Kariero končuje dvakratni finalist turnirjev za Grand Slam

ATP 3. Maj. 202216:38 > 18:56
Delite:
Getty Images Sport, Julian Finney

Južnoafriški teniški igralec Kevin Anderson je oznanil, da končuje svojo bogato športno pot, ki jo je začel kot študentski igralec na univerzi Illionois.

Tam je srečal tudi svojo življenjsko sopotnico, golfistko Kelsey O’Neal, s katero sta pred tremi leti povila hčerkico Keiro.

Anderson se je lani vrnil po poškodbi kolena in v Newportu osvojil svoj zadnji, sedmi turnir serije ATP. Največja uspeha v njegovi karieri sta finalna nastopa na OP Združenih držav 2017, ko ga je na poti do naslova ustavil Rafael Nadal, in leto kasneje še finale Wimbledona, v katerem ga je porazil Novak Đoković. V obeh primerih je odločilno srečanje velikan (v višino meri 203 cm) izgubil z izidom 0-3.

Leta 2018 se je Anderson po uspešni sezoni uvrstil tudi na zaključni Masters osmerice v Londonu in iz skupine, v kateri so bili še Kei Nišikori, Roger Federer in Dominic Thiem, napredoval v polfinale, kjer ga je izločil Đoković.

Zadnji turnir, ki ga je odigral v svoji karieri, je bil letošnji Miami Masters, na katerem se je kot srčeni poraženec poslovil že na prvi oviri. Premagal ga je Argentinec, Fran Cerúndolo.

“Navdušuje, a te pusti osamljenega”

Anderson, ki bo ta mesec napolnil 36 let, je na družbena omrežja med drugim napisal: “Ne spomnim se trenutka, ko v življenju ne bi igral tenisa. Moja pot se je začela pred 30 leti, ko mi je dal oče lopar v roke in dejal, da lahko postanem eden najboljših na svetu, če bom garal … tenis je lahko na trenutke navdušujoč, a te po drugi strani sili, da se počutiš osamljenega. Imel sem vzpone in padce, vendar take kariere ne menjam za nič na svetu.”

Clive Brunskill Getty Images Sport

“Danes je prišel težki trenutek, ko se poslavljam od profesionalnega igranja tenisa … Ko sem bil otrok, me je oče učil, da ni vse le v rezultatih, temveč v trudu in žrtvovanju, ki ju vložiš na poti, da bi postal čim boljši,” je zaključil tenisač, ki je svoj največji turnir osvojil pred štirimi leti na Dunaju.