Tragično umrl zvezdnik in ikona motošporta

Avtomoto 3. Jan 20238:33 1 komentar
Ken Block, 21. november 1967 - 2. januar 2023. Foto: Guliverimage

Voznik relija Ken Block, ki je postal svetu znan predvsem kot zvezda ekstremnih kaskaderskih podvigov, se je pri 55 letih tragično ponesrečil med vožnjo z motornimi sanmi, so sporočili iz njegova moštva Hoonigan Racing.

Še v ponedeljek je Ken Block na Instagramu objavil serijo zgodb med pripravo na naslednjo avanturo – vožnjo s snežnimi sanmi v gorah blizu Park Cityja v Utahu, kjer je imel tudi svoj ranč. Po navedbah šerifovega urada okrožja Wasatch se je Block vozil po strmem pobočju, ko so se sani prevrnile nazaj in pristale na njem. Čeprav so njegovi spremljevalci hitro poklicali reševalce, mu ni bilo pomoči. Umrl je na kraju dogodka.

Ken Block gre v zgodovino kot eden največjih zvezdnikov izza volana. Reli, driftanje, hribolazenje, Gymkhana in na splošno premikanje meja povsod, kjer je to lahko počel, so ga naredili spletno senzacijo. Za seboj ima tudi osem sezon v svetovnem relijskem prvenstvu WRC, kjer je sicer ostal brez uvrstitve na stopničke, bolj uspešen je bil v različnih relikros prvenstvih.

Zaslovel kot spletna senzacija

Blockovo kariero je tako težko stlačiti v eno zgodbo. Leta 1994 je soustanovil DC Shoes in nadaljeval kot profesionalni rolkar in motokrosist. Leta 2005 je prodrl na reli sceno v Rally America in sčasoma nanizal dovolj zmag, da si je prislužil sedež v WRC. Leta 2010 je ustanovil ekipo Monster World Rally Team, s čimer je postal prvi Američan, ki je tekmoval za naslov svetovnega prvenstva v reliju. Istočasno je sodeloval v številnih prvenstvenih serijah v relikrosu in snemal svoje prve Gymkhana posnetke pod zastavo Hoonigan, ki so postali legendarni in so še danes prikaz ene najbolj drznih voženj, kar jih je bilo.

Eden od številnih legendarnih posnetkov Kena Blocka:

Ves uspeh in prepoznavnost, ki je sledila, sta ga naredila za priljubljenega kaskaderja v filmski industriji. Če ste potrebovali, da je nekaj skočilo v zrak ali se zavrtelo, ste poklicali Blocka. Pojavil se je v številnih televizijskih oddajah, video igrah, sodeloval je v oddaji Top Gear in še več.

Block za seboj zapušča ženo in tri otroke ter ogromen neizbrisen pečat v avtomobilski kulturi. Z vsem tem si je ustvaril sloves pristnega človeka in nadarjenega voznika, ki je bil tudi skrben mož in oče. “Ken je bil vizionar, pionir in ikona. In najpomembneje, bil je mož in oče, ki ga bomo izjemno pogrešali,” so ob tragični vesti sporočili iz moštva Hoonigan.

Še nekaj slovitih posnetkov pokojnega zvezdnika motošporta:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje