Med finskim mrkom zasijala nova košarkarska zvezda

Košarka 1. Mar 20227:00 3 komentarji
Žiga Samar. Foto: FIBA

"Ves teden je kazal, da gre za nadarjenega fanta, predanega košarki. Vesel sem za njega, da se je priključil in se pokazal Sloveniji," je o Žigi Samarju, najsvetlejši točki slovenske reprezentance ob bolečem domačem porazu proti Finski, dejal Jaka Blažič. Podobno sta ga pohvalila tudi Klemen Prepelič in selektor Aleksander Sekulić. Če bo tako nadaljeval, je Slovenija dobila novega odličnega organizatorja igre.

Že v prvem polčasu tekme 4. kroga kvalifikacij za svetovno prvenstvo 2023, ko se je načrt Slovenije, da se Fincem oddolži za petkov poraz v Espoo Areni povsem izjalovil in našim košarkarjem na parketu ni uspevalo skoraj nič, je v ospredje stopil 21 letni debitant v izbrani vrsti.

“S porazom ni lepo začeti svoje reprezentančne poti. Mislim, da moramo popraviti še nekatere stvari. Sploh prvi polčas, kakršnega smo pokazali, se nam ne sme zgoditi. Dobiti 52 točk je preveč,” so bile prve misli po krstnem reprezentančnem nastopu iz ust perspektivnega člana španske Fuenlabrade.

Na semaforju v koprski Bonifiki je sredi prve četrtine kazalo 8:20 v korist Fincev, ko je Aleksander Sekulić Luko Rupnika potegnil iz igre in namesto njega v igro poslal Žigo Samarja. Novi član Slovenije je nemudoma vnesel mirnost v napad in agresivnost na obrambni strani parketa.

Pokazal se je kot dober obrambni košarkar in Fincem povzročal precej preglavic, foto: FIBA.

V opisovanju občutkov, ko ga je selektor prvič poslal v igro, je bil kratek in jedrnat: “V bistvu ponos, da bom lahko zastopal svojo državo. Bil je poseben občutek, da sem debitiral za reprezentanco, a ta občutek je hitro odšel. Poskušal sem le dati svoj maksimum.”

Selektor Aleksander Sekulić o Žigi Samarju: “Moram reči, da je odreagiral fantastično. Pokazal je, zakaj že igra v španski ligi. Po tistem, kar sem videl na treningih, me ni presenetil. Me je pa pozitivno presenetil s svojo mirnostjo in preudarnostjo, predvsem se ni bal prevzemati odgovornosti.

Pokazal je tudi, da je zelo lačen in želi dokazati, da si zasluži dres. Na takšen način morajo pristopati vsi igralci, biti lačni dokazovanja, ne glede na to v kakšnem klubu igrajo in s kakšnim statusom.

V drugem polčasu med boljšimi na parketu

V dobrih osmih minutah igre v prvem polčasu, ki ga je Slovenija izgubila za kar 21 točk, je bil eden treh članov naše reprezentance, ki so imeli kljub temu pozitiven točkovni indeks (+/-). Čeprav točke ni dosegel, je Sekulić videl dovolj in ga po odmoru uvrstil v prvo peterko, Rupnik se ni več vrnil v igro.

“Poskušal sem še naprej dokazovati, da sem tega vreden in kot vedno, od sebe dal maksimum, energijo v obrambi in v napadu organiziral igro ter iskal svoje soigralce,” je skromno odgovoril na naše vprašanje glede preboja v prvo peterko v drugem polčasu, medtem ko je mimo prišel kapetan Edo Murić in ga potrepljal po prsih.

Žiga Samar. Foto: FIBA

V drugem delu igre je bil brez dvoma eden najboljših posameznikov na parketu. Razigraval je soigralce, večkrat dobro odigral iz pick and rolla z Mikom Tobeyjem in v igro vključeval ostale soigralce.

Tekmo je sklenil z osmimi točkami (met iz igre: 3/7), petimi asistencami in tremi skoki. Med vsemi košarkarji obeh ekip je imel najboljši +/- (+21), v obrambi pa ves čas vršil pritisk na finske branilce.

Vrhunci debija Žige Samarja:

“Zelo lep debi, žal s porazom. Zagotovo fant s talentom, kakovostjo in željo. Vidi se, da ima karakter in se ne ustraši. V napadu ima pomanjkljivosti, ki pa jih lahko odpravi. Odigral je vrhunsko, tudi +/- vidim, da je imel plus 21. Ni se ustrašil v odločilnih trenutkih, dejal je, da bo prevzel žogo, da ni problema. Imamo kvalitetnega igralca za prihodnost, ki bo trkal na vrata ekipe tudi za velika tekmovanja,” je nasprotniku v španski ligi laskal Klemen Prepelič, ki je enkrat iz igre zadel tudi po njegovi asistenci.

Velika pridobitev reprezentance

V ekipi se, čeprav je bil prvič v članski reprezentanci, počuti odlično. Začutil je utrip izbrane vrste, ki jo vse od poletja krasi povezanost in dobro vzdušje.

Na vprašanje, kako so ga sprejeli novi soigralci, odvrne: “Odlično. Kot je vedno odlično vzdušje v reprezentanci. Mogoče je zdaj malce slabše, a to se popravi takoj. Igralci so me zelo lepo sprejeli, na treningih spodbujali, tudi štab mi je zaupal. Ko to dobiš, je lažje igrati.”

Prvič med fotografiranjem v reprezentančnem dresu. Foto: FIBA.

Kot je že sam večkrat poudaril, ima njegov debi lepotno napako. Manjkala je seveda zmaga, dva zaporedna poraza s Finsko je pričakoval le redkokdo. A zdi se, da je Slovenija vendarle v februarskem kvalifikacijskem oknu nekaj pridobila. Žigo Samarja.

“Zelo rad tudi dela na individualnih stvareh. Pokazal je, da je pravi karakter. Igral je agresivno v obrambi. On je bil ta, ki je na začetku drugega polčasa nivo agresivnosti dvignil na višji nivo, ob tem, da smo bili ostali nekako počasni v nogah,” je z doprinosom novinca zadovoljen tudi Jaka Blažič.

To sezono se je sicer Samar prebil v ospredje tudi v Fuenlabradi, kamor ga je pot vodila pred tremi leti iz rezervnega moštva Real Madrida. Nanj so pozorni tudi v ligi NBA.

“Žiga Samar vlaga kandidaturo za enega najbolj iznajdljivih branilcev v mednarodni košarki,” je pred nekaj tedni zapisal priznani ameriški novinar Jonathan Givony, sicer analitik za nabor najmočnejše košarkarske lige na svetu.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje