Slovenke brez možnosti proti Belgiji

Uncategorized 22. Avg 201822:34 > 22:38
OZS

Slovenske odbojkarice so proti Belgiji doživele prvi poraz v kvalifikacijah za EP. Blegija je bila zanesljivo boljša s 3:0.

V 3. krogu kvalifikacij za evropsko prvenstvo sta se v skupini A srečali Belgija in Slovenija, doslej še obe neporaženi ekipi prvega dela. Obe reprezentanci sta doslej slavili nad Izraelom in Islandijo, od katerih sta bili uspešnejši s 3:0.

V polni dvorani Deurne je slovenski selektor Alessandro Chiappini tekmo z Belgijo začel s podajalko Evo Mori, korektorico Izo Mlakar, sprejemalkama Ano Marijo Vovk in Anito Sobočan, srednjima blokerkama Sašo Planinšec in Tino Grudino ter prosto igralko Majo Pahor.

Srečanje so nekoliko bolje odprle gostiteljice, sicer sedma reprezentanca na evropski lestvici in povedle s 3:1, na 5. točki so Slovenke, ki so zelo dobro igrale v bloku in obrambi, izenačile, po asu Morijeve pa povedle s 6:5. Potem, ko je naša vrsta prek Sobočanove, Mlakarjeve in Planinščeve nizala točke v napadu, Pahorjeva pa se je izkazala v obrambi, so Slovenke prešle v ospredje, s 14:10, sledil je še as Sobočanove za 15:10. Po nekoliko neprepričljivi igri naših v napadu so se domačinke približale na 14:16 ter nato še na 17:19, po asu Nathalie Lemmens pa je Chiappini posegel po odmoru. Niz točk Belgijk je prekinila Planinščeva, a so se zatem tekmice vseeno prebile v vodstvo z 21:20. Po novem asu je Chiappini iz igre potegnil Vovkovo, zamenjala jo je Pia Blažič, ki je poskrbela za izenačenje na 23:23. Belgijke so nato z blokom zaustavile Mlakarjevo, sledil je še nesporazum naših deklet, nasprotnice so se tako veselile zmage s 25:23.

OZS

Na začetku drugega niza sta se ob mreži dobro znašli Grudina in Vovkova ter našo vrsto popeljali do vodstva s 4:2. V nadaljevanju so varovanke Gerta Van de Broeka, tudi z nekaj sreče, dosegle niz štirih točk (6:4) ter do 12:8 ostale v ospredju. Po dobrih obrambah Sobočanove in igri na mreži Planinščeve so se Chiappinijeve odbojkarice približale na 16:14, nato pa je Ilka Van de Vyver z začetnim udarcem poskrbela, da so si Belgijke zagotovile mirno končnico. Slovenska klop je vmes poizkusila s prekinitvami, Chiappini je v igro poslal Blažičevo in Zdovc Sporerjevo, pri 22:16 pa je na začetni udarec odšla še Najdičeva. Vseeno so se zmage s 25:16 veselile gostiteljice.

V tretjem nizu so belgijske odbojkarice še naprej odlično izvajale začetne udarce in si s 5:2 hitro zagotovile tri točke naskoka. Grudina in Morijeva sta vrnili z enako mero za 8:8, po napadu Planinščeve in asu Vovkove so Slovenke vodile z 10:8. Po udarcu v glavo je morala igrišče zapustiti Pahorjeva, ki ni več vstopila v igro, zamenjala jo je Veronika Mikl. Po napakah naših deklet in dobri igri tekmic v bloku, so gostiteljice prišle do preobrata in vodstva s 15:13. V nadaljevanju sta stvari v roke vzeli Kaja Grobelna in Laura Heyrman za vodstvo z 19:13 in 22:16. Vovkova in Mlakarjeva sta poskrbeli, da so se Slovenke še približale na 20:23, a so Belgijke vseeno prišle do zmage s 25:21.

Ekipi, ki se borita za prvi dve mesti v kvalifikacijski skupini A, ki vodita na evropsko prvenstvo, se bosta znova srečali že v soboto, 25. avgusta v Mariboru, v okviru 4. kroga kvalifikacij.