Neverjeten dosežek britanske paraolimpijke

Ostalo OI 2. Sep 202113:54 0 komentarjev
Sarah Storey (Foto: Guliverimage)

Britanka Sarah Storey je še utrdila svoj status paraolimpijske legende, saj je v Tokiu osvojila že 17. paraolimpijsko zlato odličje. Neverjetno zbirko kolajn je danes obogatila z zmago na cestni kolesarski dirki.

Za 43-letno Storeyevo je nastop v Tokiu že osmi na paraolimpijskih igrah. Prvega je vpisala leta 1992 v Barceloni, ko je še kot 14-letno dekle v plavanju osvojila dve zlati, tri srebrne in eno bronasto odličje. V naslednjih letih se je kot plavalka proslavila tudi na paraolimpijskih igrah v Atlanti, Sydneyju in Atenah ter se v domovino vrnila s še desetimi kolajnami okoli vratu.

Sledila je zamenjava športne discipline in selitev iz bazena na kolo. Vse odtlej na paraolimpijskih igrah ne pozna več poraza, saj je od leta 2008 in iger v Pekingu bodisi na velodromu bodisi na cesti osvojila neverjetnih 12 zlatih odličji. Zadnje si je okoli vratu nadela prav danes, ko je bila najboljša na cestni dirki in na lestvici najuspešnejših britanskih paraolimpijcev prehitela Mikea Kennyja.

»Nikoli si nisem predstavljala, da bom na paraolimpijskih igrah nastopila osemkrat, kaj šele, da bom na vsakih od njih osvojila 17 zlatih kolajn. Želela sem biti zgolj paraolimpijska, ki bo barve svoje države lahko zastopala čim dlje. Lepo je, da ostajam močna tudi na svojem osmem paraolimpijskem nastopu,« je dejala 43-letnica, ki se lahko pohvali s kar 28. odličji z največjega športnega dogodka na svetu.

Absolutni rekord bržkone nedosegljiv

Čeprav bo Storeyjeva na naslednjih igrah v Parizu, ki bodo na sporedu čez tri leta, štela 46 let, pa pravi, da o koncu kariere še ne razmišlja. »Najprej se moram spočiti, zbrati misli in se pomeniti s svojimi najbližjimi. A o Parizu smo se že pogovarjali,« je pristavila športnica.

Ob tako blesteči in impresivni športni karieri ni presenetljivo, da je Britanka najuspešnejša še aktivna paraolimpijka. Kljub temu pa bo absolutni rekord po številu osvojenih medalj težko presegla. Ta je namreč v lasti ameriške plavalke Trische Zorn, ki je med letoma 1980 in 2004 osvojila neverjetnih 55 odličji. Od tega jih je bilo najžlahtnejšega leska kar 41 .

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!