Trenerja Maribora jezili pobiralci žog in VAR

Nogomet 13. Feb. 202223:03 > 23:20
Delite:
Radovan Karanović

Nogometaši Olimpije se veselijo izvrstnega začetka spomladanskega dela Prve lige Telemach. Po sredini zmagi proti Muri z 1:0 so bili danes v Stožicah z enakim izidom boljši tudi od Maribora. Trener Ljubljančanov je po zmagi hvalil borbenost in karakter svojih igralcev, njegov stanovski kolega na klopi vijoličnih Radovan Karanović pa obžaloval zamujeno priložnost za prekinitev negativnega niza proti največjemu tekmecu.

Nogometaši Maribora tudi na devetem zaporednem derbiju niso uspeli premagati svojega največjega rivala Olimpije. Stožice so zapustili poraženi, čeprav bi si za prikazano predstavo zaslužili najmanj točko. Večino obračuna so narekovali ritem in bili nevarnejši tekmec od gostiteljev, ki so ga prisilili, da se je osredotočal predvsem na obrambne naloge.

Ko so v 65. minuti premoč kronali z zadetkom Ognjena Mudrinskega, se jim je nasmihala prva zmaga proti Ljubljančanom po letu 2019, a je glavni sodnik Matej Jug po ogledu VAR-a zadetek razveljavil zaradi prepovedanega položaja.

Sistem t.i. video pomožnega sodnika jim je še drugič zagodel le nekaj minut pozneje, ko je zaradi igre z roko Maxa Watsona najstožjo kazen za minimalno zmago Olimpije v zadetek sporemenil Mustafa Nukić.

“Trdim, da si poraza nismo zaslužili,“ je po tekmi dejal vidno razočarani trener vijoličnih Radovan Karanović, a spomnil, da je prvenstvo še dolgo, pred njegovim zaključkom pa je na sporedu še en dvoboj z zmaji v Ljudskem vrtu.

O čem vse je Radovan Karanović še govoril po tekmi?

Radovan Karanović
Radovan Karanović Foto: Uroš Skaza

O tekmi:

Kaj reči po takšnem porazu? Mislim, da smo bili večji del tekme boljši nasprotnik. Narekovali smo ritem, Olimpija pa se je pomaknila nazaj. Lahko rečem, da nisem bil zadovoljen z našo igro v napadu. Na sredini igrišča smo žogo preveč carinili in premalo razmišljali o fazi napada.

O reakciji igralcev po prejetem zadetku:

Enajstmetrovka je zagotovo psihološko vplivala na igralce. Kot trener si tega seveda ne želim, vendar je iz nič prišlo do nezaželene situacije. Na to je vplival tudi naš razveljavljen gol zaradi VAR-a. A tudi takšne stvari se zgodijo na tekmah. Z menjavami smo poskušali obrniti stvari, a Olimpija se je postavila v obrambo, zato za kaj več niti ni bilo dovolj prostora.

O roki Maxa Watsona, ki je pripeljala do najstrožje kazni:

Posnetek sem si ogledal že med tekmo. Ne vem, kaj naj povem. VAR je namenjen temu, da je tekma pravičnejša. Ali ga je žoga zadela v roko, v tem trenutku ne morem reči, ker nisem videl najbolje. Sodniki so situacijo ocenili po svoje, zato je vsak komentar odveč.

O psihološkem vplivu, ki ga prinaša poraz proti Olimpiji na začetku spomladanskega dela:

Če gledamo rezultatsko, s tem ne moramo biti zadovoljni. A izhajali bomo iz tega, da smo igrali bolje, si želeli več. Poraz ni bil zaslužen, zato bomo gradili na temu, kar smo počeli dobro, določene stvari pa poskušali popraviti za naslednjo tekmo.

O tem, da Maribor že devetič zapored ni premagal Olimpije:

Gre za krizo, ki traja že dlje časa. Po vsem, kar so igralci dali na današnji tekmi, razumem njihovo reakcijo. Imeli smo željo in voljo, da tekmo dobimo. Zakaj nam ni uspelo? O tem bi se dalo govoriti po dolgem in po čez. V vsakem primeru je to za nas zelo negativna tradicija in predstavlja črno piko.

O tem, ali je bila Olimpija v prednosti, ker je prvo tekmo odigrala že v sredo:

Mislim, da ne. No, morda z motivacijskega vidika, saj so tekmo z Muro dobili in v derbi krenili z zmago. Mislim, da smo bili na tekmo dobro pripravljeni. Žal se je zgodilo, da se rezultatsko ni obrnila v našo smer.

O debiju Đorđeja Ivanovića:

Đorđe je kakovosten igralec, od katerega pričakujemo potezo več. Imel je nekaj dobrih potez, a tudi slabe. Od njega se pričakuje, da odloči tekmo. Zavedam se, da ne bo vedno igral tako, kot se od njega pričakuje, a mislim, da se bo hitro vklopil v moštvo.

O predstavi Jana Repasa in Nina Žuglja:

Z Žugljem smo želeli dobiti na prebojnosti v globini. V prvem polčasu mu je dvakrat to tudi uspelo, a težava je bila, ker smo žogo predolgo držali na sredini igrišča. Zaradi tega niti ni prišel do pravih podaj. Repas je odigral zelo solidno, drugi polčas še bolje kot prvega.

