Slovenski košarkarji se iz Tokia vračajo brez medalje

Košarka 7. Avg 202112:40 > 15:57 0 komentarjev
Slovenija je na olimpijskih igrah osvojila četrto mesto. Foto: Guliverimage.

Slovenski košarkarji, ki so nas dva meseca razvajali z izjemno košarko, ki jih je popeljala med štiri najboljše na olimpijskih igrah, so zapravili še drugo in tudi zadnjo priložnost za medaljo. V tekmi za bron čustveno izpraznjeni Slovenci niso uspeli parirati Avstralcem, ki se tako veselijo prve olimpijske medalje.

Slovenija je tekmo že začela v krču, se nekajkrat uspela prebuditi, a z izjemo prebliskov v prvem polčasu so Avstralci vodili skoraj od prve do zadnje minute. Slovenski košarkarji so se na trenutke zdeli še precej pod vtisom bolečega poraza proti Franciji, videti so bili tako čustveno kot fizično izpraznjeni.

Največ energije sta reprezentanci s fanatično borbenostjo v drugem polčasu vlila Klemen Prepelič in Jaka Blažič. Ko so Avstralci povedli za 14 točk, sta Slovenijo približala na šest točk zaostanka. Ko je Avstralija znova ušla, je dve zaporedni trojki zadel Luka Dončić, a tudi na to so imeli Avstralci odgovor.

Patty Mills je iz igre zadel 15 od 31 metov, foto: FIBA.

Nezaustavljiv je bil Patty Mills. Že do polčasa je dosegel 25 točk, do konca dvoboja kar 42! To je drugi najboljši učinek na olimpijskih igrah, potem ko je Dončić proti Argentini vpisal 48 točk. Prav obramba je bila tokrat največja težava Slovenije, Avstralci so dosegli precej lahkih košev izpod obroča in na koncu visoko slavili (107:93), naše je pokopalo tudi veliko število izgubljenih žog (17:10).

Izmučeni Dončić

Dončić tokrat ni bil najbolj razpoložen, a kljub temu vpisal 22 točk, osem skokov in sedem podaj, a tudi osem izgubljenih žog. Ni mu stekel met z razdalje, zadel je le tri trojke iz 13 poizkusov. Prepelič je dodal 18 točk, Mike Tobey 13 in Blažič 12.

Slovenija je tako premierni nastop na olimpijskih igrah sklenila na četrtem mestu, medtem ko se Avstralci bo peti uvrstitvi med najboljše štiri na olimpijskih igrah veselijo prve medalje. Že ponoči so v tekmi za zlato Američani ugnali Francijo in še četrtič zapored postali olimpijski prvaki.

Slovenina - Avstralija, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Patty Mills je najboljši košarkar Avstralije, foto: FIBA.
Patty Mills, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Mike Tobey "Miha": znova za Slovenijo
Jaka Blažič
Janja Garnbret navija za slovenske košarkarje.
Jaka Blažič, foto: FIBA.
Silovito zabijanje Matissa Thybulla, foto: FIBA.
Zoran Dragić, foto: FIBA.
Selektor Slovenije Aleksander Sekulić
Luka Dončić je iz igre metal 7/20, za tri 3/13.

Slovenija – Avstralija 93:107 (19:20, 26:33, 22:25, 26:29)

Dvorana Saitama, Tokio. Brez gledalcev.

Prva četrtina – 19:20
Slovenija je dvoboj začela v krču. Prvi koš je po minuti in pol zadel Zoran Dragić, naslednjega šele sredi prve četrtine Luka Dončić, medtem ko so Avstralci v uvodu povedli že za sedem točk. Slovenci so se nato dvignili in nekajkrat odlično odigrali v obrambi.

Avstralci so po številnih neuspešnih napadih postajali vedno bolj nervozni, nešportno osebno napako je napravil Dante Exum. Ko je dobri dve minuti pred koncem trojko zadel Prepelič, je Slovenija prvič povedla (15:13). Četrtino so Avstralci nato zaključili z delnim izidom 7:2 za točko prednosti po prvem delu.

Druga četrtina – 26:33
S trojko je že svojo deseto točko na začetku druge četrtine vpisal Patty Mills, ki je vodja Avstralije. Po vodstvu Avstralcev s 25:21 se je končno prebudil slovenski napad. Najprej je trojko zadel Blažič, dve točki je dodal Murič in nato z novo trojko udaril Blažič. Selektor Avstralije Brian Goorjian je zahteval minuto odmora.

V nadaljevanju je izid hitro naraščal, pobudo so znova prevzeli Avstralci. Izjemno simultanko je uprizoril Mills, ki je do polčasa zbral kar 26 točk, zadel je štiri trojke, Avstralija pa je največ vodila že za deset točk. Dončić, ki v prvem polčasu ni bil najbolj razpoložen, je nato vendarle zadel svojo prvo trojko. Slovenija se je nato približala že na -3, a na polčas odšla z osmimi točkami zaostanka.

Dončić v prvem polčasu: 9 točk (met 2/8), 5 skokov in 2 podaji ob 4 izgubljenih žogah.

Luka Dončić je iz igre metal 7/20, za tri 3/13.

Tretja četrtina – 22:25
Podobna slika se je nadaljevala tudi v tretji četrtini, Avstralci so še naprej prihajali do hitrih in lahko košev. Ko je trojko zadel Joe Ingles je prednost svoje ekipe povišal na +11.

Zelo pomembno trojko pod osebno napako je nato zadel Prepelič in tako prekinil niz Avstralije in zaostanek zmanjšal na šest točk, a kaj, ko je imel odgovor kdo drug kot Mills, 2:06 pred koncem tretje četrtine je vpisal že 36 točk. Dončić je poskušal Slovenijo približati z meti za tri, a zgrešil vse štiri mete v tem delu tekme.

Četrta četrtina – 26:29
Nova najvišja prednost na dvoboju je po trojki Gouldinga poskočila že na 14 točk. Takoj je z enako mero odgovoril Čančar. Nato je na sceno stopil Blažič. Dvakrat je s fanatično borbenostjo izsilil osebno napako, dosegel še koš, nato je bil v prodoru uspešen še Prepelič in Slovenijo približal na 75:81.

Nato je z dvema trojkama zapored zablestel še Dončić, a tudi na to so imeli Avstralci odgovor in s trojkama Exuma in Inglesa ohranili varno prednost. Tri minute pred koncem je bil dvoboj skoraj odločen, Sloveniji v nogah in rokah po bolečem porazu proti Franciji ni ostalo dovolj dinamita za bronasto medaljo.

Postava Slovenije:
Začetna peterka: Luka Dončić, Zoran Dragić, Jaka Blažič, Vlatko Čančar, Mike Tobey.
Na klopi: Aleksej Nikolić, Luka Rupnik, Klemen Prepelič, Gregor Hrovat, Jakob Čebašek, Edo Murić, Žiga Dimec.

Postava Avstralije:
Začetna peterka: Patty Mills, Matisse Thybulle, Joe Ingles, Nick Kay, Jock Landale.
Klop: Chris Goulding, Josh Green, Nathan Sobey, Matthew Dellavedova, Dante Exum, Duop Thomas Reath, Aron Baynes (poškodovan).

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!