Zgodovinski uspeh kanadskih tenisačev

Davisov Pokal 27. Nov 202217:03
Kanada, tenis
Foto: Profimedia

Teniška reprezentanca Kanade je prvič postala zmagovalka Davisovega pokala. V finalu zaključnega turnirja v Malagi je premagala izbrano vrsto Avstralije z 2:0. Točki sta prispevala Denis Shapovalov, ki je bil boljši od Thanasija Kokkinakisa, ter Felix Auger-Aliassime, ki je ugnal Alexa de Minaurja. Oba sta slavila v dveh nizih.

Za Kanadčane je bil to šele drugi nastop v finalu – 2019 so v Madridu izgubili proti Španiji, z naslovom pa so postali šestnajsta država, ki se je vpisala na pokal za zmagovalca.

Največ naslovov v Davisovem pokalu imajo ZDA – 32, sledi današnja poraženka z 28, deset jih imata Francija in Velika Britanija, z enim naslovom pa se lahko pohvalijo v Argentini, Švici, Srbiji, Italiji, Južnoafriški republiki in zdaj Kanadi.

Kanada je šele tretja reprezentanca, ki je do naslova prišla že v drugem poskusu v finalu. Pred tem je to uspelo Češki in Švici.

Poleg Shapovalova in Auger-Aliassima so člani zmagovalne reprezentance, ki je za zmago prejela slaba 2,5 milijona evrov, še Vasek Pospisil, Alexis Galarneau in Gabriel Diallo, kapetan pa je Frank Dancevic.

Skupni nagradni sklad zaključnega turnirja je bil dobrih 20 milijonov evrov. Štirinajst milijonov so si razdelili igralci, ostalo pa nacionalne zveze.

Avstralija je za nastop v finalu, 48. v zgodovini in prvega po 2003, prejela slab milijon in pol evrov.

Avstralski reprezentanci sta letos igrali v obeh finalih ekipnih tekmovanj. V pokalu Billie Jean King so morale Avstralke v finalu priznati premoč Švici. Enako jima je uspelo leta 1993, tudi tedaj pa sta obe reprezentanci izgubili finale.

Izidi, finale

Malaga:

Kanada – Avstralija 2:0
Denis Shapovalov – Thanasi Kokkinakis 6:2, 6:4;
Felix Auger-Aliassime – Alex de Minaur 6:3, 6:4.

Komentari

Vaš komentar