O tem, ali je nogomet zaradi VAR-a pravičnejši:

Sem zagovornik VAR-a, a razlaga v določenih situacijah, še vedno ne ponudi odgovora. Jutri me bo zanimalo, kaj pomeni gol Kopra proti Celju. Vedno, ko pride do situacij, ki so ali pa niso v našo prid, bodo sodniki zagovarjali svojo odločitev. Prav je, da je VAR, a želim si, da je razlaga pri vseh sodniki enotna.

O tem, zakaj je Rok Kronaveter ostal na klopi:

Z ekipo je začel trenirati po prihodu ekipe iz Turčiji. Igralci, ki so bili tam z nami, so bili v pogonu, zato sem se tako odločil.

O nasprotnikovi kraji časa v zaključku tekme:

Pobiralci žog sploh niso vračali nazaj, tudi na klopi Olimpije so jih zadrževali. Kaj naj rečem? Upam, oziroma vem, da bomo v nadaljevanju rezultatsko uspešni. Lahko dodam le, da se vidimo na derbiju v Mariboru.

Ljubljančani so tako po zaostali tekmi in zmagi z Muro spomladi vpisali nove tri točke, s tem pa so se vključili v boj za vrh. Tega zaseda Koper z 41 točkami, Maribor je drugi z 39, Olimpija pa je ob tekmi manj tretja s 37 točkami.

Kljub še drugi zaporedni zmagi v tednu dni trener zeleno-belih Dino Skender razlogov za evforijo ne vidi. Po tekmi je svoje igralce pohvalil za borbenost, a spomnil, da jih tudi v prihodnjem tednu čaka naporen razpored, saj se bodo v četrtek pomerili z Domžalami, tri dni pozneje pa še s Taborom Sežano.

“Ni evforije in pretiranega slavja, oziramo se proti temu, kar nas čaka v nadaljevanju,” je povedal strokovnjak na klopi ljubljanskega prvoligaša.

O čem vse je Dino Skender še govoril po tekmi?

Dino Skender
Dino Skender Foto: Uroš Skaza

O tekmi:

Zelo zahtevna tekma, Maribor je bil zelo dober. V štirih dneh smo odigrali dva psihično in fizično naporna obračuna. To sta bila derbija, po katerih lahko svojim fantom le čestitam za borbo in prikazan karakter. Na koncu nas je to nagradilo. To je velika zmaga za nas, ki nas lahko veseli. Prvenstvo nadaljujemo v precej boljšem položaju kot ob zaključku jesenskega dela. A že v četrtek in nedeljo nas čakata nova težka izziva.

O minimalnih zmagah, ki jih niza Olimpija:

Po položajih in profilu igralcev smo napadalno usmerjena ekipa. Delali smo na tem, da bomo obrambno organizirani in disciplinirani, kar nam bo prineslo ravnovesje, ki ga potrebujemo. To se je tudi pokazalo. Vsa čast fantom, da se izdatno trudijo v obrambi. Res je, da smo proti Muri izgledali bolje, a smo bili danes zato bolj organizirani in disciplinirani. Glede ena vse izzive in zahtevne tekme, smo vedeli, da bo zmagala bolje disciplinirana ekipa. Na derbijih moraš imeti nadzor nad potekom. Niti v trenutku ne smeš izgubiti glave. Danes je bilo to dovolj za zmago.

O tem, ali jih je Maribor prisilil v bolj obrambno igro ali je bil to del njihovega načrta:

Zagotovo nas je intenzivnost tekme proti Muri iztrošila. Dokler smo lahko, smo v prvem polčasu pritiskali. Pred zaključkom prvega dela smo popustili, zato smo stopili skupaj in zaigrali bolj kompaktno. Prešli smo iz enega sistema v drugega, da smo zaprli sredino. V drugem polčasu smo poskušali z menjavami, a nam je manjkal vezist, ki bi lahko uravnotežil igro na sredini igrišča. V nekem trenutku smo prešli celo na sistem 4-3-3, ki ga ne igramo, zato je Mustafa Nukić zaigral na levem krilu. Vseeno lahko zatrdim, da smo pametno reševali situacije in dočakali svojo priložnost.

O tem, da trenerju Maribora ni bilo všeč zavlačevanje Olimpije v izdihljajih tekme:

To je njegova težava, ne naša.

O tem, ali je Olimpija v spomladanskem delu s prihodom novih oprekitev boljša kot v jesenskem delu:

Že od samega začetka smo vedeli, kaj moramo dodati, da bo naša ekipa in njen profil po igralnih položajih boljša. Širina kadra in kakovost se je zagotovo dvignila. A po drugi strani je v kratkem obdobju prišlo kar nekaj novih igralcev. Iz kroga v krog bomo morali sestavljati moštvo. Ostale ekipe v prvenstvu so bolj ali manj sestavljene, medtem ko smo bili mi v neke vrste prenovi. Še vedno smo brez Timija Maxa Elšnika in Gorana Milovića, zaradi česar smo v slabšem položaju. Ko se bosta vrnila, bomo zagotovo pridobili na kvaliteti. Sedaj moramo zadržati priključek z najboljšimi.

O tem, kakšen je položaj Tomislava Tomića:

Tomić se je na začetku priprav poškodoval in se do zaključka le teh ni uspel vrniti. Na njegov položaj smo pripeljali nove igralce, v klubu pa smo se pogovorili z njim, da bomo videli, kako naprej. V klubu smo mu dali nekoliko prostora, da oceni, kaj se mu zdi najbolje. Še vedno je z nami, a v roku dveh dneh bomo videli, v katero smer se bodo stvari premaknile. Vidlei bomo, ali nam bo uspelo najti skupno rešitev.