54 Slovencev in Slovenk – kdo so glavni aduti za kolajne?

Slovenci na OI 23. Jul 20218:00 > 15:00
Večji del slovenske odprave je že v Tokiu. V ospredju kajakaš Peter Kauzer.

Z otvoritveno slovesnostjo ob 13. uri se je začel največji športni dogodek leta - olimpijske igre. Te so bile zaradi pandemije novega koronavirusa prestavljene za eno leto, tudi letos pa bodo igre v japonski prestolnici pod vplivom covida-19. Gledalcev na tribunah ne bo, število okužb pa kljub strogim pogojem, tudi med športniki, raste. Za vas smo predstavili vpogled na 54 športnikov in športnic, ki bodo v deželi vzhajajočega sonca zastopali slovenske barve.

Slovenija bo v Tokiu skušala nadaljevati niz od Sydneyja 2000 (Avstralija bo čez 11 let znova gostila olimpijske igre) naprej, ko se je vedno uvrščala med prvo deseterico po številu osvojenih medalj na prebivalca. Na zadnjih igrah v brazilskem Rio de Janeiru je slovenska trobojnica na drogovih plapolala štirikrat – ob bronu judoistke Anamari Velenšek, srebru kajakaša Petra Kauzerja in jadralca Vasilija Žbogarja, najvišje in ob spremljavi Zdravljice pa po zaslugi judoistke Tine Trstenjak.

Za vas smo pripravili pregled vseh 54 slovenskih športnikov, za katere bomo stiskali pesti v naslednjih 17 dneh.


ATLETIKA

Uvrščeni na igre (7): Maja Mihalinec Zidar (tek na 100 in 200 metrov), Tina Šutej (skok ob palici), Maruša Mišmaš Zrimšek (tek na 3000 metrov z zaprekami), Kristjan Čeh (met diska), Luka Janežič (tek na 400 metrov), Anita Horvat (tek na 400 metrov), Klara Lukan (tek na 5000 metrov).

Med naštetimi sta glavna aduta za visoko uvrstitev in boj za kolajne metalec diska Kristjan Čeh in skakalka ob palici Tina Šutej. Prvi navdušuje z zelo konstantnimi nastopi na izjemno visoki ravni, pa čeprav v zadnjem obdobju tekmuje brez trenerja. Na zanj prvih olimpijskih igrah se zaveda pomembnosti kvalifikacij, te pa za zelo zahtevne izpostavlja tudi Šutejeva. Srebrna z marčevskega dvoranskega evropskega prvenstva je pred odhodom na Japonsko odkrito napovedala boj za medalje, vprašanje pa je, če ji bo to dopuščala tetiva nad desnim gležnjem, s katero ima v zadnjem času kar precej težav. Tudi preostala peterica v Tokiu ne odhaja zgolj sodelovat, temveč si želijo čim boljših rezultatov.

Glavni adut za kolajno v atletiki: Kristjan Čeh

CESTNO KOLESARSTVO

Uvrščeni na igre (5): Tadej Pogačar (cestna dirka), Primož Roglič (cestna dirka in kronometer), Jan Polanc (cestna dirka), Jan Tratnik (cestna dirka), Eugenia Bujak (cestna dirka in kronometer)

234 kilometrov dolga cestna dirka za moške, ki bo med drugim potekala tudi po motošportnem dirkališču Fudži, je glede na traso na kožo pisana tako Tadeju Pogačarju in Primožu Rogliču. A pri obeh najboljših slovenskih kolesarjih v zgodovini tega športa je pod velikim vprašanjem fizično zdravje. Kako dobro se je Pogačar regeneriral po velikem slavjem na Touru in kako uspešno je Roglič zacelil rane in odrgnine po padcu na francoskih cestah? Če bosta slovenska matadorja prava, bosta zagotovo deležna veliko pomoči s strani obeh zvestih pomočnikov Jana Polanca in Jana Tratnika, v Tokiu pa ne bo Mateja Mohoriča.

