Slovenija na prvi tekmi pod vodstvom Jana poražena

Cropix

Slovenska hokejska reprezentanca, ki jo je prvič vodil novi selektor Ivo Jan, je turnir evropskega izziva v Minsku začela s porazom proti Latviji (1:4).

Glavni cilj risov v tej sezoni je eno od prvih mestn a svetovnem prvenstvu divizije I v Kazahstanu. Turnir v Minsku služi za uigravanje in tudi preizkušanje številnih novincev. Ivo Jan, novi selektor Slovenije, je že pred odhodom poudaril, da rezultat ni v ospredju, saj želi preizkusiti čim več igralcev.

Na današnji tekmi je bilo hitro jasno, da pomlajena Slovenija ne bo kos Latvijcem, ki so že v prvi tretjini dvakrat premagali slovenskega vratarja Roka Stojanoviča. Latvija je povedla prek Rudolfsa Maslovskisa, drugi gol pa je le devet sekund pred iztekom prve tretjine dosegel Martinš Dzierkals. Za Slovenijo sta v prvem delu zapretila Blaž Tomaževič in Luka Bašič, ki pa nista ugnala nasprotnega vratarja.

V nadaljevanju je Slovenija hitro prejela še en gol. Za 3:0 je zadel Edgars Kulda, nato pa so Slovenci imeli še težave z izključtvami. Ob igri petih proti trem so Latvijci prišli do novega zadetka, za 4:0 je zadel Egils Kalns.

Zadnja tretjina je vendarle prinesla boljšo slovensko igro. Risi so bili precej bolj enakovredni in tudi večkrat zapretili pred vrati Latvije. Edini gol za Slovenijo je v 51. minuti dosegel Nik Simšič, ki je kronal akcijo Klemna Pretnarja in Kena Ograjenška ob igri z igralcem več.

Slovenci bodo turnir nadaljevali v petek, ko jih ob 17.15 čaka obračun z gostitelji Belorusi, v soboto pa se bodo ob 13.30 pomerili še s Francijo.