Zmaga proti Luksemburgu oddaljena le en telefonski klic

ATP 19. Sep 202320:00 4 komentarji
FOTO: Sportida

Medtem ko se je ženska teniška reprezentanca aprila prebila do presenetljive uvrstitve na zaključni turnir elitne svetovne dvanajsterice v Sevillo, je moška izbrana vrsta minuli teden razočarala s porazom proti Luksemburgu. V ljubljanskem parku Tivoli so teniški igralci iz beneluškega vojvodstva slavili s 3-2 v zmagah. V komentarju se sprašujemo, zakaj kapetan moške ekipe za minulo reprezentančno akcijo ni aktiviral dveh dolgoletnih članov.

Slovenska reprezentanca je na lestvici mednarodne teniške zveze uvrščena na 48. mesto.

Luksemburg je bil od vseh možnih tekmecev v II. svetovni skupini najugodnejši, saj trenutno kotira kot 65. moška reprezentanca sveta, poleg tega pa se je varovancem kapetana Grege Žemlje sreča nasmehnila tudi z dejstvom, da tekme igrajo pred domačim občinstvom, saj je v edinem dosedanjem srečanju reprezentanc pred 21 leti žepna državica opravljala vlogo gostiteljice.

Delovalo je tako, kot da je vse nared za praznik tenisa, ki bi Sloveniji prinesel zmago in kvalifikacije za preboj v I. svetovno skupino, tako pa se bodo Blaž Rola, Bor Artnak, Sebastian Dominko in Matic Križnik aprila 2024 naprezali za obstanek v tretjerazrednem tekmovanju. Nekateri izmed potencialnih tekmecev so Tajska, Jamajka, Egipt, Indonezija, Barbados …

Kapetan Žemlja čestita tekmecu na klopi Luksemburga, Gillesu Müllerju; FOTO: Sportida

Kljub temu, da je imela Slovenija na papirju vlogo favorita, je treba priznati, da imata najmočnejša člena luksemburške reprezentance vsaj tako dober status kot drugi slovenski “lopar” Artnak. Chris Rodesch je serijski univerzitetni prvak v najmočnejši diviziji ameriškega študentskega tenisa, Alex Knaff je v zadnjem letu vpisal dve profesionalni turnirski zmagi (Esc-sur-Alzette in Tallahassee). A vendarle se je težko znebiti občutka, da bi lahko iz reprezentančne akcije Slovenija izvlekla več. Kapetanu se je v zadnjih mesecih za pomoč odkrito ponujal dolga leta najboljši slovenski teniški as Aljaž Bedene, ki je v preteklosti dokazal, da tudi brez trenažnega procesa lahko odigra zgledno. Tudi večletni reprezentant Blaž Kavčič pa je po naših informacijah dejal, da nima nobenih težav z vrnitvijo iz teniškega pokoja, saj je tako ali tako vsak dan na igrišču kot trener Tamare Zidanšek. Slednja je bila – kot naročeno – minuli teden del WTA turneje na ljubljanskih igriščih in Kavčič zaradi nastopa proti Luksemburgu tako torej ne bi potreboval “ovinka”.

Veselje Luksemburžanov; FOTO: Sportida

Če se je nekdanjima članoma elitne stoterice kapetan odpovedal z namenom načrtnega pomlajevanja reprezentance, ali pa enostavno ni dobil občutka, da sta pri teh letih brez rednega igranja še dovolj dobra vsaj za pomoč pri dvojicah, ostaja enigma. V primeru, da Sloveniji spodleti še aprila, bo moški reprezentančni tenis zavil v družbo, kjer je bil takoj po osamosvojitvi. Med eksote kot so denimo Bermuda, Šri Lanka, Benin in Namibija. Bilo bi škoda, da tja strmoglavimo zaradi ‘preponosnih’ akterjev. Zmaga proti Luksemburgu je bila tako le en telefonski klic stran.

Mnenje avtorja ne odraža nujno mnenja celotnega uredništva.