OI sreda: Garnbretova začenja pot proti kolajni

Slovenci na OI 3. Avg 202120:34 0 komentarjev
Janja Garnbret je na družbenih omrežjih zapisala, da je po trdem delu pripravljena na začetek tekmovanja v športnem plezanju.

Tokratna sreda na olimpijskih igrah prinaša osem slovenskih nastopov. Dan za športnike s slovensko trobojnico na majici že danes tik pred polnočjo odpira plavalka Špela Perše, vrhunec dneva pa bosta boj Tine Mrak in Veronike Macarol za kolajno ter debi športnih plezalk.

Dvanajsti tekmovalni dan bo še pred polnočjo po slovenskem času (23.30) odprla daljinska plavalka Špela Perše. Nastop na igrah v Tokiu v plavanju na 10 kilometrov si je podobno kot pred petimi leti zagotovila v dodatnih kvalifikacijah.

Le uro kasneje bo zgodovino pisala golfistka Pia Babnik. S 17 leti, 4 meseci in 3 dnevi bo postala najmlajša golfistka z nastopom pod petimi krogi. Prav tako bo postala prva Slovenka, ki bo v tem športu nastopila na igrah.

Ob 3.47 posamična nastopa čakata kajakašici Špelo Ponomarenko Janić in Anjo Osterman. Po velikem razočaranju v dvojcu, ko sta se tik pred ciljem prevrnili, bosta skušala igre reševati posamično, a realno ni pričakovati, da bi se katerakoli od njiju vmešala v boj za kolajne.

Mrakova in Macarolova imata teoretične možnosti za kolajno, a bosta morali jadrati brez napak. Foto: Guliverimage

Ob 8.33 pa najpomembnejše jadranje v zadnjih petih letih čaka Veroniko Macarol in Tino Mrak. Primorska zasedba je po rednem delu na 4. mestu, v finalni regati pa točke štejejo dvojno. Možnosti za medaljo zagotovo obstajajo (za bronom trenutno zaostaja devet točk), a bi morali odjadrati brez napak ter upati na slab dan tekmic.

Manj kot uro in pol kasneje (ob 10. uri) pa se začne eden od vrhunec letošnjih iger za Slovence. Natančneje, kvalifikacije zanj. Športne plezalke bodo namreč prvič v zgodovini nastopale na olimpijskih igrah, naše barve pa bosta zastopali Mia Krampl in glavna favoritinja za zlato kolajno Janja Garnbret. Finale v kombinaciji (edini disciplini športnega plezanja na teh igrah) bo na sporedu v petek.

Le še finale pa čaka atletinjo Marušo Mišmaš Zrimšek. Točno ob 20. uri po tokijskem času (ob 13. uri v Sloveniji) bo nastopila v finalnem teku na 3000 metrov z zaprekami.

Na igrah bodo jutri podelili skupno 17 kompletov odličij.