Trstenjakova v ponovitvi finala iz Ria do srebrne medalje

Slovenci na OI 27. Jul 202111:15 > 13:131 komentar
Tina Trstenjak z olimpijskim srebrom, foto: Guliverimage.

Slovenska judoistka Tina Trstenjak se v Tokiu veseli druge olimpijske medalje v karieri! V ponovitvi finala iz Ria 2016 v kategoriji do 63 kg je Francozinji Clarisse Agbegnenou uspelo maščevanje in se veseli zlata, Trstenjakova pa je tako zlatu iz Brazilije dodala še srebro z Japonske.

Tina Trstenjak se je še na drugih olimpijskih igrah zapored borila za zlato medaljo. To je bil dvoboj za sladokusce, saj se nista borili le finalistki prejšnjih olimpijskih iger, temveč tudi trenutno najboljši judoistki svetovne lestvice do 63 kg. Francozinja zaseda njen vrh, Trstenjakova je druga.

Enak vrstni red kot na svetovni lestvici smo videli tudi na olimpijskem turnirju. Finalni dvoboj ni razočaral, videli smo izjemno izenačen obračun, ki je zmagovalko določil šele v podaljšku.

Clarisse Agbegnenou in Tina Trstenjak, foto: Guliverimage.

V uvodni minuti boja nismo videli uspešnih napadov, a aktivnejša je bila Francozinja. Nato je sodnica najprej izrekla shido Agbegnenoujevi, nato dvakrat za lažna napada še Trstenjakovi. Čas se je medtem iztekel, dvoboj je šel v podaljšek. Nato je vazari uspel Francozinji, ki je Slovenko spravila na hrbet in tako postala olimpijska prvakinja.

Tretja medalja za Slovenijo v Tokiu

Po koncu je Agbegnenoujeva nemudoma prišla do Trstenjakove in jo dvignila visoko v zrak, v znak velikega spoštovanja. Slovenka je tako osvojila še drugo olimpijsko medaljo v karieri, Slovenija pa ima v Tokiu zdaj že tri, po eno vsakega leska, potem ko je v slalomu na divjih vodah zlato osvojil Benjamin Savšek in v cestni dirki v kolesarstvu bron Tadej Pogačar.

Finale: Tina Trstenjak – Clarisse Agbegnenou

Vazari Francozinje, ki se veseli zlate medalje.

KONEC REDNEGA DELA. Sledi podaljšek, ki bo določil olimpijsko prvakinjo.

Dve napaki Trstenjakove! Slovenki dvakrat shido za lažna napada. Še enega si ne sme dovoliti.

Shido za Francozinjo! Kazen tekmici Tine, ki ima zdaj minimalno prednost!

Po polovici borbe še brez točk ali kazni. Dvoboj je izjemno izenačen.

Znova poskuša Agbegnenoujeva, a se Tina odlično brani. 2:37 do konca.

V uvodni minuti boja brez uspešnih napadov. Aktivnejša je Francozinja.

ZAČETEK BORBE!

Čakamo na prihod Tine Trstenjak in Clarisse Agbegnenou.

Dvoboja za bron: Bronaste medalje sta se razveselili italijanka Maria Centracchio, ki jo je Trstenjakova porazila v polfinalu in Kanadčanka Catherine Beauchemin-Pinard.

V polfinalu obvladala Italijanko

Borka celjskega Sankakuja se je v polfinalu pomerija z bronasto z zadnjih evropskih iger v Minsku Mario Centracchio, s katero se je na uradnem tekmovanju borila prvič.

Tina je bila skozi celoten dvoboj boljša nasprotnica, že začela je napadalno, nato je sodnik obe tekmovalki kaznoval s shidom zaradi nektivnosti. Bolje se je odzvala Tina, ki ji je najprej uspel vazari in nato še ipon za drugo zaporedno uvrstitev v finale na olimpijskih igrah.

Tina Trstenjak je bila v polfinalu boljša od Italijanke, foto: Guliverimage.

Venezuelko premagala po preobratu

Četrtfinalni obračun je sicer bolje začela Venezuelka, ki je po vsega nekaj sekundah že prišla do uvodnega vazarija. Celjanka je morala nato bolj napadati, do izenačenja pa je prišla po 2:16 minute, ko ji je uspelo prvič streti Barriosovo.

Slednja se je nato do konca rednega dela štirih minut dobro izvijala prijemom Slovenke in izsilila boj za zlato točko. V njem je Barriosova vpisala še drugo kazen zaradi nedejavnosti, v vse bolj izčrpavajočem dvoboju pa je odločitev prišla po 3:13 minute v podaljšku. Takrat je z drugim vazarijem in posledično iponom slavila Trstenjakova in se uvrstila med najboljše štiri.

Bolečine v hrbtu

Celjanka je imela na tatamiju tudi nekaj težav s poškodbo, saj jo po informacijah RTV Slovenija mučijo bolečine v hrbtu, zaradi česar je bila pred četrtfinalnim obračunom v oskrbi zdravnika. Tudi po četrtfinalu je nakazala na bolečine v hrbtu.

Tina Trstenjak je v prvem krogu premagala Korejko Heeju Han, foto: Guliverimage.

Trstenjakova je v prvem krogu po 6:14 minute oziroma 2:14 minute dodatnega boja za zlato točko ugnala Južnokorejko Heeju Han, ko je tudi začutila bolečine v hrbtu. V drugem krogu je nato po dveh vazarijih 23 sekund pred iztekom rednega dela vseeno zanesljivo premagala Španko Cristino Cabana Perez.

Komentari

Vaš komentar