Batum z blokado Prepeliču končal slovenske sanje o naslovu

Košarka 5. Avg 202112:00 > 17:09 2 komentarja
Gregor Hrovat in Luka Dončić, foto: FIBA.

Slovenski košarkarji so po infarktni končnici izgubili polfinalni dvoboj proti Francozom in se bodo za olimpijsko medaljo pomerili na tekmi za bron. Dvoboj je bil vseskozi izjemno izenačen, a v zadnjih minutah žoga Slovencem ni želela skozi obroč. Za bron bodo igrali proti Avstraliji v soboto ob 13. uri.

Slovenija se je v zadnji četrtini herojsko vrnila v igro, potem ko so Francozi ušli že za deset točk. Fanatično borbeni Slovenci so se vrnili v igro, a jim je v zadnjih sekundah zmanjkala pika na i, da bi dokončali preobrat za zgodovino naše košarke.

Infarktna zadnja minuta

V zadnjo minuto so Francozi vstopili s petimi točkami naskoka. Nato je žogo z izsiljeno osebno napako priboril Klemen Prepelič, ki je pred tem zadel tudi prosti met, nato še trojko, dobre pol minute pred koncem so se Slovenci približali na točko (90:89).

Po dobri obrambi je našim košarkarjem pripadel napad za zmago, Dončić je bil dobro pokrit, v prodor se je spustil Prepelič, bil 2 sekundi pred iztekom časa na obroču, finale je bilo na dosegu, a je iz ozadja pritekel Nicolas Batum in žogo odbil.

Skrušeni Klemen Prepelič, foto: FIBA.

Slovenci so sicer dvoboj odprli izjemno in bili v prvi četrtini zelo razigrani. Nato se je napadu zaustavilo, oziroma so Francozi dobro zapirali Luko Dončića, ki se je znova zatekel k razigravanju soigralcev.

Zvezdnik Slovenije je dosegel trojnega dvojčka, vpisal 16 točk, 10 skokov in kar 18 podaj, a tudi to ni bilo dovolj za uvrstitev v finale olimpijskega turnirja. Med dvobojem je borbeni Luka tudi krvavel, potem ko je prejel udarec v levi komolec. Ne le Luka, vsi naši košarkarji so se po parketu metali za vsako odbito žogo.

Luka Dončić, foto: Guliverimage.

Izjemni Prepelič

Velik delež je prispeval Prepelič, ki je znan po dobrih predstavah na tekmah visokega pritiska, v drugi četrtini, ko Sloveniji napad ni stekel, je vpisal 9 od 15 točk Slovenije. V zaključku je bil prav tako eden glavnih akterjev, a mu je do statusa velikega heroja Slovenije žal zmanjkal koš za finale. Kljub temu si za predstavo zasluži najvišjo oceno, dosegel je 17 točk, večinoma v za Slovence najtežjih trenutkih dvoboja.

Prvi strelec Slovenije je bil Mike Tobey, ki se je enakovredno kosal z velikanom Rudyjem Gobertom, nasul je 23 točk in pobral osem skokov, kar pet v napadu.

Nekaj pomembnih košev je prispeval tudi Jaka Blažič, ki je vpisal 14 točk, dve trojki je zadel v zadnji četrtini, s katerima je Slovenijo vrnil v igro. Vlatko Čančar je dodal 11 točk, Žiga Dimec 4, Gregor Hrovat 3 in Zoran Dragić 1.

Za Francoze, ki so blesteli pri metu za tri točke (12/25), je 25 točk vpisal Nando De Colo, Evan Fournier 23 in Timothe Luwawu-Cabarrot 15. Gobert je dodal še 4 blokade ob kar 16 skokih, enako število blokad je vpisal tudi “švicarski nož” Francije Nicolas Batum, ki je bil naposled z blokado tudi njen glavni junak.

Slovenska košarkarska reprezentanca, foto: Guliverimage.
Luka Dončić na ogrevanju pred dvobojem s Francijo.
Selektor Slovenije Aleksander Sekulić, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Mike Tobey, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: Guliverimage.
Luka Dončić, foto: FIBA.
Žiga Dimec, foto: FIBA.
Jaka Blažič, foto: FIBA.
Vlatko Čančar, foto: FIBA
Zoran Dragić, foto: Guliverimage.
Luka Dončić, foto: Guliverimage.
Silovito zabijanje Rudyja Goberta, foto: FIBA.
Batum proti Prepeliču, foto: Guliverimage.
Izjemna blokada Batuma v zadnji sekundi, ki je razžalostila Slovenijo. Foto: FIBA.
Evan Fournier, foto: FIBA.
Luka Dončić, foto: Guliverimage.
Skrušeni Klemen Prepelič, foto: FIBA.

