Ko se zgodovina in tradicija srečata s svežim kapitalom

V prvem polfinalu zaključnega turnirja evrolige bomo priča udaru dveh galaksij. Zgodovine s sedanjostjo. Velikana s palčkom. Morja navijačev s peščico podpornikov. V petek ob 17.00 bosta boje v Žalgirio Areni odprla Olympiacos in Monaco. Za ogrevanje si zgoraj oglejte najlepših pet potez obeh klubov iz četrtfinalnih serij.

Bartzokas Olympiacos vrača na vrh

Podobno, kot je bilo že ob lanskem Final 4 v Beogradu, bo imel tudi letos v Kaunasu najštevilčnejšo podporo s tribun stalni član evrolige in trikratni prvak Olympiacos iz Pireja. Pot v srbsko prestolnico je bila sicer precej krajša in ugodnejša, zato ni presenečenje, da se jih je lani pred beograjsko Areno nagnetlo več kot 11.000. Letos naj bi jih v Litvo sicer pripotovalo še vedno spoštljivih 4.000, medtem ko iz ostalih treh klubov ne napovedujejo večje udeležbe.

Georgios Bartzokas je ob vrnitvi na klop rdečih znova zgradil moštvo, ki se spogleduje z osvojitvijo evropskega prestola. Letošnja sezona je le še nadgradnja dela iz prejšnjih dveh.

Georgios Bartzokas. Foto: Euroleague basketball

Lani je Olympiacos v polfinalu s košem ob zvoku sirene pokončal domači junak Vasilije Micić, ki je Anadolu Efes popeljal do drugega zaporednega naslova. Letos bo za Grke vse kaj drugega kot končno slavje neuspeh. Ob zadnji osvojitvi najprestižnejšega evropskega klubskega košarkarskega tekmovanja je moštvo z roba parketa vodil prav 57-letni strokovnjak.

Da je nekaj v zraku in bi to po desetih letih končno lahko spet bila njihova sezona, se je dalo slutiti že v četrtfinalu. Tretjo tekmo proti Fenerbahčeju je s trojko ob sireni prelomil Kostas Sloukas, ki je bil skupaj z Aleksandrom Vezenkom junak skozi celotno serijo. Brez dvoma je imel Olympiacos na svoji strani grške bogove.

Vrhunci Olympiacos proti Fenerbahčeju:

Monaco palček po imenu, ne proračunu

Če ima Olympiacos v evroligi zelo bogato zgodovino, drugače velja za Monaco, ki je na najvišji ravni evropske košarke še pravcati zelenec. Šele v sezoni 2021/22 so Monačani debitirali med elito. Z uvrstitvijo v končnico, kar je bila svojevrstna senzacija, so si tudi zagotovili vnovično sodelovanje in ga letos še nadgradili z novim največjim uspehom v zgodovini kluba. Tudi z močno povečanim proračunom, ki naj bi presegal 20 milijonov evrov in sodil med osem najvišjih.

Glavna akterja sta trener Saša Obradović in muhasti zvezdnik Mike James. Slednji velja za evroligaškega veterana in je najboljši strelec v zgodovini tekmovanja, ki še ni osvojil naslova. Do tega trenutka je zbral 3.903 točke, zaigral pa je še za Baskonio, Panathinaikos, Milano in CSKA. Hkrati je edini član zasedbe kluba iz kneževine, ki je na sklepnem dejanju že igral. Leta 2016 kot član Baskonie.

Podobno kot Olympiacos, se je tudi Monaco skozi četrtfinale prebil šele na odločilni peti tekmi serije, izločili so veliki Maccabi. Brez dvoma bodo v polfinalu favoriti Grki, prav neobremenjenost pa bi lahko bilo eno večjih orožij Monaca, ki je že s prebojem na zaključni turnir četverice presegel vsa pričakovanja.

Vrhunci Monaca proti Maccabiju:

Zaključni turnir evrolige 2022/23 (Kaunas):

Polfinale (petek, 19. maj):

17.00 Olympiacos – Monaco

20.00 Barcelona – Real Madrid

Finale bo v nedeljo, 21. maja, ob 20.00. Še prej, natančneje ob 17.00, bo na sporedu še tekma za tretje mesto.