ACH Volley neposredno v skupini CEV Lige prvakov

Aleš Oblak

CEV je na podlagi sestanka s klubi, ki je potekal letos, dodobra spremenil sistem tekmovanja v Ligi prvakov in prvakinj.

Pripravili so tudi novo lestvico držav za evropske pokale, ki si jo lahko ogledate TUKAJ.

Za Slovenijo najpomemnejša sprememba je ta, da ima naš moški prvak neposredno mesto v skupinskem delu Lige prvakov. Podprvak bo imel možnost igrati kvalifikacije za še dve prosti mesti v skupinskem delu.

Tu se bodo pomerili s tretjo ekipo iz Turčije, Nemčije, Belgije in drugimi ekipami iz Francije ter Grčije. Možni nasprotniki v prvem, drugem oziroma tretjem predkrogu bodo tudi prvaki vseh ostalih evropskih držav, ki se bodo prijavili v kvalifikacije.

Pri dekletih je Slovenija direktno mesto v CEV Ligi prvakinj zgrešila za eno mesto na lestvici CEV. Tako bodo naše prvakinje morale v kvalifikacije. Poraženci prvega, drugega in tretjega kroga se bodo direktno preselili v pokal CEV.

Skupinski del bo igralo 20 moštev razdeljenih v pet skupin. V četrtfinale se uvrsti osem ekip ( pet zmagovalcev skupin in tri najboljše drugo uvrščene ekipe). Finalnega turnirja četverice ni več. Odigrala se bo ena finalna tekma.

OZS

Organizatorja finalnih tekem (za moške in ženske isto prizorišče) bodo določili v naprej. Sprememba je tudi v tem, da organizator nima zagotovljenega mesta v finalu. Sistem tekmovanja je enak v moški in ženski konkurenci.