Slovenci se približujejo svetovni teniški kleti

ATP 16. Sep 202318:05 2 komentarja
FOTO: Sportida

Slovenska teniška reprezentanca je izgubila dvoboj druge svetovne skupine Davisovega pokala. V Tivoliju je morala priznati premoč Luksemburgu, ki je slavil z izidom 3:2.

Slovenija se bo v naslednjem dvoboju februarja prihodnje leto borila za obstanek v drugi svetovni skupini, kar je tretji rang svetovnega reprezentančnega tenisa.

Letošnja bilanca varovancev kapetana Grege Žemlje je gladek poraz v Turčiji (0-4) in sedaj še neuspeh proti Luksemburgu, čeprav je Slovenija višje rangirana reprezentanca. Zanimivo, žepna državica iz Ardenov je Slovenijo z identičnim izidom (3-2) ugnala tudi v edinem dosedanjem dvoboju pred 21 leti.

Rola vsega ne more sam

Odločitev o zmagovalcu je padla šele v zadnji, peti partiji. Bor Artnak je izgubil proti Chrisu Rodeschu z 2:6 in 6:7. Pred tem je Blaž Rola izenačil rezultat na 2:2 z zanesljivo zmago proti najboljšemu igralcu Luksemburga Alexu Knaffu (6:4, 6:2), slovenska dvojica Blaž Rola/Sebastian Dominko pa je izgubila uvodni dvoboj drugega dne v dveh nizih.

Prvi dan v petek sta se ekipi razšli z neodločenim izidom; točki sta osvojila prvorangirana igralca obeh reprezentanc, Rola in Knaff.

Slavje Luksemburga; FOTO: Sportida

Kapetan Slovenije je bil po porazu razumljivo razočaran. “Vedeli smo, da bo dvoboj izenačen, saj imajo vsi igralci podobne uvrstitve na lestvici ATP. Veliko je bilo odločilnih trenutkov, zagotovo bi bilo vse drugače, če bi Bor Artnak prvi dan dobil drugi niz, v katerem je že imel ‘break’ prednosti. Tudi od igre dvojic sem imel višja pričakovanja. Vsekakor moramo iz tega poraza izvleči nekaj pozitivnih zaključkov in se naslednjih dvobojev lotiti z enako vnemo,” je dejal Žemlja.

Prvi lopar Slovenije Blaž Rola, ki je to poletje slavil dve zmagi med dvojicami – najprej na turnirju ATP v Umagu, nato pa še na challengerju v Avstriji, je ta vikend v Tivoliju dobil oba dvoboja med posamezniki. “Škoda, saj smo pričakovali precej več, čeprav smo vedeli, da bo težko. Zmagovalca so odločile malenkosti oziroma zbranost v odločilnih trenutkih. Mi smo svoje priložnosti zapravili v petek ter v igri parov.”

Ljubljana: Slovenija – Luksemburg 2:3

petek, 15. september:
Bor Artnak – Alex Knaff 6:3, 6:7 (5), 2:6;
Blaž Rola – Chris Rodesch 7:6 (3), 6:2;

sobota, 16. september:
Sebastian Dominko/Blaž Rola – Alex Knaff/Chris Rodesch 5:7, 4:6;
Blaž Rola – Alex Knaff 6:4, 6:2;
Bor Artnak – Chris Rodesch 2:6, 6:7 (3).