Ko mu je srce bilo močneje, ga je premagal le idol

Getty Images

Peter John Stevens je v noči na ponedeljek postal svetovni podprvak na 50 metrov prsno v kratkih bazenih. Kranjčana je premagal le Cameron van der Burgh. Mi smo se s Stevensom pogovarjali pred prihodom v domovino. Študent ameriške univerze Tennessee še vedno ne more verjeti, kaj mu je uspelo.

Peter, nekaj ur je minilo od tega, ko ste si priplavali srebrno medaljo. Se mogoče že zavedate, kaj vam je uspelo?
Ne, verjetno še ne (smeh). Trenutno sem še z ekipo, vračamo se domov, tako da verjetno se tudi zaradi tega še ne zavedam uspeha.

Kaj točno pa se od finala sploh spominjate?
Spomnim se štarta in skoka v vodo. Samega plavanja se ne spomnim preveč, se pa spominjam prihoda v cilj. Cel dan pred finalom sem bil močno nestrpen, živčen – vsaj podzavestno. Cel dan sem čutil povišan srčni utrip.

Plavali ste na osmi progi, saj ste se v finale uvrstili z osmim časom polfinala. Je bila oddaljenost od osrednjih prog prednost ali slabost?
Po mojem je bila prednost. Po startu sem se pogovarjal s Cameronom van den Burghom. Oba sva bila oddaljena od osrednjih prog, tako da sva se osredotočila le na svoje plavanje. Jaz sem se namenoma obrnil proti gledalcem na moji strani, on pa proti gledalcem na svoji strani. Očitno je to obema ugajalo.

Van der Burgh je verjetno eden najboljših plavalcev v prsnem slogu in edini, ki vas je tokrat premagal. To je neke vrste tudi priznanje, kajne?
Cameron je že dolgo časa moj idol. Če me je moral nekdo premagati, sem vesel, da je to bil on. Vesel sem, da je zmagal on. No, želel sem si zmagati jaz, a izmed preostalih sedmih plavalcev najbolj privoščim njemu. S končnim izidom sem zadovoljen.

Pred finalom ste napovedali, da lahko plavate 25,80. Na koncu je ura pokazala 25,85 …
Pred dnevi sva se z reprezentančnim kolegom Martinom Bauem pogovarjala o tem, kako hitro sem sposoben plavati. Resda sem rekel 25,80, na koncu je bilo pet stotink počasneje. Moram povedati da sem pričakoval čas nekje med 25,80 in 25.90.

Tekmovalno leto na velikih tekmovanjih končujete z novim drugim mestom, potem ko ste bili tudi v prvenstvu NCAA drugi.
Da, res je. Tudi v Londonu (evropsko prvenstvo letos op.) sem bil na drugem mestu. Izgleda, kot da mi je to mesto usojeno. Naslednje leto grem po prvo mesto. Vsako leto ciljam višje, tako da bi bilo prvo mesto sedaj logično.

Kako pa izgleda vaš tekmovalni spored v naslednjih mesecih?
V torek dopoldan bomo že doma, a se že prihodnji konec tedna odpravljamo na tekmo v madžarski Gyor, kjer me čakajo tekme v 50-metrskem bazenu. Moram namreč preizkusiti, kako hiter sem tam (smeh). Naslednje večje tekmovanje me čaka marca, za naprej pa še nisem prepričan.

Kdaj se vračate v ZDA?
V Tennessee se vračam 28. decembra. S predavanji sicer začnemo šele po novem letu, a se bom ekipi pridružil nekaj dni prej. Pred študijskim premorom so mi dovolili oditi nekaj dni prej. Mislim, da se je to splačalo, sedaj pa moram to nadoknaditi (smeh).