Na kronometru (44,2 kilometra) je za edino prosto mesto predviden Roglič. Pri ženskah bo edina slovenska predstavnica Eugenia Bujak, Poljakinja, ki od leta 2017 brani slovenske barve. Tudi njo čaka zahtevna cestna dirka (trasa ima 137 km in 2692 višinskih metrov), nekoliko lažji je kronometer (22, 1 kilometra).

Glavno vprašanje pri Tadeju Pogačarju je, kako se je po zmagi na Touru tudi psihično regeneriral.

GOLF

Uvrščena na igre (1): Pia Babnik 

Slovenska golfistka Pia Babnik bo na Japonskem pisala zgodovino. Postala bo prva športnica s sončne strani Alp, ki bo v tem športu tekmovala pod petimi krogi, obenem pa bo s 17 leti in 223 dnevi postala najmlajša udeleženka olimpijskega golf turnirja doslej. Če še pred štirimi leti ni bilo moč pričakovati slovenske udeležbe na golf turnirju, pa je Babnikova v borbi za eno mesto ugnala Katjo Pogačar in Ano Belac. Zadnja ostaja rezerva, v primeru, da bi katera od tekmic nastop odpovedala, bo v Tokiu tekmovala tudi ona.

GORSKO KOLESARSTVO

Uvrščena na igre (1): Tanja Žakelj

Dvaintridesetletna Idrijka bo v tej panogi edina slovenska predstavnica. V uvodu v sezono ne blesti, jo pa lahko hrabrijo dobri nastopi na prejšnjih igrah. Aktualna državna prvakinja v olimpijskem krosu je leta 2012 v Londonu zasedla 10. mesto, štiri leta kasneje v Riu je bila 16. Dirka v bližini dirkališča Fuji bo na sporedu 27. julija.

JADRANJE

Uvrščeni na igre (3): Veronika Macarol, Tina Mrak (obe razred 470), Žan Luka Zelko (razred laser)

Primorski jadralki imata še zadnjo priložnost, da na olimpijskih igrah osvojita kolajno, saj bodo čez štiri leta v Parizu v razredu 470 nastopali le še mešani pari. V Riu 2016 sta po pritožbi japonske posadke zasedli šesto mesto, v zadnjem letu pa nista bili veliko na jadrnici, saj je koronavirus poskrbel za številne odpovedi tekmovanj. V panogi, ki je s tremi kolajnami Vasilija Žbogarja ena najuspešnejših v slovenski zgodovini poletnih olimpijskih iger, pa bo prvič pod petimi krogi nastopal Žan Luka Zelko. Mariborčan bo nastopal v razredu laser (po novem imenovanem ilca 7).

Macarolova in Mrakova bosta lovili zadnjo priložnost za skupno medaljo z OI.

JUDO

Uvrščeni na igre (5): Maruša Štangar (do 48 kg), Kaja Kajzer (do 57 kg), Tina Trstenjak (do 63 kg), Ana Velenšek (do 78 kg), Adrian Gomboc (do 66 kg)

Judo prav tako spada pod športe, ki je Sloveniji na poletnih OI prinesel največ veselja. Bo judoistkam in judoistu iz majhne Slovenije uspelo nadaljevati niz Lucije Polavder, Urške Žolnir, Ane Velenšek in Tine Trstenjak. Zadnja bo na Japonskem branila zlato kolajno, a po besedah njenega trenerja Marjana Fabjana je prestavitev iger za leto dni povsem podrla njegove (običajno štiriletne) načrte. Velenškova se je medtem preselila v najtežjo žensko kategorijo, a ji v primerjavi s tekmicami manjka prav – kilogramov. Štangarjeva se bo že uvodnih krogih težko izognila glavnim favoritinjam, s težavami pa se v Tokio podajata Gomboc in Kajzerjeva. Ona se vrača po poškodbi gležnja, on pa bo po OI odšel na operacijo kolka. A kot že mnogokrat do zdaj – bodo judoisti spet poskrbeli za veselje slovenskih navijačev?

Trstenjakova bo v Tokiu branila naslov iz Ria izpred petih let.