Potek tekme

Prva četrtina – 27:29
Prvi koš na tekmi je pripadel Sloveniji, po ukradeni žogi je po protinapadu zadel Jaka Blažič. Slovenci so s tem napovedali razigrano igro v prvi četrtini, ki ji je poveljeval Luka Dončić. Dodatno energijo našim košarkarjem je s silovitim zabijanjem dodal Mike Tobey, zadel je po alley-oop podaji Dončića.

Slovenski superzvezdnik je bil v tem delu tekme nezaustavljiv in hitro zbral pet podaj, zadeval z razdalje, izsiljeval osebne napake. Še največja težava Slovenije je bila druga osebna napaka Tobeyja. Francozi so zaostali že za osem točk, a nato predvsem z boljšo igro v obrambi znova prišli bližje.

Druga četrtina – 15:15
Po nekaj hitrih in neuspešnih napadih Slovenije, Prepeliču sta se prikradli tudi dve izgubljeni žogi, je Sekulić zahteval minuto odmora. Naši košarkarji so v 4 minutah in pol zadeli le en koš, sušo je nato prekinil Dončić. Luka je v prvem polčasu sicer zbral 12 točk, sedem skokov in osem podaj.

V nadaljevanju je nerazpoloženi napad Slovenije prebudil Prepelič, ki je v drugi četrtini vpisal devet točk od skupno 15 Slovenije. Ekipi sta se do polčasa praktično izmenjevali pri doseganju košev. O izenačenosti priča podatek, da v tem delu tekme nihče ni povedel za več kot tri točke, izid pa je bil kar šestkrat izenačen.

Tretja četrtina – 29:21
Drugi polčas je s košem odprl Dončić, a Francozi so odgovorili z dvema trojkama, zadela sta Batum in Fournier. Francozi so v tem delu tekme odlično zadevali z razdalje, ko je Fournier zadel svojo drugo in skupno osmo trojko Francije na dvoboju, je razlika narasla že na sedem. Nato še na največ deset točk.

Medtem ko se je Francija poskuša odlepiti, je izjemno pomembno trojko zadel Gregor Hrovat. Francozi so Sloveniji v tretji četrtini nasuli 29 točk in si pred zadnjim delom priigrali šest točk naskoka. Največ težav našim sta povzročala Fournier in De Colo.

Četrta četrtina – 19:24
Slovenci so se v zadnji četrtini končno razživeli. Z dvema trojkama je udaril Blažič, nato je izpod obroča zadel še Dimec. Prednost Francozov se je stopila na vsega eno točko. Potem se je do novega skoka v napadu dokopal Tobey in zadel za izenačenje na 78:78.

Dvoboj je bil do konca vseskozi izenačen. A kljub številnim napadom Slovenije za vodstvo, žoga ni želela skozi obroč, po trojki Luwawa-Cabarrota so tako Francozi v zadnjo minuto vstopili s petimi točkami naskoka.

Tekma je bila daleč od odločene. Prepelič je nato zadel za -1 Slovenije, po dobri obrambi so imeli naši košarkarji napad za zmago. Žogo je imel Luka, a so ga Francozi povsem zaprli, podal je Prepeliču, ta šel v prodor in bil že na obroču, ko mu je s hrbta žogo odbil Batum, iztekli sta se še zadnji dve sekundi in dvoboj je bil odločen.

ZDA – Avstralija

Avstralci so osvojili prvo mesto v skupini B, po vrsti so premagali Nemčijo, Nigerijo in Italijo. V četrtfinalu nato zlahka izločili še Argentino. Medtem ko so košarkarji ZDA po porazu proti Franciji v skupini A premagali Iran in Češko, ter nato domov poslali Špance.

Košarkarji iz dežele tam spodaj so sredi julija so na pripravljalni tekmi ugnali tudi Američane, a v polfinalu olimpijskega turnirja jim niso bili kos. Odločila je tretja četrtina, ki so jo Američani dobili z 32:10.

Veliki finale bo v soboto ob 4.30 in tekma za bronasto odličje isti dan ob 13. uri.

Polfinale, četrtek:

ZDA – Avstralija 97:78

Francija – Slovenija 90:89 (27:29, 15:15, 29:21, 19:24)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje