Na sto metrov padel evropski, v troskoku svetovni rekord

Ostalo OI 1. Avg 202115:14 0 komentarjev
Twitter

Tretji dan dogajanja v atletiki na olimpijskih igrah je zaznamoval predvsem nov svetovni rekord v ženskem troskoku, ki ga je postavila Venezuelka Yulimar Rojas.

Tekmovalka iz Venezuele je izjemno skočila že v svojem prvem poskusu, na zadnjem pa kar “poletela” in 26 let star mejnik Ukrajinke, Inese Kravec. (15 metrov in pol). Nova znamka zdaj znaša 15 metrov in 67 centimetrov.

Drugo mesto je s portugalskim rekordom 15,01 metra osvojila Patricia Mamona, tretje pa s španskim rekordom 14,87 m Španka Ana Peleteiro.

Branilka olimpijskega naslova iz Ria Kolumbijka Caterine Barguen, svetovna prvakinja v letih 2013 in 2015, je s 14,25 m zasedla deseto mesto.

Zanimivo je bilo tudi na finalu skoka v višino, kjer so podelili dve zlati kolajni. Družbe zmage sta se razveselila predstavnik Bahrajna, Mutaz Essa Barshim in Gianmarco Tamberi. Tako kot na koncu tretji Belorus Maksim Nedasekau sta zmogla uspešno preskočiti višino 2,37 m.

Katarec kot Italijan sta vse višine do vključno 2,37 m zmogla v prvem poskusu, medtem ko sta letvico pri 2,39 m trikrat podrla. Gre sicer za višino olimpijskega rekorda, ki jo je leta 1996 v Atlanti dosegel Američan Charles Austin.

Potem so ju vprašali, če bi rada še skakala v podaljšku, a sta to možnost odklonila in se na koncu skupaj veselila olimpijskega zlata:

V kraljevski disciplini, teku na sto metrov za moške, gre zlato prav tako v roke naših zahodnih sosedov, potem ko je nov evropski rekord postavil Marcell Jacobs. Sin Američana in Italijanke je s šprintom opravil v 9 sekundah in 80 stotinkah.

Srebra se je razveselil Američan, Fred Kerley (9,84), bron je dobil Kanadčan Andre de Grasse (9,89). Jacobs je tako postal prvi olimpijski zmagovalec v tej prestižni disciplini po dobi jamajškega zvezdnika Usaina Bolta, ki je slavil na prejšnjih treh igrah v letih 2008, 2012 in 2016.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!