KAJAK/KANU NA DIVJIH VODAH

Uvrščeni na igre (4): Peter Kauzer (K1), Benjamin Savšek (C1), Alja Kozorog (C1), Eva Terčelj (K1)

Slovenski slalomisti bodo skušali osvojiti še tretjo kolajno olimpijskih iger. Po Andražu Vehovarju (1996) je srebro v to kvoto pred petimi leti dodal še Peter Kauzer in kronal svojo izjemno kariero. Hrastničan skupaj z Evo Terčelj in Benjaminom Savškom glede na izide minulih let spada vsaj v širši krog favoritov za uvrstitev na stopničke, a v tem športu so zaradi nepredvidljivosti voda vselej prisotna presenečenja. Na eno izmed upa tudi debitantka na igrah Alja Kozorog.

KAJAK/KANU NA MIRNIH VODAH

Uvrščeni na igre (2): Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman (K2 200 in 500 m)

Po osvojitvi zlate kolajne letošnjega evropskega prvenstva po mnenju poznavalcev Janićeva in Ostermanova zagotovo spadata krog favoritinj za medalje tudi v Tokiu. Prihajata pa Primorki v deželo sušija s povsem drugačnim ozadjem. Ostermanova bo doživela debi na olimpijskih igrah, za Ponomarenko Janićevo pa bodo to že četrte igre v nizu. Pred štirimi leti je v enojcu na 200 metrov osvojila nehvaležno četrto mesto, zdaj bi šla rada s partnerko v čolnu (vsaj) stopničko višje.

Janićeva in Ostermanova bi ob dobrem dnevu lahko napadli tudi odličje.

KOŠARKA

Uvrščeni na igre (12): Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Jakob Čebašek, Žiga Dimec, Luka Dončić, Zoran Dragić, Gregor Hrovat, Edo Murić, Aleksej Nikolić, Klemen Prepelić, Luka Rupnik, Mike Tobey

O slovenski košarkarski reprezentanci nima smisla izgubljati besed. Izbranci selektorja Aleksandra Sekulića so zgodovinski uspeh dosegli že z uvrstitvijo na igre, kamor pa ne gredo zgolj sodelovati. V skupinskem delu čakajo aktualne evropske prvake Argentina, Španija in Japonska, osnovni cilj pa je preboj v izločilne boje. Tam je mogoče vse, morda tudi boj za odličja.

Kako visoko lahko na premieri posežejo košarkarji?

LOKOSTRELSTVO

Uvrščeni na igre (1): Žiga Ravnikar (ukrivljeni lok)

Zgolj enaindvajsetletni Radomljan bo postal peti slovenski lokostrelec v zgodovini olimpijskih iger. Po Londonu 2012 in Klemnu Štrajharju bo član kamniškega kluba kljub mladosti napadel najvišja mesta. A drzne želje in realnost se nekoliko razlikujejo, morda pa lahko eden najmlajših članov slovenske odprave vendarle preseneti?

NAMIZNI TENIS

Uvrščeni na igre (4): Darko Jorgič, Bojan Tokić, Deni Kožul in Peter Hribar

Medtem ko bo najizkušenejši član slovenske namiznoteniške ekipe Tokić na tekmovanju pod petimi krogi nastopil že četrtič, pa bo imel prvič družbo reprezentančnih kolegov. V konkurenci 16 moštev varovanci Andreje Ojsteršek Urh o kolajni na glas ne razmišljajo, a o njej zagotovo sanjajo. Tokić pri štiridesetih letih za uspeh vidi že uvrstitev na igre, nekdanji prvi mladinec sveta Jorgić pa želi na japonskih tleh popraviti osebno negativno statistiko v tekmah z Azijci.

Bojan Tokić in Deni Kožul, dva od namiznoteniške četverice.

PLAVANJE 

uvrščeni na igre (4): Katja Fain (800 in 1500 prosto, 400 mešano), Janja Šegel (100 in 200 metrov prosto), Martin Bau (400 in 800 metrov prosto), Špela Perše (daljinsko plavanje – 10 kilometrov)

Najmočnejši adut slovenske plavalne zasedbe bo najstnica Katja Fain, ki bo 20 let dopolnila šele po koncu iger. Čeprav je na letošnjem evropskem prvenstvu na 200 metrov plavala v finalu, pa se je po posvetovanju s trenerko odločila, da v tej disciplini ne bo startala. Fainovi bodo družbo delali še klubski sotekmovalec Bau; Šeglova, ki bi bila z novim slovenskim rekordom na 100 metrov prosto blizu uvrstitvi v polfinale, in Peršetova, ki si je nastop na igrah podobno kot za Rio 2016 priplavala v dodatnih kvalifikacijah.

RITMIČNA GIMNASTIKA

Uvrščena na igre (1): Jekaterina Vedenejeva

Prvič po letu 1984 bo na OI v ritmični gimnastiki nastopila Slovenka. Natančneje, tam bo nastopila Rusinja s slovenskim potnim listom. A njeni dobri nastopi na letošnjih kvalifikacijskih svetovnih pokalih Sofiji, Taškentu, Bakuju in Pesaru niso ostali neopaženi, zato bo zagotovo ponosno zastopala barve svoje nove domovine.

ŠPORTNO PLEZANJE

Uvrščeni na igre (2): Janja Garnbret, Mia Krampl

Bolj nesporne favoritinje za zlato kolajno, kot je Janja Garnbret, Slovenija na teh igrah nima. Korošica je normo za Tokio dosegla na najboljši možni način – naslovom svetovne prvakinje v kombinaciji leta 2019. Po šestih naslovih svetovne prvakinje je tudi po njenih besedah čas za olimpijski naslov, kar pa jasno prinaša tudi dodatni pritisk. V športnem plezanju, ki bo na OI na sporedu sploh prvič v zgodovini, ji bo družbo delala Mia Krampl, ki je v internih kvalifikacijah premagala Lučko Rakovec. Tudi Kramplova je večkrat že pokazala, da lahko pride zelo blizu svetovnega vrha. Zapišite si 4. (kvalifikacije) in 6. avgust (finale osmerice ob 10.30 po slovenskem času).

Janja Garnbret je glede na rezultate minulih let in letošnje sezone absolutna favoritinja za zlato kolajno v športnem plezanju.

STRELSTVO

uvrščena na igre (1): Živa Dvoršak (zračna puška in malokalibrska puška trojni položaj)

Po zaslugi Rajmonda Debevca je strelstvo ena najuspešnejših disciplin slovenskega športa na OI. Tokrat je v tej panogi olimpijsko normo dosegla zgolj Živa Dvoršak. Tridesetletnica v Tokiu v obeh disciplinah – zračna puška 10 metrov in malokalibrska puška trojni položaj 50 metrov – sodi v najožji krog favoritinj. Po izgubljenem koronskem letu kaže Ljubljančanka odlične predstave, upajmo, da bo ta niz nadaljevala tudi na Japonskem.

Visoko bo v Tokiu merila tudi strelka Živa Dvoršak.

TAEKWONDO

uvrščen na igre (1): Ivan Trajković (nad 80 kg)

Po marčevskem zlomu dlančnice Trajkoviću manjkajo treningi in tekme, a verjame, da se lahko zaradi nepredvidljivosti taekwondoja povzpne zelo visoko. V prvem krogu se pomeril z Anthonyjem Obamo iz Gabona, s katerim ima polovični izkupiček – eno zmago in en poraz. 29-letnik jasno upa, da bo po Tokiu imel proti Gaboncu dve zmagi in en poraz.


Velja omeniti, da je na seznamu rezerv tudi teniška igralka Kaja Juvan, ki bi priložnost dobila v primeru, da katera od uvrščenih tekmic svoj nastop v Tokiu odpove.

Ameriška agencija Associated Press je slovenski odpravi pred začetkom iger napovedala neverjetnih devet kolajn – zlato Janji Garnbret, srebro Kristjanu Čehu, Tadeju Pogačarju in Živi Dvoršak, bron pa Evi Terčelj, Petru Kauzerju, Anji Osterman in Špeli Ponomarenko Janić, Benjaminu Savšku ter Tini Trstenjak.

Tudi če bo številka nižja, pa bo Slovenija za vsak košček kovine zagotovo spet skakala do neba.

Komentari

Vaš komentar