekipa že pripravljala na največjo dirko sezone, dirko po Franciji.

Dogodek jih je gnal naprej, saj je bila to ena najuspešnejših kampanj ekipe Bahrain-Victorious na francoski pentlji s tremi etapnimi zmagami. Eno je osvojil Mohorič, drugi dve pa sta dodala Pello Bilbao in Wout Poels.

“Čutiti je bilo, da je bilo vse drugače. Najboljši primer je bil, ko sem se v 9. etapi do Puy de Dome znašel v begu. V normalnih okoliščinah verjetno ne bi niti poskušal vztrajati in opraviti vzpona po svojih najboljših močeh, da bi se poskušal boriti za etapo, saj bi menil, da nimam možnosti za zmago, vendar sem želel počastiti Gina,” je še dodal 29-letnik, ki se je v deveti etapi osvojil tretje mesto, nato pa je zmago slavil v 19. etapi.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!