Janja svoje naredila, zdaj je na vrsti Janković

Slovenci na OI 10. Avg 202123:25 > 11. Avg 2021 9:35 0 komentarjev
Ljubljanski župan Zoran Janković je zlati Janji Garnbret v Ljubljani obljubil novo plezalno steno. Foto: Uroš Skaza

Slovenske junake, ki so s svojimi uspehi v zadnjih dveh tednih navduševali na olimpijskih igrah v Tokiu, je na Kongresnem trgu v Ljubljani pozdravila navdušena množica. Ob odsotnosti košarkarjev in obeh kolesarjev Primoža Rogliča in Tadeja Pogačarja, ki sta navijače pozdravila na daljavo, je pričakovano največji aplavz prejela zlata plezalka Janja Garnbret.

V Tokiu, ki so ga zaznamovali strogi protikoronski ukrepi, so slovenski športniki v deželi vzhajajočega sonca spisali novo poglavje uspešne slovenske športne zgodovine, saj se lahko pohvalijo z največjo bero osvojenih zlatih kolajn v zgodovini samostojne države.

Poleg plezalke Janje Garnbret sta bila zlata še kanuist Benjamin Savšek in kolesar Primož Roglič, srebro je osvojila judoistka Tina Trstenjak, bron pa kolesar Tadej Pogačar.

Slovenski junaki so bili po sprejemu na Brniku v torek deležni toplega pozdrava tudi na Kongresnem trgu. Zbrala se je lepa množica ljubiteljev slovenskega športa. Kaj vse se je dogajalo, si lahko preberete v fotozgodbi.

Pred začetkom sprejema je navijače ogrel legendarni Peter Lovšin. Foto: Uroš Skaza
Sledil je nastop mažoretk iz Laškega. Foto: Uroš Skaza
Zbrane sta pozdravila tudi vodja slovenske olimpijske delegacije v Tokiu Miro Cerar in predsednik Olimpijskega komiteja Slovenije Bogdan Gabrovec (na fotografiji). Foto: Uroš Skaza
Slovenske zastave so v torek zvečer plapolale na Kongresnem trgu. Foto: Uroš Skaza
Slovenski navijači so toplo pozdravili vse športnike. Foto: Uroš Skaza
Slovenski jadralki Tina Mrak in Veronika Macarol sta tekmovanje razreda 470 na olimpijskih igrah v Tokiu končali na petem mestu. Foto: Uroš Skaza
Petru Kauzerju se nastop v Tokiu ni izšel, a v Parizu čez tri leta ga bomo spet videli v akciji. Foto: Uroš Skaza
Živa Dvoršak, slovenska ostrostrelka, je bila v Tokiu sedma. Foto: Uroš Skaza
Tina Trstenjak je bila v Riu zlata, v Tokiu pa je morala priznati premoč Francozinji. Foto: Uroš Skaza
Benjamin Savšek je po popolni vožnji osvojil zlato odličje v kanuju na divjih vodah: “Vesel sem, da sem del te uspešne olimpijske zgodbe.” Foto: Uroš Skaza
Janjo je na oder pospremil ljubljanski župan Janković in dejal, da bo v Ljubljani zgradil novo plezalno steno. Šlo je za dogovor iz leta 2019, ko je Janja tretjič postala svetovna prvakinja. “Dejal mi je, če bom zlata v Tokiu, bo v Ljubljani nova plezalna stena. Jaz sem svoje naredila,” se je zasmejala mlada Korošica, Janković pa je le prikimal in dodal, da bo odprtje že leta 2023. Foto: Uroš Skaza
Simpatična Janja je bila ob odsotnosti kolesarjev in košarkarjev prva zvezda sprejema. Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza
Foto: Uroš Skaza

Košarkarji so se opravičili, Roglič in Pogačar pozdravila navijače prek videa

V Tokio je sicer odpotovalo 54 športnikov, a poleg dobitnikov medalj po vrnitvi v domovino gotovo najbolj izstopa košarkarska ekipa, ki se ji je uspelo prebiti v polfinale in osvojiti četrto mesto. Žal jih na Kongresnem trgu ni bilo. “Fantje bodo skušali ujeti nekaj prostih dni za druženje s svojimi najbližjimi,” so v ponedeljek zapisali na KZS in opravičili reprezentante.

Na sprejemu sta manjkala tudi kolesarja, zlati Roglič in bronasti Pogačar, ki pa sta vseeno navdušeno množico pozdravila prek videonagovora.

Pahor: Vi ste ti redki in poklicani posamezniki

Še pred sprejemom v Ljubljani sta olimpijsko reprezentanco na Brdu pri Kranju sprejela predsednik Borut Pahor in ministrica Simona Kustec, ki se je prve dni iger tudi sama mudila v Tokiu.

“Redkim je dano, da v enem trenutku življenja navdahnejo ljudi, povežejo skupnost ter dajejo otrokom sanje in razvnamejo domišljijo o njihovi prihodnosti. Vi ste ti redki in poklicani posamezniki, ki jim je bila naložena ta priložnost in ta naloga. Opravili ste je z odliko,” je dejal predsednik republike.

“Z uspehi, ki ste jih dosegli v tako zahtevnih okoliščinah, ste vsem nam pokazali, da se da, da se zmore in da se je vredno boriti, da smo lahko potem ponosni nase in drugi ponosni na nas. Neprecenljiva zahvala vam gre tudi zaradi tega sporočila, ki ga v teh težkih trenutkih dajete celotni družbi,” pa je dodala ministrica.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!