Olimpijske igre leta 2032 znova v Avstraliji

Ostalo OI 21. Jul 202111:24 > 13:27 0 komentarjev
Brisbane
Foto: Jaimi Joy/Reuters

Mednarodni olimpijski komite (Mok) je na današnji seji v Tokiu izbral prireditelja poletnih olimpijskih iger leta 2032. Največje športne igre na svetu bo tega leta gostil avstralski Brisbane.

Avstralija bo tretjič gostila poletne olimpijske igre, prvič jih je v Melbournu leta 1956, drugič pa v Sydneyju leta 2000.

Izvršni odbor Moka je kandidaturo Brisbana označil za najbolj primerno, zanimanje za organizacijo poletnih OI leta 2032 pa so izrazili tudi Budimpešta, New Delhi, Doha, nemška metropolitanska regija Ren-Ruhr ter Indonezija.

Poletne olimpijske igre leta 2024 bodo v Parizu, štiri leta kasneje pa v Los Angelesu. Zimske olimpijske igre 2022 bodo v Pekingu, 2026 pa v Milanu in Cortini d’Ampezzo.

Izide je na ulicah pričakala množica ljudi

Kandidaturo Brisbana je na današnji skupščini podprlo 72 delegatov Moka, trije pa so bili vzdržani. Kandidaturo tega avstralskega mesta je na junijski seji podprl tudi 15-članski izvršni odbor Moka.

“Mednarodni olimpijski komite ima čast sporočiti, da bodo 35. poletne olimpijske igre v avstralskem Brisbanu,” je člane olimpijske družine po današnji tokijski skupščini nagovoril prvi mož olimpijskega gibanja Thomas Bach.

V Brisbanu so se prešerno odzvali na odločitev Moka. Izide je na ulicah pričakala množica ljudi, nebo nad mestom pa je razsvetlil razkošen ognjemet.

“Navdušena in ponosna sem na svojo državo, na svoje ljudi. Nikoli v življenju si nisem mislila, da se bo to zgodilo,” je po “tokijski zmagi” dejala premierka države Queensland Anna Palaszczuk.

“Uspelo nam je, Queensland! Uspelo, Brisbane! To je fantastično, neverjetno. Nocoj je naša noč in uživajmo v tem trenutku,” je dodala Palaszczukova.

“To ni zgodovinski dan le za Brisbane in Queensland, temveč za celotno državo,” je dodal predsednik avstralske vlade Scott Morrison.

Igre bodo mesto stale okoli pet milijard dolarjev

Brisbane ima izkušnje z organizacijo velikih športnih tekmovanj, med drugim je leta 2018 gostil igre Commonwealtha.

Po poročanju avstralskih medijev bodo igre v Brisbanu, kjer živi približno 2,3 milijona ljudi, stale okoli pet milijard ameriških dolarjev, že zdaj pa je znano, da bosta odprtje in zaprtje iger potekala na obnovljenem stadionu za kriket Gabba.