Stroka je enotna: “Čaka nas košarkarska poslastica”

Košarka 3. Avg 202115:25 > 15:29 0 komentarjev
Luka Dončić, foto: Guliverimage.

Še en običajen dan v "pisarni" je za slovenskimi košarkarji, ki so se po četrti zaporedni zmagi v Tokiu prebili med štiri najboljše reprezentance na olimpijskih igrah. Ne le košarkarji in navijači, tudi stroka si je enotna v prepričanju, da bo Slovenija v Tokiu osvojila medaljo. Govorili smo z Matjažem Smodišem, Sanijem Bečirovićem in Slobodanon Subotićem.

Slovenijo je zajela košarkarska mrzlica. Toliko Slovencev kot v torek, si verjetno še nikoli ni hkrati navilo budilke ob tako zgodnji uri. Slovenci so na najpomembnejši tekmi vsakega turnirja – v četrtfinalu – pometli še z Nemci in se uvrstili v boj za medalje.

Nasprotnik tokrat ni bil dorasel kvaliteti Slovenije, meni Matjaž Smodiš, najuspešnejši Slovenec v Evroligi, ki je najboljše evropsko klubsko tekmovanje osvojil trikrat in Slovenijo zastopal na petih evropskih prvenstvih.

Proti Franciji vsi trije sogovorniki pričakujejo pravo košarkarsko poslastico. A nekdanji slovenski selektor Slobodan Subotić, ki smo ga zmotili na delu v Slonokoščeni obali, kjer je tehnični direktor reprezentanc na tamkajšnji zvezi, bi v polfinalu, če bi lahko zbiral, raje igral proti Američanom.

Medtem je športni direktor Olimpije in nekdaj odličen strelec Sani Bečirović dejal, da so naši košarkarji na pragu zgodovine in sposobni iti tudi do konca.

O zmagi Slovenije proti Nemčiji:

Smodiš: “Nemčija ni bila dorasla izzivu, mi smo bili za razred boljši, če ne še kaj več. Težka tekma ni bila, na koncu smo jih premagali skoraj za 30 točk. Mi smo igrali, kot smo morali in zmagali z veliko razliko in gremo samozavesatno v polfinale.”

Matjaž Smodiš je dres Slovenije oblekel na 51 uradnih tekmah in dosegel 416 točk.

Subotić: “Nisem bil presenečen, napovedal sem, da se bo ekipa borila za medaljo. Všeč mi je ta borbenost, enostnost, duh, kot trener na to gledam drugače kot ljubitelji košarke. Po dolgem času vidim, da ekipa diha kot eden. Samo en primer, se naredi menjava in igralec, ki je prišel v igro, doseže koš in tisti, ki ga je zamenjal, skače s klopi ter ga podpira, to je nekaj neverjetnega. Sem zelo vesel in uživam, ko gledam takšno tekmo.”

Bečirović: “Končni rezultat proti Nemčiji mogoče ni ravno realen pokazatelj dogajanja na igrišču. Sploh sodeč po prvem polčasu, ko so se Nemci pokazali kot izjemno čvrst nasprotnik. A ko se je Dončić v drugem polčasu v napadu priključil Dragiću, Blažiču in Tobeyju, se je vse postavilo na pravo mesto in ni bilo več dvoma o zmagovalcu.”

O polfinalnem dvoboju proti Franciji:

Smodiš: “To zna biti tekma na nivoju s Španci v skupinskem delu. Imajo dobro reprezentanco z vrhunskimi posamezniki, tudi izkušenimi. Kar nekaj velikih tekmovanj so že dali čez, pričakujem res klasično tekmo na nivoju polfinala olimpijskih iger, nekaj kar bo poslastica s košarkarskega vidika.”

Subotić: “Zelo težka tekma, če sem odkrit, bi raje videl, da bi igrali z Američani kot s Francozi. Imajo eno prednost, igro pod košem, kjer nismo najboljši, nimamo takšne višine, kot jo imajo oni, a to nič ne pomeni. Mislim, da se fantje ne bodo zadovoljili, da bodo šli naprej. Ko imaš to željo in moč, verjameš vase in eden v drugega, ni pomembno, kdo ti stoji nasproti. Sem velik optimist in mislim, da ta ekipa lahko igra v finalu.”

Slobodan Subotić je bil sekektor slovenske izbrane vrste med letoma 2002 in 2003.

Bečirović: “Mislim, da bo to poslastica olimpijskih iger. Francija je poleg naših ekipa, ki deluje najbolj homogeno. To so dokazali tudi proti ZDA, ki so jim na tem turnirju že morale priznati premoč. Imajo kopico kvalitetnih igralcev, tako iz NBA kot z evropskega prostora, prav vsi so navajeni težkih tekem in pomembnih tekmovanj. Veselim se že te tekme, komaj čakam. Ne dvomim, da so naši fantje ne glede na vse povedano, sposobni preskočiti tudi to oviro.”

O tem, kako visoko se bo uvrstila Slovenija:

Smodiš: “Nehvaležno vprašanje. Mislim, da eno tekmo bomo še zmagali, kar pomeni, da medaljo zagotovo imamo, to je moja napoved.”

Subotić: “Ne glede na to s kom igraš v finalu, so možnosti 50:50. Najprej sledi polfinale, nimamo še medalje, ki jo vsi pričakujemo in si je želimo. Mislim, da nobena ekipa na olimpijskih igrah ni pokazala tega, kar ima Slovenija, te borbenosti. Lahko smo vsi ponosni, tudi, če domov pridejo brez medalje. Ekipa, ki ji niso pripisovali velikih možnosti, že od Litve kaže, da je ekipa za velike dosežke.”

Bečirović: “Ko si tako blizu, ne gre drugače, kot da razmišljaš tudi o medalji. Fantje so pred vrati zgodovinskega podviga. Stokrovni štab bo naredil vse, da fante odlično psihološko pripravi, do zdaj jim je to uspevalo z odliko, verjamem, da bo tako tudi proti Franciji.”

Sani Bečirović, dolgoletni slovenski reprezentant (52 nastopov, 551 točk).

“Po tisti zmagi v Litvi, ko je fantom uspelo res nekaj neverjetnega, premagati tako ekipo pred njihovimi navijači, sem dobil občutek, da smo spodobni iti do konca. To potrditev, da so na pravi poti, so potrebovali tudi fantje. Na tako suveren način priti do take zmage je nekaj neverjetnega. Dobili so krila v jadra, veter pa ne popušča, vse močnejši je. Predstave v Tokiu so le dokaz, da je temu res tako.”

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!