Stroški tokijskega spektakla dvakrat večji od pričakovanj

Tokyo 2020 22. Jun 20228:06 0 komentarjev
Foto: Guliverimage

Po poročanju Reutersa so olimpijske igre 2020, ki so bile lani poleti izvedene v Tokiu, organizatorje stale skoraj dvakrat več od vsote, kot so jo predvideli pri kandidaturi. Cena je znašala približno 10,4 milijarde dolarjev - slabih 10 milijonov evrov.

Olimpijske igre v japonski prestolnici bi morale biti izvedene že leta 2020, a so bile za leto dni zamaknjene zaradi pandemije koronavirusa. Po finalnem poročilu, s katerim se je organizacijski komite seznanil v torek, je bila končna cena celotnega spektakla 1,42 bilijona japonskih jenov, kar znaša 10,4 milijarde dolarjev oziroma 9,912 milijarde evrov.

To je skoraj podvojena številka v primerjavi s tisto, ki so jo Japonci pričakovali in predstavili ob uspešni kandidaturi leta 2013.

Največ stroškov je v sami organizaciji iger pomenila prenova nacionalnega stadiona, na katerem je Tokio gostil odprtje in zaprtje iger ter atletska tekmovanja, obenem pa so porabljena sredstva skokovito poskočila zaradi enoletne prestavitve zaradi pandemije. Ta je s seboj prinesla številne (drage) ukrepe za preprečevanje širjenja okužb, obenem pa so tribune na lanskem dogodku leta samevale, kar se je prav tako poznalo pri končnemu finančnemu izplenu organizatorjev.

“Glede na še nevidene težave, s katerimi smo se soočili, so vse udeležene strani odlično sodelovale, da smo uspešno in varno izpeljali olimpijske igre,” je ob predstavitvi finančnega poročila dejala Seiko Hašimoto, predsednica organizacijskega komiteja.

Tokijske igre so bile za Slovenijo v času samostojnosti najuspešnejše s tremi zlatimi kolajnami Primoža Rogliča, Benjamina Savška in Janje Garnbret, srebro je osvojila Tina Trstenjak, bron pa je dodal Tadej Pogačar. Zelo blizu kolajne je bila s četrtim mestom tudi košarkarska reprezentanca.